editia a 19-a
4-13 octombrie 2024

Despre

Festivalul Internațional de Film de Animație Animest este singurul festival din România dedicat în exclusivitate filmului de animație. Fondat în 2006, festivalul aduce pe marele ecran sute de filme din toată lumea, în șase categorii de competiție, retrospective, programe dedicate unor școli de animație faimoase, festivalurilor de gen, marilor nume ale industriei. În fiecare an în octombrie Bucureștiul găzduiește regizori de film, producători, studenți, curatori și jurnaliști, care iau parte la discuții cu publicul, la premiere, țin ateliere și master-class-uri, susțin concerte și prezintă proiecte noi de filme de animație.

Începând cu 2017, scurtmetrajul câștigător al Trofeului Animest, ales de un juriu international profesionist, se numără printre candidații eligibili ai listei de nominalizări din categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, a Premiilor Academiei Americane de Film®.

Una dintre cele mai importante misiuni ale festivalului este aceea de a resuscita și promova animația autohtonă. Competiția locală din cadrul festivalului a crescut din 2007, când a fost lansantă. Noua generație care a participat la atelierele organizate de Animest numără deja profesioniști în studiouri de animație din țară, dar și studenți la marile universități europene. În ultimii ani, filmele de animație românești au fost selectate și premiate la festivaluri importante.

Festivalul organizează proiecții de film în diverse orașe ale țării, curatoriază selecții de film la festivaluri internaționale, iar Animest Chișinău este un eveniment anual constant din 2011 încoace.