Regulament festival

Animest 2018, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie, ediţia a paisprezecea

 REGULAMENTUL FESTIVALULUI

 

           1. Organizator şi obiective

Festivalul internaţional de film de animaţie Animest este un festival-competiţie şi se organizeazǎ la Bucureşti, de cǎtre ESTENEST, asociaţie culturalǎ non-profit ce promoveazǎ filmul de animaţie internaţional, încurajând producţia de film de animaţie românească.

 

            2. Definiţie

Filmele înscrise în competiţie trebuie să corespundă definiţiei filmului de animaţie propuse de ASIFA, Asociaţia  Internaţională a Filmului de Animaţie: “Arta animaţiei este crearea de imagini în mişcare prin manipularea unor tehnici diverse, exceptând metodele şi tehnicile de filmare directă”.

 

            3. Perioada organizǎrii festivalului şi date-limitǎ

Animest 2019 se va desfǎşura la Bucureşti, între 4 și 13 octombrie 2019.

Formularul de înscriere, fișierul şi documentaţia vor fi primite până la 20 iunie 2019.

Fişierele .mov H264 HD şi copiile DCP selectate trebuie să sosească până la 13 septembrie 2019.

 

            4. Secţiunile festivalului

Animest are şase secţiuni competiţionale: 

Secţiuni competiţionale:

Film de scurtmetraj – mai puţin de 50min.: filme scurte de animaţie realizate după 1 ianuarie 2018, care nu au mai fost prezentate la o ediţie anterioară a Animest.

Film de lungmetraj – peste 50min.: filme de animaţie de lungmetraj realizate după 1 ianuarie 2018, care nu au mai fost prezentate la o ediţie anterioară a Animest.

Videoclip: filme de animaţie scurte în care muzica însoţeşte cel puţin 80% din lungimea filmului.

Film studenţesc: filme scurte de animaţie create de către un student sau de către o şcoală de animaţie după 1 ianuarie 2018, neprezentate la nici o ediţie anterioară a Animest.

Film românesc de scurtmetraj: filme de animaţie, producţii sau co-producţii româneşti, realizate după 1 ianuarie 2018.

Minimest: filme de animaţie scurte cu tematică potrivită pentru spectatori cu vârsta între 4 şi 14 ani, realizate după 1 ianuarie 2018, care nu au fost prezentate la o ediţie anterioară a Animest.

 

Sectiuni non-competitionale:

Filme din diferite secțiuni în afara competiției, retrospectivă şi omagiu: filme de scurt și lungmetraj ce reflectă tendinţele mondiale şi istoria filmului de animaţie, indiferent de data realizării şi ţara de origine.

 

            5. Proiecţiile din festival

Filmele selectate vor fi proiectate în cadrul festivalului de cel puţin o dată, însă Animest se obligă să ceară autorizaţia scrisă a producătorului sau a regizorului în cazul în care este nevoie de proiecţii suplimentare în afara acestuia.

Filmele pot fi proiectate fără acordul autorilor în următoarele cazuri: în selecţiile ‘Best of’, ce cuprind palmaresul ultimei ediţii, în cadrul festivalurilor la care Animest este invitat în program şi în cadrul unor programe educaţionale pentru care nu se percepe taxă de intrare.

 

            6. Reguli de înscriere în competiţie 

Nu există taxă de înscriere în competiţia festivalului.

Producătorul, regizorul sau distribuitorul care doreşte să îşi înscrie filmul sau filmele trebuie să completeze formularul online și să uploadeze cel puțin două imagini din film (cu rezoluția de minim 300 DPI), precum și fișierul (în format .mov sau .mp4) ce urmează a fi supus selecţiei.

Data limită de primire a materialelor pentru selecţie este 20 iunie 2019.

Pentru a putea participa în competiţiile Animest, filmele trebuie să fie prezentate în premieră în România, cu excepţia producţiilor româneşti.

 

             7. Selecţia şi anunţarea rezultatelor

Membrii Asociaţiei ESTENEST selectează filmele ce vor participa la toate categoriile festivalului Animest şi iau decizia finală. Rezultatele vor fi anunţate pe website-ul a festivalului şi  fiecărui participant în parte.

 

            8. Formatul filmelor

Festivalul acceptă filme în format DCP sau fişier digital cu următoarele caracteristici pentru imagine: mov / mp4, encoder h264, max. 20000 kbps constant bit rate, rezoluţia ideală 1080p (1920x1080) şi sunet: AAC 48kHz / 16bit, până la data de 13 septembrie 2019.

Toate filmele cu dialog trebuie să aibă subtitrare în limba engleză.   

 

            9. Detalii despre trimiterea şi returnarea filmelor

Data-limită a primirii filmelor este 13 septembrie. Cheltuielile de trimitere le revin participanţilor. Pentru filmele din afara competiției, Animest suportă costul unui drum, de regulă al returnării filmului către distribuitor sau către un alt festival. ESTENEST va furniza fiecărui participant detaliile despre formalităţile de trimitere a filmelor.

Festivalul nu este responsabil pentru filmele care sosesc după data limită sau în timpul festivalului. Pentru a asigura o bună desfăşurare a evenimentului, organizatorii îşi rezervă dreptul de a anula proiecţiile filmelor care sosesc prea târziu.

Festivalul se angajează să returneze DCP-urile până la 20 noiembrie 2018 sau la data la care sunt cerute de către un alt eveniment sau de către distribuitor.

 

            10. Juriul şi premiile

În 2019, filmele alese pentru  diferitele secţiuni ale competiţiei oficiale vor fi apreciate de juriile desemnat de către comitetul de organizare a festivalului. Juriul va acorda următoarele premii:

-       Trofeul Animest, pentru cel mai bun scurtmetraj din competitie

-       Cel mai bun film de scurtmetraj

-       Cel mai bun film de lungmetraj

-       Cel mai bun film  studenţesc

-       Cel mai bun videoclip muzical

-       Cel mai bun film românesc de scurtmetraj

-       Cel mai bun film din secţiunea MINIMEST

-       Premiul publicului va fi acordat pe baza voturilor exprimate de spectatori unui film de scurtmetraj prezentat în cadrul competiției internaționale (scurtmetraj și film studențesc). 

 

            11. Jurisdicţie

Participarea la festival implică acceptarea regulilor enunţate mai sus. In cazul unor litigii, ele vor fi soluţionate în conformitate cu legislaţia română. Organizatorul festivalului Animest, Asociaţia ESTENEST, îşi rezervă dreptul de a invoca forţa majoră aşa cum este ea definită în legislaţia română.

 

Informaţii utile

 

Animest 2019,  festival-competiţie

Nu există taxă de înscriere.

Data festivalului: 4-13 octombrie 2019

Date limită:

- formularul de înscriere, DVD-ul şi restul materialelor se primesc până la 20 iunie 2019

- DCP-urile  si fisierele .mov H264 HD se primesc până la 13 septembrie 2019

 

Va rugăm trimiteţi filmele şi documentaţia la:

 

Asociaţia ESTENEST

Str. Drumul Taberei Nr. 92,

Bl. C7, Sc. F, Ap.235,

Sector 6, cod poştal: 061406

BUCUREŞTI

ROMANIA

www.animest.ro