18th edition
October 6-15, 2023

The Minimest Academy 2022

Academia Minimest este un proiect educativ care integrează filmul de animație în școală, oferindu-le profesorilor și părinților resurse de calitate, prin care copiii de 4-14 ani să ia contact cu primele noțiuni de cultură cinematografică, dar și prin care să-și însușească mai ușor noțiuni la mai multe materii școlare, în mod transdisciplinar.

În perioada 10-14 octombrie 2022, Festivalul Animest organizează în București proiecții de film pentru clase de copii, la Cinemateca Eforie (str. Eforie nr. 2), după orarul de mai jos. 

Proiecțiile de film sunt însoțite de mici ateliere creative pornind de la tematică și personaje sau de întâlnirea cu realizatorul filmului. Citiți descrierea fiecărui film mai jos!

 

Rezervări: prin email la edu@animest.ro înainte de 30 septembrie 2022.

Tarif: 20 lei/persoană, iar cadrele didactice însoțitoare au accesul gratuit. 

 

Selecția va fi completată de o serie de filme cu vizionare online pe platforma online.animest.ro, disponibile până la finalul lunii noiembrie 2022. Detalii în curând. 

 

 

Academia Minimest este un proiect susținut de Groupama.

 

 

 

PROGRAM 

 

 

 

Cea mai frumoasă zi de naștere

 • regia: Michael Ekblad
 • Germania, Olanda, Suedia, 2022
 • 75 min
 • 4-10 ani
 • Dialoguri în engleză, subtitrare în română, cu dublaj live în română

 

Povestea unui iepuraș care locuiește cu părinții și animalele lor de companie într-o casă de la marginea orașului. Ca orice copil de cinci ani, Charlie merge la grădiniță și se joacă cu prietenii din cartier. Are o viață tihnită, iar evenimentele extraordinare corespund „dramelor” trăite la vârsta lui. Ca orice copil, iubește aventurile și de-abia așteaptă să vină ziua lui!

enlightened Filmul poate fi un punct de plecare pentru discuții despre relația dintre frați, responsabilități, frică, nesiguranță, încrederea în sine, ajutorul din partea adulților și independența la vârste mici.

✏️ Atelier creativ cu scriitoarea Mihaela Coșescu, pornind de la tema filmului. Durata: 30 minute, înainte de proiecție.

 

 

 

Familia Păianjen

 • regia: Katarína Kerekesová
 • Slovacia, Cehia, 2022
 • 65 min
 • 4-10 ani
 • Dialoguri în slovacă, subtitrare în română, cu dublaj live în română

 

Familia Păianjen este o familie ca oricare alta, dar în anumite privințe este extraordinară. Lili a trecut deja prin diverse peripeții, iar acum trece prin cea mai mare și periculoasă dintre toate: întâlnirea cu o ființă umană. Ea, un păianjen micuț, se împrietenește cu o fată adevărată. Împreună, ele află că nu contează cât de mare sau mic ești, căci secretul prieteniei se ascunde altundeva.

enlightened Un film despre viața de zi cu zi, despre prietenie și încredere, care îi va ajuta pe copii să găsească înțelegere și iertare, dar și să-și exprime emoțiile.

✏️ Proiecția de film este precedată de un atelier de dezvoltare personală prin jocuri teatrale susținut de echipa Real Act.

 

 

 

Dă-mi o îmbrățișare!

 • regia: Anna Błaszczyk
 • Polonia, China, 2022
 • 70 min
 • 3-8 ani
 • Dialoguri în engleză, subtitrare în română, cu dublaj live în română

 

Astăzi este ziua de naștere a lui Teddy, un pui de urs neastâmpărat. Tata-urs vrea ca fiul său să aibă un tort frumos! Din păcate, rezervele de miere din bârlog și din stupii din jur s-au epuizat. Teddy îl convinge pe tata-urs să plece în căutarea Tărâmului de Aur, unde se pare că exista un izvor nesecat de miere. În ciuda temerilor și a firii sale exagerat de protectoare, tata-urs se învoiește. Începe astfel o călătorie plină de surprize, în care tatăl și fiul vor învăța cum să aibă încredere unul în celălalt.

enlightened Filmul poate fi un punct de pornire pentru discuții despre ecologie, dar și despre independența copiilor de vârstă mică, limitele pe care le impun adulții, curajul de a te desprinde de familie, aprecierea adevăratelor pericole. De asemenea, poate prilejui jocuri de roluri și activități de cunoaștere a mediului.

✏️ Proiecția de film este precedată de un atelier de dezvoltare personală prin jocuri teatrale susținut de echipa Real Act.

 

 

 

Valentina

 • regia: Chelo Loureiro
 • Spania, 2021
 • 70 min
 • 4-10 ani
 • Dialoguri în spaniolă, subtitrare în română, cu dublaj live în română

 

Valentina visează să devină trapezistă și crede că un va reuși, din cauza faptului că are sindromul Down. Bunica îi cântă o mulțime de cântece vesele, o învață să joace șah și o încurajează spunându-i că, dacă omida se transformă în fluture, înseamnă că nimic nu e imposibil. O va ajuta și șoricelul Chiqui, cel mai bun prieten al Valentinei.

Un film plin de cântece și aventuri, care să încurajeze fiecare copil să-și urmeze visurile.  

enlightened Un film muzical animat potrivit pentru preșcolari și clasele primare, ce poate fi folosit mai ales la orele de dezvoltare personală și de muzică. Poate fi o bună introducere în discuții despre încrederea în sine, curaj, dar și despre diversitate și incluziune. Vocea personajului din film este cea a unei fetițe care în realitate are sindromul Down. 

✏️ Proiecția de film este precedată de un atelier de dezvoltare personală prin jocuri teatrale susținut de echipa Real Act.

 

 

 

Icar

 • regia: Carlo Vogele
 • Luxemburg, Belgia, Franța, 2021
 • 76 min
 • 8-14 ani
 • Dialoguri în engleză, subtitrare în română 

 

Icar – povestea băiatului care a zburat prea aproape de soare
Tânărul Icar duce o viață fericită și simplă în atelierul de sculptură al tatălui său, celebrul inventator Dedal. O prietenie tandră se naște între el și un băiețel cu cap de taur care trăiește ascuns în palatul regal din Cnossos. Când regele Minos îl întemnițează pe „Monstru” în labirintul secret construit de Dedal, Icar își pierde singurul său prieten și, odată cu el, încrederea într-un tată mult iubit. Când chipeșul prinț Tezeu ajunge în Creta ca să-l ucidă pe Minotaur, Icar profită de o ultimă șansă ca să-și salveze prietenul din copilărie.

enlightened Filmul poate fi folosit ca introducere în mitologie, dar și la lecțiile de literatură (povestire, caracterizare de personaj, compunere), desen (culorile și lumina au o utlizare specială în film), istorie, discuții despre prietenie și încredere.  Test online de tip quiz, pe care copiii îl pot parcuge acasă, după film.

✏️ Regizorul filmului, Carlo Vogele, sosit din Luxemburg, va fi prezent la o întâlnire cu micii spectatori la cinema, după proiecție.

 

 

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați: edu@animest.ro