editia a 16-a
8-17 octombrie 2021

Animația olandeză azi

       

Filmul de animație olandeză a împlinit anul trecut 100 de ani. După ampla retrospectivă pe care Animest o prezintă în parteneriat cu Arhiva de Film a Olandei – The Eye și Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, festivalurile de film KLIK și Kaboom, cu sprijinul Ambasadei Olandei în România, vor vorbi despre industria olandeză de animație de azi doi dintre reprezentații ei cu activități atât în domeniul producției, cât și al distribuției de film. 

Wouter Jansen deține casa de distribuție de film Square Eyes. Timp de 10 ediții, a fost directorul de programare al Festivalului Internațional de Film Go Short. Este reprezentantul unor lungmetraje și scurtmetraje îndrăznețe, și colaborează îndeaproape cu regizorii pentru a construi strategii de vânzare și circuite festivaliere. Astfel, a adunat deja un catalog de filme care au avut premiera la festivaluri prestigioase și au fost premiate la Cannes, TIFF, Berlin, Locarno și Clermont-Ferrand.

Albert ‘t Hooft este fondatorul și regizorul studioului de animație 2D Anikey, cu sediul în Olanda, la Haga. Studioul s-a dezvoltat rapid, a creat filme de animație independente și lucrări la comandă, dar și primul lor lungmetraj, ‘Trippel Trappel’. Anikey lucrează cu o mulțime de artiști olandezi și internaționali, care le împărtășesc pasiunea pentru animația realizată de mână. Au acum în lucru al doilea filmul de lungmetraj animat realizat în 2D, ‘The King & Thief.’

Vineri, 13 noiembrie, de la 11:00, live pe pagina noastră de Facebook.

Reprezentatii