editia a 15-a
9-15 noiembrie 2020 ONLINE EDITION
Meniu blog

Vineri, 13: Filozofii de viață olandeze, filme de animație care au cucerit marile festivaluri și Creepy Animation Night

Dincolo de tradiții și superstiții, ziua de vineri, 13 noiembrie, se anunță cel puțin provocatoare pentru spectatorii Animest din întreaga țară. Scurtmetrajele din Competiția Internațională vor continua să ruleze în pe ecranul cinematografului vizual, filmele noi și foarte premiate în cadrul marilor festivaluri se vor vedea în premieră în România, iar iubitorii de animație vor lua parte la discuțiile cu invitații ediției, difuzate live pe pagina de Facebook. Creaturile bizare și poveștile înfricoșătoare vor intra în acțiune de la miezul nopții, în cadrul unei noi ediții Creepy Animation Night.

De la ora 16:30, pe platforma de streaming a festivalului, vor rula online filmele realizate de studenții Academiei Bezalel, școala invitată la Animest.15. Din Olanda, țara invitată, vor ajunge pe ecrane scurtmetrajele din selecția dedicată aniversării celor 100 de ani de animație olandeză. Programul Clasici olandezi III: filosofii de viață, prezentat cu sprijinul Ambasadei Olandei în România, poate fi urmărit de la ora 17:00.

Ziua continua cu o prezentare a altor două programe competiționale, de la ora 18:30 și de la ora 22:30, ambele urmate de Q&A-uri cu regizorii care semnează scurtmetrajele inovatoare din Competiția Animest.

Invitat în Juriul Competiției de lungmetraj, care va desemna și câștigătorul Competiției românești din acest an, artistul Bastien Dubois intră în legătură direct cu publicul Animest de la ora 14:00, live pe pagina de Facebook a festivalului. Regizor de film, absolvent în 2006 al secției de CGI a prestigioasei Universități Supinfocom din Valenciennes, Bastien Dubois îmbină cu succes cariera de animator cu pasiunea pentru călătorii, iar filmele sale sunt adesea jurnale de călătorii animate. Trei dintre scurtmetrajele pe care le semnează vor rula de la ora 19:00 pe platforma de streaming Animest.

De la 20:30, spectatorii sunt invitați să urmărească pentru prima dată în România lungmetrajul Josep (r. Aurel), inclus anul acesta în selecția Festivalului de la Cannes. O interpretare delicată a modului în care artistul spaniol Josep Bartoli a evadat dintr-un un lagăr de prizonieri din Franța, filmul „reprezintă o lecție valoroasă de istorie, oferită într-un moment important, în care numărul-record al refugiaților reprezintă nu mai puțin de 1% din populația lumii.” (Screendaily).

Iubitorii de horror-uri originale vor avea parte de o surpriză colosală începând cu miezul nopții. Pentru a 12-a ediție consecutiv, Creepy Animation Night îi provoacă pe cinefili la o întâlnire înspăimântătoare cu cele mai bizare creaturi animate, în cele mai noi scurtmetraje ale genului, într-o proiecție online greu de urmărit de unul singur.


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!