Doua scurtmetraje românești în competiția internațională la Anim’est

Cinci lungmetraje de animație prezente deja în competițiile și selecțiile oficiale ale unor festivaluri de prestigiu vor face parte din competiția internațională în acest an: Ethel & Ernest (UK 2016, r. Roger Mainwood), după romanul grafic de Raymond Briggs, câștigător al premiului "Best Illustrated Book of the Year" în cadrul British Book Awards, Have a Nice Day (China 2017, r. Liu Jian), nominalizat la Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin anul acesta, A Silent Voice (Japonia 2016, r. Naoko Yamada), selectat și în competiția de lungmetraj a Festivalului Internațional de Film de Animație de la Annecy, Louise by the Shore (Franța 2016, r. Jean-François Laguionie), parte din selecția oficială la Annecy și câștigătorul Marelui Premiu la Festivalul Internațional de Film de Animație de la Ottawa, și Windows Horses (Canada 2016, r. Ann Marie Fleming), o animație cu un parcurs bogat în festivalurile de gen, cu vocea îndrăgitei Ellen Page, nominalizată la Oscar.

Din juriul secțiunii de lungmetraj vor face parte Nag Vladermerski, directorul Festivalului Internațional de Animație din Londra, Hanna Hemilä, regizor și producător din Finlanda, al cărei film pentru copii, Moomins on the Riviera, va fi proiectat în cadrul festivalului, și Ely Dagher, regizor și scenarist libanez, câștigătorul premiului Palme d'Or, în 2015, pentru scurtmetrajul Waves ’98.

Competiția de scurtmetraj internațional reunește anul acesta 49 de filme dintre care juriul va alege câștigătorul Trofeului Anim’est. Pentru prima dată, două scurtmetraje românești sunt înscrise în această secțiune: Splendida Moarte Accident / The Blissful Accidental Death, în regia lui Sergiu Negulici, care a obținut Premiul "Jean-Luc Xiberras" pentru debut la Festivalul de la Annecy, și Cel mai bun client / Best Customer, în regia lui Serghei Chiviriga. Începând de anul acesta, Anim’est intră în rândul festivalurilor internaționale ale căror filme câștigătoare se înscriu automat pe lista lungă de nominalizări la premiul Oscar, votată de membrii Academiei Americane de Film, fiind singurul festival de film din Romania care se bucură de acest statut.

41 de scurtmetraje realizate de studenții unor școli cu tradiție în animație au fost selectate în competiția studențească anul acesta – cea care aduce câteva dintre cele mai nonconformiste și personale povești, spuse cu ajutorul unor tehnici de animație diverse, inedite. De asemenea, cei mai mici dintre spectatori vor avea și ei parte de propria secțiune competitivă – Minimest, care aduce în cinematografe 22 dintre cele mai adorabile scurtmetraje de animație pentru copii.

Câștigătorul Trofeului Anim’est, precum și premiile secțiunii de scurtmetraj studențesc, vor fi decise de un juriu format din canadianul Dave Cooper, invitat special la festival anul acesta, unul dintre cei mai apreciați artiști creatori de benzi desenate, Katariina Lillqvist, unul dintre cei mai importanți

regizori de animație finlandezi, având în palmares premiul Ursul de Argint pentru scurtmetrajul The Country Doctor, și Alexis Hunot, critic de film și profesor de istoria animației la prestigioasa școală SUPINFOCOM și membru al comitetului de selecție al premiilor César. Secțiunea Minimest va avea un juriu special, format din copii.

Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 29 septembrie - 8 octombrie 2017 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic și Expirat - Halele Carol. Biletele vor putea fi achiziționate în curând pe site-ul www.eventbook.ro și vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco pe toată perioada festivalului.