CARTOON D’OR 2016

Cartoon d’Or este premiul pan-european pentru celmai bun scurtmetraj de animaţie al anului. Oferit de CARTOON – Asociaţia europeană a filmului de animaţie, cu sprijinul Programului MEDIA, premiul recompensează celmai bun film dintre câştigătoarele trofeelor celor mai importante festivaluri de film din Europa. Anim’est face parte din reţeaua acestor festivaluri. Scopul Cartoon d’Or este să intermedieze contactul dintre regizorii de scurtmetraj și industrie, dar și să ajute artiștii talentați să înceapă un nou proiect.

Lansat în 1991, primul premiu Cartoon d’Or i-a revenit lui Nick Park, pe atunci necunoscut. Au urmat alte nume mari, dintre care îi amintim pe Sylvain Chomet, Jacques-Rémy Girerd, Mark Baker, Michael Dudok De Wit, Joanna Quinn și Benjamin Renner.

Câştigătorul din 2016 a fostanunţat în septembrie, în cadrul celei de-a 27-a ediţii a Cartoon Forum, în Franţa, la Toulouse. Trofeul i-a revenitscurtmetrajului „Yul și șarpele”, regizat de Gabriel Harel, câștigător al trofeului Anim’est în 2015.

Iată cele şase nominalizări: