19th edition
October 4-13, 2024
Meniu blog

It’s her time! Excelența feminină în industriile creative: Andreea Borțun

La cea de-a 16-a ediție Animest, celebrăm excelența feminină în animație și te invităm să descoperi, printr-o amplă selecție de filme regizate de profesionistele din industrie, vocile feminine care schimbă regulile jocului, aduc un suflu nou în acest domeniu și cuceresc juriile marilor festivaluri prin abordări inedite și viziuni spectaculoase.

Cu această ocazie, ne-am îndreptat și către o serie de profesioniste care activează în industriile creative din România, din dorința de a aduce un omagiu personalităților feminine remarcabile din aceste domenii. Ne-a interesat să aflăm cum s-au simțit ele primite în industriile în care excelează și dacă s-au confruntat cu prejudecăți de gen de-a lungul parcursului profesional. Le-am întrebat în ce măsură consideră ele necesare inițiativele care promovează excelența feminină în oricare dintre industriile creative, dar am fost curioși să aflăm și care sunt personajele animate feminine care le-au inspirat în copilărie.

Intenția noastră nu a fost aceea de a demonstra o ipoteză. Am vrut să aducem în lumină experiențe diverse, care să reflecte perspective reale asupra acestui subiect. 

Astăzi vă invităm să descoperiți perspectiva Andreei Borțun. Scenaristă, regizoare și manager cultural, co-fondatoare și curatoare a Rezidenţei Internaționale de Scenaristică PUSTNIK și co-fondatoarea celui mai important festival de Teatru Tânăr din România - Ideo Ideis.

În copilărie, care era personajul tău feminin preferat din filmele și serialele de animație?

Am crescut cu Cartoon Network și ca majoritatea celor din generația mea așa am și început să învăț limba engleză. Dar în fiecare vacanță de vară plecam la țară și luam fără să vreau o pauză de la multinaționala de desene animate, pentru simplul fapt că nu prindeam canalul acolo. Așa că principala fascianție s-a clădit în verile alea în jurul universului Sailor Moon. Era prima oară când vedeam o serie anime și era ceva curios pentru mine în noutatea asta stilistică. Nu știu dacă aveam un personaj feminim preferat. Mă uitam totuși la o serie care avea în centru o echipă întreagă de fete magice. Și cred că tocmai în asta stătea atracția - ceva din împreună-ul ăsta feminin, care mai era și numeros, se simțea foarte empowering și nou pentru mine. 

Cum a fost primul contact cu domeniul în care activezi?

Primul contact a fost în liceu, atunci când am luat parte la programul TIFF-ului de educație cinematografică, Let’s go digital. A fost o experiență foarte plină și concentrată. Odată pentru că a fost prima oară când am participat la realizarea unui scurtmetraj. Experiența a fost și copleșitoare și scarry - în primul rând pentru că timpul era foarte scurt (cred că aveam doar 4 sau 5 zile la dispoziție) și fiecare își asumase cumva toate funcțiile, de la scenariu, regie, cameră, montaj și producție. Plus că a fost foarte challenging să lucrăm în echipă, într-un context în care toată lumea trăgea să acapareze departamentul de regie. E funny când mă gândesc acum la asta.   

Te-ai lovit de prejudecăți legate de gen de-a lungul carierei tale? Crezi că parcursul tău în carieră ar fi arătat diferit dacă erai bărbat?

Nu cred că m-am lovit de prejudecăți, dar nu pentru că nu le-aș vedea în jurul meu, ci mai degrabă pentru că am un soi de vigilență constantă care mă ajută să mă păzesc din timp. Asta e atitudinea cuiva care e prădat. Intuiesc deseori contextele în care aș putea să mă confrunt cu prejudecăți și cred că vreme bună le-am evitat conștient, încercând să construiesc mai degrabă în jurul lor. Faptul că eu am știut cum să fac slalom ca să le evit nu e deloc soluția ideală. E doar de supraviețuire cumva. Și asta nu e suficient! Cred că atitudinile astea trebuie sancționate.

Cum ți se pare inițiativa Animest de a dedica întreaga ediție din acest an femeilor din domeniul animației?

Cred că se pune lumina pe ceva foarte valoros prin ediția de anul ăsta. N-am mai avut până acum șansa să văd un program de animație curatoriat doar pe bază de spirit feminin. Mi se pare exciting și sunt foarte curioasă cum o să se simtă din poziția de spectator. Mă aștept să mă modifice diferit. Mi se întâmplă asta deseori când văd filme de ficțiune realizate de femei. Se produce o recunoaștere care vine cumva din gaze, din sensibilitate și din atenția la specific, la un joc subtil între micro și micro. 


Write a comment

Note: HTML is not translated!