ŢARĂ INVITATĂ: FINLANDA

     

 

Cu sprijinul Fundaţiei Finlandeze de Film

Este imposibil să descrii animaţia finlandeză în câteva cuvinte. În acelaşi timp, nu este deloc uşor să pui laolaltă selecţii pe diverse teme, având în vedere că animaţia finlandeză este atât de variată, originală şi personală. Autorii creează filme pe măsura propriei viziuni artistice. În ciuda a 100 de ani de animaţie în Finlanda, producţia este în continuare limitată, iar numărul studiourilor care produc scurtmetraje animate independente este mic. Dar există multă pasiune, ceea ce îi determină pe oameni să meargă mai departe. Uneori se formează echipe doar pentru o singură producţie şi, când filmul este gata, membrii echipei îşi văd de proiectele personale. Alteori filmele sunt realizate în comunităţi unde profesioniştii genului se pot sprijini reciproc şi pot lucra în condiţii de studio. Animaţia finlandeză a fost remarcată peste tot în lume şi când vorbim de succesul ei trebuie menţionat departamentul de animaţie al Academiei de Arte din Turku. Instituţia i-a îndrumat pe mulţi dintre profesioniştii activi de astăzi.

Festivalul de film animat din Turku vă oferă două selecţii de scurtmetraje animate din Finlanda. Stop Motion din Finlanda cuprinde animaţii stop motion care au câştigat numeroase premii de-a lungul ultimelor două decenii. Selectate în festivaluri din întreaga lume, aceste titluri au fost proiectate rar în ultima vreme. Iată că acum aveţi ocazia să le vedeţi pe marele ecran.

TAFF = FAT oferă o privire de ansamblu asupra animaţiei finlandeze de azi. Selecţia cuprinde mai multe animaţii recente, realizate cu tehnici variate. Aceste filme au fost realizate în diverse condiţii. Sunt filme studenţeşti, dar şi producţii realizate în studiouri sau rezidenţe. Filme realizate cu buget mic de un singur autor, dar şi producţii mai complexe realizate în grupuri sau chiar colective mai mari. Un singur lucru au în comun: dedicarea şi pasiunea pentru arta animaţiei.

- Joni Männistö, fondator şi director al TAFF, Turku Animated Film Festival