editia a 19-a
4-13 octombrie 2024

Editia 10

28
8.9
Koji Yamamura (JAP)

Născut în 1964 la Nagoya și absolvent al Tokyo Zokei University. În 2002, filmul său, „Mt. Head”, a fost premiat la șase mari festivaluri de animație, printre care Annecy și Zagreb și a fost nominalizat la premiile Oscar. Filmul a fost inclus și în lista 100 de filme pentru un secol de animație și în cele Cele mai bune 50 de filme de animație în 50 de ani de către ASIFA. Filmul “Franz Kafka’s A country Doctor” a câștigat premii la șapte festivaluri, inclusiv Ottawa și Stuttgart. În 2011, a terminat lucrul la filmul “Muybridge’s Strings”, o co-producție cu National Film Board of Canada. Yamamura predă la Universitatea de Arte din Tokyo din 2008.

Stéphane Berla (FRA)

A regizat, împreună cu Mathias Malzieu, lungmetrajul de animație „Jack și mecanica inimii”, produs de Virginie și Luc Besson. Filmul s-a vândut în peste 30 de țări și a fost nominalizat la numeroase festivaluri (César 2015,  Berlinale 2014, European Film Awards 2014, Festivalul Internaţional de Film de la Beijing).

Stéphane Berla a regizat, de asemenea, mai multe reclame și videoclipuri pentru artiști francezi renumiți, precum Dionysos, -M-, Gaëtan Roussel. Videoclipurile și filmele lui au primit nominalizări și premii în cadrul mai multor festivaluri (printre care Golden Prize la Protoclip Festival, Grand Prix la International Art of Music Video, Annecy, Ottawa).

Uri Kranot (ISR)

Originar din Israel, regizorul Uri Kranot este a trăit și lucrat în mai multe țări. Filmele lui au participat la numeroase festivaluri și au câștigat premii internaționale, fiind și pe listele scurte pentru Oscar. Uri lucrează ca artist în rezidenţă la Animation Workshop, celebra şcoală de animaţie din Viborg, Danemarca, unde şi predă, împărţindu-şi timpul rămas între coordonarea proiectelor de licență și conducerea Anidox: Lab – o platformă dedicată dezvoltării de documentare animate.

Mark Shapiro (USA)

Cariera lui în marketing și comunicare l-a purtat peste tot prin Statele Unite, unde a lucrat în dezvoltare de brand, publicitate, relații publice, producție de film și scris pentru companii precum Nike, Town & Country Magazine și Upper Deck. În 2007, s-a alăturat celebrului studio de animaţie LAIKA, din Oregon, unde se ocupă de strategii de brand, în calitate de Head of Entertainment Brand Marketing.

Născut în Seattle, Mark a urmat cursuri la Emerson College din Boston și este licențiat în Engleză la The Colorado College din Colorado Springs. Și-a continuat studiile la Lewis & Clark College din Portland.

Sarina Nihei (JAP)

Sarina Nihei este animatoare și ilustratoare freelance din Tokyo. Și-a dat licența în design grafic la Tama Art University din Tokyo. În 2012 s-a mutat la Londra, pentru a-și continua studiile cu un master în animație la Royal College of Art, faimoasa şcoală din Londra. Filmul ei de absolvire „Oameni mici cu pălărie”, a fost selectat la peste 30 de festivaluri, printre care Annecy și Ottawa. La Anim’est 2014, a fost desemnat Cel mai bun film studențesc.

Milen Alempijević (SER)

Născut în 1965, Milen este art director al Festivalului Internațional de Animație Animanima, din Čačak, Serbia. Milen are zece cărți publicate și scrie articole despre jazz, film, literatură și animație pentru diferite ziare și reviste de cultură sau publicații tematice din Serbia. Iată câteva dintre proiectele sale recente: editor al unui număr din revista cult Gradac, dedicat jazzului (2012), autor al „Artei exagerării: notele unui privitor” – o carte de eseuri despre filmul de animație (2014), autor al studiului „Jazz și narațiune în film” (2015). Milen colaborează și cu Centrul Cultural din Čačak, unde coordonează programul de film și video.

Vlad Munteanu aka DOC (RO)

„Fac muzica mea cretină și nu țin cont de nimic în creație. Sunt relativ dus cu capul.” Așa se autocaracterizează DOC, cântăreț român de muzică hip-hop, născut în București.

În 1999, împreună cu Deliric 1/Jupiter, Vlad Dobrescu și DJ Paul, DOC a înființat CTC (Controlul Tehnic de Calitate) și Facem Records. După numeroase piese pe compilații și mixtape-uri, și colaborări cu nume ca Da Hood și RACLA, în 2002 a apărut primul material discografic CTC, un EP alături de Cedry2k. Piese precum „Secretul din atom” sau „Legea Gravitației” încă sunt considerate definitorii pentru undergroundul românesc.

DOC a colaborat cu mai toate numele mari din rap-ul autohton. Primul său album solo, „Scăpat de sub control”, a fost lansat în octombrie 2010.

Wasaru (FRA)

A absolvit acum zece ani ca programator și a lucrat în domeniul IT până să realizeze că alta este pasiunea lui. A lucrat apoi într-un studio de animație ca animator, regizor, scenarist și storyboard artist. În acei cinci ani, a regizat câteva scurtmetraje independente și videoclipuri extrem de apreciate.

Mai degrabă interesat de personaje în carne și oase decât de unele ilustrate, s-a orientat spre freelancing, axându-se în special pe regizarea de videoclipuri muzicale. A produs cinci albume muzicale.

Hanno Höfer (RO)

Regizor, actor, scenarist și muzician român. A studiat „Istoria și etnologia Europei de sud-est” la Berlin și apoi Film și Regie la Academia de Teatru și Film din București, unde l-a întâlnit pe Cristian Mungiu. Împreună cu acesta și cu cameramanul Oleg Mutu a pus bazele firmei de producție Mobra Films.

A regizat trei filme de scurtmetraj – „Telefon în străinătate", „Dincolo" și „Ajutoare umanitare" – și a lucrat cu Mungiu la  trilogia cinematografică „Amintiri din epoca de aur”. Hanno Höfer este de asemenea muzician (chitară, armonică, voce), făcând parte din trupa de blues-etno-rock Nightlosers și din trupa Orient Express a pianistului de jazz Harry Tavitian.

Trofeul Anim’est 2015 merge în Franța
A zecea ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 2 şi 11 octombrie, la București, a ajuns la final. La capă..
Citește mai mult
Highlighturi 11 octombrie
De la 16.30, la Cinema Studio are loc proiecția lungmetrajului April and the Twisted World, câștigătorul Marelui Premiu la Annecy în regia..
Citește mai mult
Highlighturi 10 octombrie
De la 12.30, la Cinema Studio, are loc proiecția din cadrul Minimest Triple Trouble (r. Albert 't Hooft, Paco Vink), o producție Olanda-Belgia despre ..
Citește mai mult
Highlighturi 9 octombrie
La 12.00, la Cinema Elvire Popesco, studenții sunt invitați să participe la un masterclass ținut de Kōji Yamamura, unul dintre cei mai cunoscuți anima..
Citește mai mult
Highlighturi 8 octombrie
La 16.30, la Cinema Studio, va fi proiectat al doilea calup de scurtmetraje înscrise în competiția studențească. Sunt filme de absolvire p..
Citește mai mult
Highlighturi 7 octombrie
De la 18.00, la Cinema Elvire Popesco, are loc proiecția lungmetrajului aflat în competiție Long Way North, o producție Sacrebleu, studioul invi..
Citește mai mult
Ziua românească la Anim’est 2015
11 scurtmetraje autohtone aflate în competițieLa jumătatea celei de-a zecea ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’e..
Citește mai mult
Highlighturile zilei: 6 octombrie
De la 20.30, la Cinema Studio, este proiectat lungmetrajul japonez Giovanni’s Island, aflat în competiția internațională. Animația a fost ..
Citește mai mult
Highlighturile zilei: 5 octombrie
De la 14.00, la Cinema Elvire Popesco, are loc o proiecție inedită a secțiunii Animash : Battledream Chronicle, primul lungmetraj de animație pro..
Citește mai mult
Rezervări on-line
Pentru că așteptăm entuziaști ai animației în număr mare în cinematografe, la ediția aniversară Anim’est, vrem să ne asigurăm că vei..
Citește mai mult
10 zile de muzică și animație la Anim’est 2015
10 zile de muzică și animație la Anim’est 2015 Pentru al zecelea an consecutiv, la început de octombrie, Bucureștiul redevine capital..
Citește mai mult
Studiourile Pixar și Laika, prezente la Anim’est
Studiourile Pixar și Laika, prezente la ediția aniversară Anim’est/Project Worksheep, la a treia ediție în 2015 Festivalul Internațio..
Citește mai mult
Filme și ateliere pentru cei mici, în cadrul MINIMEST
Anim’estul copiilor: filme și ateliere pentru cei mici, în cadrul MINIMEST Cei mai mici fani ai animației au un nou prilej de entuzia..
Citește mai mult
Superproducții de animație în cursa pentru Premiul Publicului
Superproducții de animație în cursa pentruPremiul Publicului la Anim’est  Publicul prezent la cea de-a 10-a ediție a Festivalulu..
Citește mai mult
Două nopți de animație bizară și horror la Anim’est
Două nopți de animație bizară și horror la Anim’estCreepy Animation Night, la a șaptea ediție Cea mai îndrăgită noapte tematică din t..
Citește mai mult
Cele mai bune animații internaționale, înscrise în competiția Anim’est 2015
Cele mai bune animații internaționale, înscrise în competiția Anim’est 2015 Anim’est sărbătorește în octombrie un d..
Citește mai mult
Animatorul japonez Kōji Yamamura vine la Anim’est 2015
Animatorul japonez Kōji Yamamura vine la Anim’est 2015/Norvegia este țara invitată la cea de-a 10-a ediție  Ediția aniversară Anim&rsq..
Citește mai mult
Festivalul Anim’est împlinește 10 ani
Festivalul Anim’est împlinește 10 aniLungmetrajul „Muntele magic”, în regia Ancăi Damian, deschide ediția 2015 Cel ..
Citește mai mult
Căutăm voluntari pentru Anim'est 2015!
Îţi plac filmele de animaţie? Eşti dedicat, entuziast şi vrei să faci parte din echipa unui eveniment de anvergură internaţională? Atunci locul ..
Citește mai mult
Anim’est încheie optimist cea de-a doua ediţie la Braşov
Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer l..
Citește mai mult
Nopţi intense de animaţie şi muzică la Anim’est Braşov
Anul acesta, Anim’est îşi prelungeşte programul până târziu în noapte cu noi evenimente speciale şi provocatoare. Cei ma..
Citește mai mult
Minimest – răsfăţ pentru copii la Braşov
Festivalul internaţional de film de animaţie Anim’est întâmpină vacanţa şi dă startul la joacă şi la relaxare, în Braşov. Copi..
Citește mai mult
Anim'est revine la Brasov
Festivalul Internațional al Filmului de Animație Anim’est revine la Braşov Cel mai mare eveniment cinematografic din București revine, pent..
Citește mai mult
Ediţia a V-a Animation Worksheep a ajuns la final
Luni, 18 mai, a luat sfârşit cea de-a cincea ediţie Animation Worksheep. Timp de două săptămâni, în Bran, atelierul a reunit 10 tine..
Citește mai mult
Workshop Anim'est pentru copii la Festivalul Filmului European
Vă invităm să-i înscrieți pe cei mici, cu vârste între 8 și 14 ani, la workshopurile pentru copii, ce vor avea loc în cadrul F..
Citește mai mult
Au început înscrierile la Animation Worksheep, ediţia a V-a!
Animation Worksheep, primul atelier de film de animaţie din România, prezentat de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, ajung..
Citește mai mult
Au început înscrierile pentru Anim'est 2015
Au început înscrierile pentru cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim'est. În 2015 festivalul..
Citește mai mult
Înscrieri Visegrad Animation Forum
Înscrie-ți scurtmetrajul de animație sau proiectul de serial TV la cel mai mare pitch din sud-estul Europei - VISEGRAD ANIMATION FORUM (VAF), 6-..
Citește mai mult