Vizionează filme online
Cinema virtual
editia a 18-a
6-15 octombrie 2023

ComiCollection: music & comics

Concert de benzi desenate pe muzica lui Itay Dvori

Itay Dvori, compozitor și pianist israelian stabilit în Berlin, a inventat un format nou: comic – concertul (concertul cu benzi desenate). De mai mulți ani, acesta atrage atenția în cadrul festivalurilor internaționale și pe scene din întreaga Europă. Aventura muzicală a început în 2016 cu primul comic-concert, interpretat împreună cu ansamblul yam yabasha. De atunci a creat muzică pentru peste 40 de romane grafice realizate de artiști de renume din întreaga lume. Fie că sunt interpretate de orchestra sau ca seri de pian solo, concertele au fost foarte bine primite atât de presă, cât și de public.

Fiind tot mai numeroase și cu un conținut tot mai valoros, romanele grafice reflectă evoluțiile din lumea noastră aflată în continuă schimbare, iar reportajele grafice reușesc să extindă limitele jurnalismului tradițional. Ambele adoptă teme puternice, critică societatea și devin tot mai populare. Spectrul lor tematic include provocări și crize de actualitate - cum ar fi schimbările climatice, migrația, pandemia, digitalizarea și schimbările în percepția rolurilor de gen.

Cu proiectul său ComiCollection, Itay Dvori prezintă o compilație de compoziții pentru benzi desenate – reunindu-le pe cele mai bune din diferite proiecte individuale și dar și din lucrări creative comisionate din ultimii ani. Această selecție diversificată, interpretată live la pian, cuprinde lucrări cu umor subtil, uneori și caustic, până la poezie lirică. Oferă echivalente muzicale pentru lumi vizuale create de ilustratori internaționali precum Edmond Baudoin, Manuele Fior, Asaf Hanuka, Cyril Pedrosa și Barbara Yelin. Printre benzile desenate din acest proiect se numără și lucrări ale îndrăgitei ilustratoare din România, Ileana Surducan. Itay Dvori a creat aici un peisaj al literaturii grafice contemporane în impresionanta sa maturitate, declarând, cu fiecare piesă, dragostea sa profundă și fascinația sa pentru genul pe care îl descrie drept „arta secolului 21.”

Născut în Israel, Itay Dvori și-a dezvoltat abilitățile de pianist, compozitor și dirijor la Școala de Muzică Buchmann-Mehta din Tel Aviv și la Academia de Muzică Hanns Eisler din Berlin. A încheiat ambele studii cu rezultate remarcabile. A beneficiat de burse oferite de Fundația Culturală America-Israel și de organizația Deutscher Musikrat. A dirijat orchestre și coruri în Europa, Asia și America de Nord. Pe lângă compozițiile sale, interpretate de ansambluri instrumentale și vocale internaționale, Itay Dvori compune muzică pentru teatru, dans și film. Este prezent pe scenă ca pianist atât în proiecte solo cât și alături de orchestre de cameră, și predă la Universitatea de Arte din Berlin. Prin concertele sale cu benzi desenate – comic-concerte, pe care le interpretează din 2016 ca pianist solist dar și alături de ansamblul său yam yabasha, în care prezintă compozițiile sale și improvizații pe baza literaturii grafice, a creat un "nou gen" muzical (Deutschlandfunk Kultur).

Reprezentatii