editia a 17-a
7-16 octombrie 2022
Meniu blog

Animest.16

Dragi creatori, distribuitori și iubitori de film de animație,

Vă mulțumim pentru 10 zile memorabile! Cea de-a 16-a ediție Animest a ajuns la final, dar magia clipelor petrecute împreună în lumina ecranului de cinema, într-un context complet atipic, va rămâne în topul celor mai frumoase amintiri din istoria festivalului. Peste 1500 de spectatori în săli, sute de oameni care ne-au urmărit de-acasă, zeci de artiști invitați dintre care 40 străini sosiți din 14 țări, proiecții sold out și masterclass-uri transmise în întreaga lume – așa arată bilanțul unei ediții la finalul căreia nu putem fi altfel decât profund recunoscători.

Am avut tone de emoții și ne-am temut până în ultima clipă că filmele de animație nu se vor putea întoarce nici în acest an în sălile de proiecție. Ne-am făcut nenumărate scenarii, dar am crezut până la final că într-o formă sau alta, vom reuși să fim din nou împreună, de data aceasta punând siguranța pe primul plan. Am reușit și, exact cum spunea Mihai Mitrică, directorul festivalului, la finalul Galei de decernare a premiilor Animest.16, ,,imediat după sfârșitul lumii, suntem în stare să punem la cale o altă ediție’’.

Desfășurată în perioada 8-17 octombrie într-o formulă hibrid, atât în sălile de proiecție, cât și online, pe platforma de streaming a festivalului, ediția cu numărul 16 a celui mai mare eveniment din România dedicat filmului de animație a adus în fața ecranelor peste 2000 de spectatori. În topul celor mai urmărite proiecții din sala de cinema s-a numărat evenimentele Animated Guide to Female Pleasure – o selecție de filme dedicate exclusiv adulților, curatoriată de Kaboom (Olanda), festivalul de animație invitat special la Animest.16. Scurtmetrajele au rulat pe marele ecran de la Cinema Elvire Popesco, acolo unde s-au văzut, în ultima zi de festival, și filmele premiate la această ediție. Topul celor mai urmărite filme continuă cu Belle, cea mai nouă creație a regizorului de Oscar Mamoru Hosoda, distribuit în România de Bad Unicorn și proiectat în deschiderea ediției din acest an. Spectatorii au urmărit în număr mare și lungmetrajele Wolfwalkers (r. Tomm Moore, Ross Stewart) și Inu-Oh (r. Masaaki Yuasa).

Trippy Animation Night, Animusic Night și Erotica vol. 2, trei dintre evenimentele sold out ale ediției, deschid clasamentul celor mai populare proiecții organizate la Institutul Cervantes. Tot aici, spectatorii au urmărit cu entuziasm scurtmetrajele slovace din programul Flush It Out!, dar și seria animată Brazen: rebel ladies who rocked the world. Pe platforma de streaming Animest, iubitorii de film din țară au ales să vadă din propriile case scurtmetrajele din Competiția Internațională, titlurile autohtone din Competiția Românească și poveștile horror din programul special Creepy Animation Night, disponibil exclusiv online.

Sute de oameni au putut urmări din întreaga lume fiecare prezentare sau masterclass,  susținute de invitatele speciale ale ediției la Refugiu Urban și transmise în direct pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube Animest. Publicul a urmărit în număr mare și discuția live cu regizorii filmelor din Competiția Internațională, dar și sesiunea de Q&A cu creatorii scurtmetrajelor românești din Competiția dedicată cinematografiei animate autohtone.

Au fost 10 zile pline de evenimente organizate în condiții de siguranță sporită. De buna lor desfășurare, alături de echipa festivalului, s-a ocupat o minunată comunitate de voluntari, care a făcut lucrurile să meargă ca pe roate. Îi mulțumim fiecăruia în parte și sperăm să ne revedem în aceeași formulă și în 2022.

Fiecărui invitat care ne-a anunțat că va sosi la București, indiferent dacă sălile de cinema vor fi deschise sau nu în timpul festivalului, fiecărui spectator care a ales să achiziționeze bilete și abonamente la această ediție, tuturor creatorilor de film care și-au înscris filmele în cele 8 secțiuni competiționale, distribuitorilor de film care ne-au ajutat să aducem cele mai așteptate titluri ale anului în premieră în România, le mulțumim de o mie de ori! Datorită vouă, Animest.16 a fost o ediție ca-n vremurile bune.

Toate aceste lucruri au fost posibile datorită sprijinului oferit de Primăria Capitalei, care a co-finanțat cea de-a 16-a ediție Animest prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Evenimentul a fost co-finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, cu sprijinul Dacin Sara. Pentru suportul oferit, le mulțumim partenerilor noștri instituționali de la Institutul Francez, Institutul Cultural Maghiar din București, Institutul Cervantes din București, Delegația Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Goethe Institut, Departamentul Dezvoltare, Cercetare Inovare al UNATC, CINETic. Ne-am bucurat, la această ediție, de susținerea Groupama, WET, Domeniile Sâmburești, Domino’s Pizza și XR Month. Partenerii media care ne-au ajutat să aducem veștile bune despre Animest mai aproape de voi, cărora le mulțumim pentru toată susținerea, sunt: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Agerpres, Itsy Bitsy, IQads, SMARK, Films in Fame, Observator Cultural, Film Menu, Liternet.ro, Cinefilia.ro, AaRC.ro, AIVI, Munteanu. Mii de mulțumiri și partenerilor noștri de monitorizare, MediaTrust.

Ne revedem în 2022! Până atunci, aveți grijă de voi și nu uitați să le povestiți tuturor celor din jur despre magia filmului de animație!

Cu dragoste și infinită recunoștință,

Echipa Animest


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!