editia a 17-a
7-16 octombrie 2022
Meniu blog

It’s her time! Excelența feminină în industriile creative: Carolina (Tattoo artist)

Seria de discuții cu profesionistele din domeniile creative, inițiată de Animest în jurul temei ediției din acest an, se încheie astăzi, în ultima zi de festival, cu interviul acordat de Carolina, una dintre artistele tatuatoare foarte cunoscute în București. Un pic mistic, ușor dark, foarte recognoscibil și absolut remarcabil, stilul ei foarte apreciat în special de comunitatea artistică din capitală, care alege să-și pună poveștile pe piele cu ajutorul ei, vine la pachet cu o atitudine foarte atentă și cu doză considerabilă de empatie. Întâlnirea cu Carolina în salonul ei de tatuaje reprezintă o adevărată experiență, iar asta se datorează și modului în care abordează ea relația cu clienții. Știind toate aceste lucruri (unii dintre noi chiar pe pielea noastră), am fost curioși să aflăm cum e privită ea în domeniul în care activează.

În copilărie, care era personajul tău feminin preferat din filmele și serialele de animație?

Cred că Sailor Saturn (din serialul Sailor Moon), dar asta mai târziu, pentru că inițial, crescând cu bunică-mea într-un sat de munte, unde nu aveam televizor, cel mai aproape de mine erau poveștile ei. Atunci mi-am dat seama că, de fapt, personajele mele preferate erau întotdeauna vrăjitoarele și personajele așa zis negative. Probabil și datorită faptului că aveau această putere de a-și schimba înfățișarea, de a exista în diferite feluri – ceea ce cred că e, de fapt, esența feminină. Trecem de-a lungul vieții prin atâtea schimbări și cred că puterea de a ne schimba pe noi însene, ne dă și puterea de a schimba lumea.

Cum a fost primul contact cu domeniul în care activezi?

Ca să-ți răspund, cred că e nevoie să mergem un pic mai în spate, la primul meu contact cu tatuajele. S-a întâmplat pe când aveam vreo 13 ani. La 14 ani deja îmi sacrificam casetofonul ca să-mi fac un aparat de tatuat DIY. Tot pe-atunci am făcut și primul tatuaj. M-am tatuat pe mine și m-am jucat pe pielea unui prieten. Am făcut un tribal, evident, căci erau anii ’90, început de 2000. Apoi, mult mai târziu, când am venit în București, m-am gândit că mi-aș dori să fac asta din nou. Am pus niște întrebări la puținele saloane. Ce răspuns am primit? ,,Hei, ești drăguță! Vino la mine să te învăț să tatuezi!’’, ceea ce n-a fost tocmai ok pentru mine. În sensul în care nu m-am simțit în siguranță. Am mai lăsat o vreme să treacă, apoi mi-am dat seama că da, îmi doresc să fac asta într-adevăr, și am început să învăț singură, pe cont propriu, pe mine, pe prieteni, pe cine să lăsa tatuat.

Te-ai lovit de prejudecăți legate de gen de-a lungul carieri tale? Crezi că parcursul tău în carieră ar fi arătat diferit dacă erai bărbat?

Ar fi fost diferit, da. Poate că nu m-aș fi simțit ca un obiect în anumite situații. Pe de altă parte, cred că am și niște avantaje. Sunt persoane care aleg să vină la mine, tocmai pentru că sunt femeie. În special alte femei, care se simt în siguranță, și pot să înțeleg de ce. Pot să creez acest gen de spațiu în care persoanele care vin să se tatueze să se simtă ele însele și să nu aibă vreo dificultate în a se expune și-n a trăi acele momente super intime, în care, trecând prin tot procesul acela de durere, devin foarte vulnerabile, de fapt. În același timp, am întâlnit de-a lungul carierei mele și femei care mi-au spus că nu au încredere să se lase tatuate de mine, tocmai pentru că sunt femeie. Atunci am înțeles că misoginismul poate fi întâlnit și în forma lui internalizată de femei. Și nu am luat-o personal, evident. De asemenea, au existat bărbați care au ales să fie tatuați de mine, tocmai pentru că sunt femeie. Unii au făcut-o chiar dintr-un soi de sexism benevolent, pentru că li se părea cool, nu neapărat pentru că apreciau în mod deosebit stilul meu. Pentru mine nu există gen. Există doar piele pe care o pot tatua sau pe care-mi doresc s-o tatuez, și-mi vine foarte natural să nu mă intereseze acest aspect al genului sau al expresiei de gen.

Cum ți se pare inițiativa Animest de a dedica întreaga ediție din acest an femeilor din domeniul animației?

Consider că e super important să facem loc femeilor să se exprime, pentru a avea un echilibru social, politic, personal. Da, avem nevoie ca vocile femeilor să fie auzite, ca ele să fie încurajate să se exprime, și fără să trebuiască neapărat să se încadreze în acele canoane deja stabilite de bărbați. Încurajez orice inițiativă de acest gen. De altfel, am auzit aceste voci, misogine aș zice, și speriate, care se-ntreabă: vai, dar ce vreți, să luați locul bărbaților? Și evident că nu e vorba despre asta. Nu e o încercare de inversare a acestor roluri de gen, cu care, de altfel, nu sunt de acord.


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!