editia a 17-a
7-16 octombrie 2022
Meniu blog

It’s her time! Excelența feminină în industriile creative: Teodora Vamvu

Teodora este omul care aduce veștile despre Animest în toată țara prin intermediul Radio Guerrilla, partenerul nostru media principal și prietenul nostru de când lumea. Perspectiva ei asupra subiectului pe care-l explorăm în seria de interviuri It’s Her Time a adus un pic de roz pe tabloul general care ilustrează modul în care se raportează industriile creative din România la profesionistele care activează în aceste domenii. 

Despre motivele care ne-au determinat să lansăm această serie de discuții cu profesioniste din domeniile creative, poți citi în primul material din serie, pe care dacă l-ai ratat, l-am adus aici, la doar un click distanță: https://bit.ly/2X0fXxQ. Pe lângă interviul acordat de fotojurnalista Ioana Moldovan, te invităm să descoperi și perspectiva artistei Livi Po: https://bit.ly/3araBi1

În copilărie, care era personajul tău feminin preferat din filmele și serialele de animație?

Nu cred că am avut un personaj feminin preferat când eram mică.

Sunt copilul primei jumătăți a anului 1990 așadar am crescut cu desene animate cu prințese în mare nevoie de salvare, bineînțeles întotdeauna de către un prinț arătos și care se îndrăgostește repede și “cu adevărat“ după puține întâlniri.

Țin minte că am consumat ad nauseam Mica Sirenă, Tom și Jerry și concertul lui Toto Cutugno după succesul cu Insieme la Eurovision. Dacă mă gândesc mai bine, totuși, știu că am adorat desenul animat Anastasia, printre puținele de la vremea respectivă care portretizau o eroină cu simțul umorului, nonconformistă și luptătoare. Și-mi mai plăcea și Odette din Prințesa Lebădă, non-Disney. Ceva din eleganța ei mă fascina, plus că avea niște puseuri de sarcasm și ironie foarte comice.

Cum a fost primul contact cu domeniul în care activezi?

Primul contact cu marketing-ul l-am avut când am studiat pentru masterat. Bineînțeles, prezentările, temele scrise și situațiile dezbătute au fost doar asta, dezbătute și ipotetice. Ulterior, am ajuns să lucrez în acest domeniu, să fac online content management, să pun un deget și la câte-o campanie de marketing, o tastă într-un text de copywritting, un click în Excel ș.a.m.d.

E altceva, clar. Brusc lucrurile sunt pe bune. Ce scrii scrii pentru a fi publicat, ce gândești gândești creativ și cu un scop bine definit, și pot spune cu mâna pe inimă că în peste 4 ani de Radio Guerrilla am învățat infinit mai multe lucruri decât îmi imaginam la început că pot să cuprind. Și încă mai am un drum lung, aș zice, dacă drumul învățării ar fi delimitat și cu un finish line, dar nu e, este infinit :)

Te-ai lovit de prejudecăți legate de gen de-a lungul carierei tale? Crezi că parcursul tău în carieră ar fi arătat diferit dacă erai bărbat?

Nu m-am lovit, cel puțin nu flagrant. M-am lovit de prejudecăți de gen în diferite aspecte și în câteva momente din viața mea, dar nu pot să zic că am avut această problemă la nivel de job, de carieră. Prin comparație cu colegii mei de sex opus, eu fac anumite lucruri mai bine decât ei, cum și ei fac alte lucruri mult mai bine decât mine. Dar această comparație este universală, indiferent de sex, gen. E mai degrabă vorba de competențe, de a fi conștient de puterea ta și a-ți stăpâni skill-urile, de a te respecta pe tine însăți și munca ta și de a nu accepta să nu fii respectată înapoi.

Nu cred că parcursul meu în carieră ar fi arătat diferit dacă eram bărbat, cel puțin nu la modul la care se referă întrebarea. Cu siguranță, parcursul meu ar fi arătat diferit dacă aș fi fost orice altă persoană în afară de cea care sunt.

Cum ți se pare inițiativa Animest de a dedica întreaga ediție din acest an femeilor din domeniul animației?

Cum să mi se pară altfel decât foarte bună? :)

Nu sunt specialist în domeniul cinematografiei, deși sunt pasionată de filme, într-o măsură moderato-mare.

Sunt conștientă de faptul că cinematografia a crescut într-o familie netradițională formată dintr-un procent majoritar masculin. Personal, dacă ar trebui să răspund la un concurs trivia despre regizori sau scenariști de film, cred că mi-ar veni în minte doar nume bărbătești. Multe nume, direct proporțional cu nivelul de celebritate. Și, bineînțeles, o femeie-regizor, „tipa aia care a făcut Marie Antoinette“. Nu sunt mândră de lucrul ăsta, dar cred că și asta vorbește, totuși, despre un adevăr ce stă la baza discrepanței de gen în acest domeniu.

Desigur că în ultima perioadă lucrurile au început să se miște, să evolueze, dar încă mai e mult până departe. Astfel că inițiativele ca cea a ediției din acest an a festivalului Animest sunt mai mult decât binevenite, ba chiar reprezintă o nevoie reală. Eu aștept cu drag momentul în care nu vor mai exista exprimări de genul “uau, o femeie a câștigat premiul X pentru regie/producție/scenariu!“. Nu trebuie să fie nimic ieșit din comun ca un artist să câștige un premiu pentru creația sa.


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!