Academia Minimest 2023
Academia Minimest este un proiect educativ care integrează filmul de animație în școală, oferindu-le profesorilor și părinților resurse de calitate, prin care copiii de 4-14 ani să ia contact cu primele noțiuni de cultură cinematografică, dar și prin care să-și însușească mai ușor noțiuni la mai multe materii școlare, în mod transdisciplinar.
În perioada 9-13 octombrie 2023, Festivalul Animest organizează în București proiecții de film pentru clase de copii, la Cinemateca Eforie (str. Eforie nr. 2), după orarul de mai jos.
Proiecțiile de film sunt precedate de mici activități creative pornind de la tematică și personaje sau de întâlnirea cu realizatorul filmului. Citiți descrierea fiecărui film mai jos!
Rezervări: prin email la edu@animest.ro înainte de 30 septembrie 2023.
Tarif: 20 lei/persoană, iar cadrele didactice însoțitoare au accesul gratuit.
Academia Minimest este un proiect susținut de Groupama.
PROGRAM
- Luni, 9 octombrie, ora 10:00, Cinemateca Eforie - Dounia și prințesa Alepului
- Marți, 10 octombrie, ora 10:00, Cinemateca Eforie – Prietenii magice
- Miercuri, 11 octombrie, ora 10:00, Cinemateca Eforie – Balerina
- Joi, 12 octombrie, ora 10:00, Cinemateca Eforie - Ernest și Célestine: Călătoria în Vorbilandia
- Vineri, 13 octombrie, ora 10:00, Cinemateca Eforie – Iacob, Mimi și câinii vorbitori
Dounia și prințesa Alepului
- regia: Marya Zarif și André Kadi
- Canada, Franța 2022
- 72 min
- 6-14 ani
- Dialoguri în franceză, subtitrare în română, cu dublaj live în română
Cu doar câteva semințe de chimen negru în palmă, dar ajutată de o prințesă și încurajată de familie, micuța Dounia părăsește Alepul în grabă pentru a găsi un nou loc numit acasă.
Filmul este o ocazie de a discuta despre migrație, război, dar și despre istorie, cultură, valoarea bogățiilor materiale și imateriale ale unui popor. Multiple referințe culinare. Muzică orientală și trimiteri la legende din Orientul Apropiat.
Prietenii magice
- Opt povești animate
- 2016-2022, 60 min
- 4-10 ani
- Fără dialoguri
Primele patru filme abordează tema prieteniei insolite dintre creaturi în aparență diferite. Următoarele patru filme abordează teme ecologice, dezvoltare durabilă și conservarea mediului.
Selecția propusă poate fi un bun punct de plecare pentru discuții și acțiuni concrete la îndemâna oricui, pe care adulții le pot sprijini în educarea celor mici în spiritul iubirii față de natură și față de semenii lor. Parte dintr-un proiect educativ cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.
Balerina
- regia: Éric Summer and Éric Warin
- Franța, Canada 2016
- 89 min
- 6-10 ani
- Dialoguri în franceză, subtitrare în română, cu dublaj live în română
Povestea lui Félicie, o fată de 11 ani, orfană, care visează să devină balerină. Cel mai bun prieten al ei, Victor, visează să devină inventator. El o va ajuta să fugă de la orfelinat și împreună pleacă la Paris, pentru a-și urma visurile.
Filmul poate fi folosit ca punct de plecare pentru discuții despre curaj, ambiție, competiție, canalizarea activităților spre îndeplinirea visurilor. Coloana sonoră conține piese muzicale antrenante.
Ernest și Célestine: Călătoria în Vorbilandia
- regia: Julien Chheng și Jean-Christophe Roger
- Franța, Luxemburg 2022
- 80 min
- 6-14 ani
- Dialoguri în franceză, subtitrare în română, cu dublaj live în română
Ursul Ernest și șoricica Célestine călătoresc în țara lui Ernest, unde locuiesc cei mai buni muzicieni din lume, dar unde muzica a fost interzisă prin lege.
Un film despre curaj, empatie, lucrul în echipă, dar și despre relația dintre părinți și copii și tensiunea care apare când alegerilor copiilor nu se potrivesc cu așteptările părinților. Filmul conține dese pasaje muzicale antrenante.
Iacob, Mimi și câinii vorbitori
- regia: Edmunds Jansons
- Letonia, Polonia 2019
- 70 min
- 4-10 ani
- Dialoguri în letonă, subtitrare în română, cu dublaj live în română
Aflat în vizită la verișoara sa dintr-o suburbiei a Rigăi, Iacob află că parcul local urmează să fie transformat într-o zonă de zgârie-nori de către un afacerist lacom. Ce e de făcut?
Filmul oferă ocazia de a discuta despre comunitate, patrimoniu arhitectural, planificare urbană, dar și despre prietenie și relația cu necuvântătoarele.
✏️ Regizorul filmului, Edmunds Jansons, sosit din Riga, va fi prezent la o întâlnire cu micii spectatori la cinema, după proiecție.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați: edu@animest.ro