editia a 19-a
4-13 octombrie 2024

Regulamentul festivalului

Animest 2024, Festivalul Internaţional de Film de Animaţie, București, ediţia a 19-a

 

1. Organizator şi obiective

Festivalul internaţional de film de animaţie Animest este un festival-competiţie şi se organizeazǎ la Bucureşti, de cǎtre Asociația ANIMEST, asociaţie culturalǎ non-profit ce promoveazǎ filmul de animaţie internaţional, încurajând producţia de film de animaţie românească.

 

2. Definiţie

Filmele înscrise în competiţie trebuie să corespundă definiţiei filmului de animaţie propuse de ASIFA, Asociaţia Internaţională a Filmului de Animaţie: “Arta animaţiei este crearea de imagini în mişcare prin manipularea unor tehnici diverse, exceptând metodele şi tehnicile de filmare directă.”

 

3. Perioada organizǎrii festivalului şi date-limitǎ

Animest 2024 se va desfǎşura la Bucureşti, între 4 și 13 octombrie 2024.

Formularul de înscriere, fișierul şi documentaţia vor fi primite până la 23 iunie 2024.

Fişierele .mov H264 HD şi copiile DCP ale filmelor selectate trebuie să sosească până la 10 septembrie 2024.

 

4. Secţiunile festivalului

Festivalul are opt secţiuni competiţionale

 • Film de scurtmetraj (mai puţin de 50 min): filme scurte de animaţie realizate după 1 ianuarie 2023, care nu au mai fost prezentate la o ediţie anterioară a Animest.
 • Film de lungmetraj (peste 50 min): filme de animaţie de lungmetraj realizate după 1 ianuarie 2023, care nu au mai fost prezentate la o ediţie anterioară a Animest.
 • Anidoc: filme scurte de animaţie, genul documentar, realizate după 1 ianuarie 2023.
 • Film studenţesc: filme scurte de animaţie create de către un student sau de către o şcoală de animaţie după 1 ianuarie 2023, neprezentate la nicio ediţie anterioară a Animest.
 • Film românesc de scurtmetraj: filme de animaţie, producţii sau co-producţii româneşti, realizate după 1 ianuarie 2023.
 • Minimest: filme de animaţie scurte cu tematică potrivită pentru spectatori cu vârsta între 4 şi 14 ani, realizate după 1 ianuarie 2023, care nu au fost prezentate la o ediţie anterioară a Animest.
 • Videoclip: filme de animaţie scurte în care muzica însoţeşte cel puţin 80% din lungimea filmului.
 • Animație VR: filme de animaţie scurte în care este folosită realitatea virtuală.

 

Filme din diferite secțiuni în afara competiției, retrospectivă şi omagiu: filme de scurtmetraj și lungmetraj ce reflectă tendinţele mondiale şi istoria filmului de animaţie, indiferent de data realizării şi ţara de origine.

 

5. Proiecţiile din festival

Filmele selectate vor fi proiectate în cadrul festivalului de cel mult trei ori, însă Animest se obligă să ceară permisiunea distribuitorului, producătorului sau a regizorului în cazul în care este nevoie de proiecţii suplimentare în timpul festivalului.

Selecţiile ‘Best of’, ce cuprind palmaresul ultimei ediţii, vor putea fi proiectate în cadrul festivalurilor partenere naționale și internaționale cu acordul autorilor.

 

6. Reguli de înscriere în competiţie 

Nu există taxă de înscriere în competiţia festivalului.

Producătorul, regizorul sau distribuitorul care doreşte să îşi înscrie filmul sau filmele trebuie să completeze formularul online și să uploadeze cel puțin trei imagini din film (cu rezoluția de minimum 300 DPI), precum și fișierul (în format .mov sau .mp4) cu subtitrare în engleză, ce urmează a fi supus selecţiei.

Data limită de primire a materialelor pentru selecţie este 23 iunie 2024.

Pentru a putea participa în competiţiile Animest, filmele trebuie să fie prezentate în premieră în România, cu excepţia producţiilor româneşti.

 

7. Selecţia şi anunţarea rezultatelor

Comitetul de selecție Animest selectează filmele ce vor participa la toate categoriile festivalului Animest şi iau decizia finală. Rezultatele vor fi anunţate pe website-ul festivalului şi fiecărui participant selectat în parte.

 

8. Formatul filmelor

Festivalul acceptă filme în format DCP sau fişier digital cu următoarele caracteristici pentru imagine: mov / mp4, encoder h264, max. 20000 kbps constant bit rate, rezoluţia ideală 1080p (1920x1080) şi sunet: AAC 48kHz / 16bit, până la data de 10 septembrie 2024.

Toate filmele cu dialoguri trebuie să aibă subtitrare în limba engleză.   

 

9. Detalii despre trimiterea şi returnarea filmelor

Data-limită a primirii filmelor selecționate este 10 septembrie 2024. Cheltuielile de trimitere le revin participanţilor. Pentru filmele din afara competiției, Animest suportă costul unui drum, de regulă al returnării filmului către distribuitor sau către un alt festival. ANIMEST va furniza fiecărui participant detaliile despre formalităţile de trimitere a filmelor.

Festivalul nu este responsabil pentru filmele care sosesc după data limită sau în timpul festivalului. Pentru a asigura o bună desfăşurare a evenimentului, organizatorii îşi rezervă dreptul de a anula proiecţiile filmelor care sosesc prea târziu.

Festivalul se angajează să returneze DCP-urile în cel mult două săptămani de la terminarea festivalului sau la data la care sunt cerute de către un alt eveniment sau de către distribuitor.

 

10. Premii

În 2024, filmele selectate pentru diferitele secţiuni ale competiţiei oficiale vor fi apreciate de juriile desemnate de către comitetul de organizare a festivalului. Juriul va acorda următoarele premii:

 • Trofeul Animest, pentru cel mai bun scurtmetraj din competitie
 • Cel mai bun film de lungmetraj
 • Cel mai bun scurtmetraj documentar (Anidoc)
 • Cel mai bun film studenţesc
 • Cel mai bun film românesc de scurtmetraj
 • Cel mai bun film pentru copii (Minimest)
 • Cel mai bun videoclip muzical
 • Cel mai bun film în VR
 • Premiul Juriului de Adolescenți

Premiul publicului va fi acordat pe baza voturilor exprimate de spectatori unui film de scurtmetraj prezentat în cadrul competiției internaționale (scurtmetraj și film studențesc). 

 

11. Jurisdicţie

Participarea la festival implică acceptarea regulilor enunţate mai sus. In cazul unor litigii, ele vor fi soluţionate în conformitate cu legislaţia română. Organizatorul festivalului Animest, Asociaţia ANIMEST, îşi rezervă dreptul de a invoca forţa majoră aşa cum este ea definită în legislaţia română.

 

Informaţii utile

Animest 2024 este un festival-competiție.

Nu există taxă de înscriere.

Data festivalului: 4-13 octombrie 2024

Date limită:

 • formularul de înscriere și restul materialelor se primesc până la 23 iunie 2024 exclusiv via www.animest.ro
 • DCP-urile si fisierele .mov H264 HD ale filmelor selecționate se primesc până la 10 septembrie 2024