editia a 19-a
4-13 octombrie 2024
Meniu blog

Competiția Animest dedicată filmelor VR te transformă în personaj de film de animație

Cele mai puternice povești animate spuse prin intermediul realității virtuale se văd la Animest în competiția internațională dedicată artiștilor pasionați de tehnologie. Începând cu cea de-a 4-a zi de festival, între 9 și 15 octombrie, Amzei Creative Corner devine locul de întâlnire al celor mai inovatoare și captivante filme de animație VR. Experiențele imersive vor putea fi savurate zinlic, între orele 12:00 și 20:00. Fiecare spectator va putea opta pentru o sesiune de 60 de minute, timp în care va putea urmări două filme la alegere.

Selecția Animest VR Experience

Pedro Harres ne oferă în From The Main Square o imagine compactă a destrămării societății, iar în Kidnapping in Vostok (r. Jean Bouthors) trăim pe pielea noastră experiența de a fi răpiți și interogați de un grup de savanți ruși din inima Antarcticii.  

Jailbirds (r. Thomas Villepoux) ne spune o poveste despre speranță și optimism, în timp ce ne împrietenește cu un uriaș blând, închis în spatele gratiilor. În Kindred (r.  Bambou Kenneth) urmărim un proces de adopție anevoios, care se încheie cu rezultate foarte fericite, redefinind sensul familiei. 

Patru muzicieni și doi creveți cântă și dansează în urechea unui băiat singuratic în producția japoneză My Inner Ear Quartet (r. Koji Yamamura), iar în Red Tail (r. Fish Wang), un băiat urmează o misterioasă coadă roșie prin locuri magice și descoperă secrete care îi stârnesc multe amintiri.

În viitorul apropiat, mediul înconjurător de pe Pământ e complet distrus de rasa umană. Trebuie să îl părăsim și să ne găsim un nou cămin în univers. După o sută de ani de călătorie în spațiu, ne-am reproiectat ADN-ul și am evoluat artificial într-o nouă formă de viață. Aceasta este premisa de la ca pornește regizorul Hish-Chien Huang în Samsara. La fel de provocator va fi și Shinigami (r. Yoshiya Okoyama), o animație interactivă a piesei „Shinigami”, una dintre cele mai emblematice forme ale artei interpretative „rakugo” din Japonia, care ne invită să ne plimbăm liber prin lumea virtuală în timp ce interacționăm cu povestea. 

Juriul Competiției de filme VR

Invitată specială în jurul care va desemna câștigătorul competiției de filme animate VR este Claudia Larcher, artista austriacă consacrată pentru maniera inedită în care explorează în munca sa animația video, colajul, fotografia și inteligența artificială, extrăgând narațiuni din spații cotidiene aparent nedescriptive. Alături de ea, va analiza filmele din competiție Ciprian Făcăeru - cofondator al Augmented Space Agency și asistent de cercetare în cadrul Centrului Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" din București. Din juriu va face parte și multi-premiatul Mihai Grecu, care semnează lucrări prezentat și premiate în numeroase festivaluri de film (Tribeca, Locarno, Rotterdam, Festivalul de cinema nou din Montreal) și expoziții („Dans la nuit, des images” la Grand Palais, „Labyrinth of my mind” la Cube).


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!