editia a 19-a
4-13 octombrie 2024

Editia 13

Luce Grosjean (Franța)

În 2014 Luce a înfiinţat Sève Films, o companie de distribuţie al cărei scop este să promoveze filme studenţeşti în festivaluri de animaţie, dar şi regizori tineri şi talentaţi. În 2017, Luce s-a asociat cu Miyu Productions pentru a pune bazele Miyu Distribution, o companie specializată în vânzări internaţionale şi distribuirea filmelor în festivaluri. Anul acesta festivalul Anim'est a selectat mai multe scurtmetraje şi filme realizate de studenţi şi reprezentate de Miyu Distribution.

Pavel Horáček (Cehia)

Pavel s-a născut în České Budějovice, Cehia. A absolvit secţia de Istorie a Filmului şi Cultură Audiovizuală a Universităţii Masaryk din Brno cu o teză despre mijloace de expresie şi tehnici specifice de animaţie. Timp de trei ani a fost directorul artistic al AniFest, Festivalul Internaţional de Animaţie din Teplice. Din 2013 este directorul artistic al festivalului Anifilm din Třeboň, festivalul invitat la această ediţie a Anim'est. Pavel a făcut selecţia pentru trei antologii de animaţie cehă lansate pe DVD de Institutul Ceh de Animaţie. Pregăteşte programe speciale de animaţie pentru diverse instituţii din Cehia şi din străinătate. Pavel scrie despre film în general şi animaţie în special şi a fost membru al juriului la numeroase festivaluri internaţionale.

Sergiu Negulici (România)

Sergiu Negulici desena cu pasiune în copilărie, iar părinţii i-au luat în serios această preocupare. În timp ce studia sculptura la Universitatea de Arte din Bucureşti, a început să lucreze la primul studio de postproducţie din România, unde a făcut parte dintr-un val de artişti digitali din advertising. 18 ani mai târziu, a avut şansa să coordoneze o mică de echipă ce lucra pentru lungmetrajul animat Muntele magic, în regia Ancăi Damian. De atunci s-a concentrat mai mult pe animaţie şi a debutat cu scurtmetrajul Splendida moarte accident, care a primit premii la festivaluri precum Annecy, CINANIMA, Animateka, Anim’est, Molodist Kiev, Hiroshima şi multe altele. Acum lucrează la al doilea scurtmetraj şi coordonează o echipă de animatori pentru studioul său, Reniform Production.

Thomas Renoldner (Austria)

Thomas s-a născut în 1960 în Linz, Austria. După studii de psihologie, în 1989 a început să studieze pictură şi animaţie la Academia de Arte Aplicate din Viena. A regizat numeroase animaţii şi mai multe reclame. În 2000 a început să şi producă filme de animaţie. Din 1992 predă ateliere şi seminare pentru copii, tineri şi adulţi şi a fost autorul mai multor proiecte de cercetare despre istoria animaţiei austriece. Din 2009 este răspunzător de programele de animaţie avangardistă pentru Festivalul de Scurtmetraj Independent din Viena. Este directorul festivalului Două zile de animaţie, iar anul acesta a făcut selecţia de scurtmetraje austriece pe care Anim'est o prezintă în cadrul secţiunii Ţară invitată Austria.

Vessela Dantcheva (Bulgaria)

Vessela s-a născut în 1975 în Sofia, Bulgaria. În 2002 a absolvit cursurile Academiei de Artă din Rotterdam, Willem de Kooning, şi apoi a urmat o specializare la Şcoala de Arte Vizuale din New York. După un deceniu petrecut în Olanda, s-a mutat înapoi la Sofia. De-a lungul ultimilor 11 ani nu doar a regizat, ci a şi produs filme de animaţie prin compania de producţie Compote Collective, pe care a fondat-o alături de partenerul ei Ivan Bogdanov. The Collective a produs mai multe animaţii care au fost selectate şi au câştigat premii la festivaluri din întreaga lume. Cele mai recente animaţii ale sale sunt Women Deserve More (2018) şi Travelling Country (2016). Acum câţiva ani Vessela a început să predea animaţie la Noua Universitate Bulgară şi la Academia Naţională de Arte Frumoase din Sofia.

George Stanca (România)

George, cunoscut şi sub numele NotSoCommonDJ, a fost educat muzical în Bucureştiul anilor '90. Raver şi adevărată enciclopedie de muzică electronică, a devenit curând DJ specializat pe muzica dance. A început să mixeze în 2006. Printre poveştile sale de dragoste muzicale se numără The Prodigy, Limp Bizkit, Nirvana şi Chemical Brothers. George este pasionat de festivaluri de muzică şi client fidel al cluburilor noncoformiste precum Embryo şi Sex Tower Underground. Şi-a început cariera de prezentator la Radio Bucureşti, iar acum face parte din echipa Dance FM. Restul timpului şi-l dedică Electrocord, un concept de label pe care l-a fondat în 2009 alături de partenerul său The Basstard. Recent a început să mixeze muzică soul, funk şi lounge sub numele Soul Surfin.

Adrian Despot (România)

Adrian s-a născut în 1976 în judeţul Arad. Este compozitor şi producător muzical, absolvent  al secției de Pedagogie a Universității Naționale de Muzică din București. A absolvit şi SAE Institute (School of Audio Engineering) in Köln. Este fondatorul şi frontmanul uneia din cele mai populare trupe rock din România, Viţa de Vie, cu o activitate de peste două decenii. În acelaşi timp este prezentator şi DJ de Radio.

Paul Mureşan (România)

Paul este un talentat artist, regizor, animator şi ilustrator cu o pregătire solidă în Arte. Este autorul mai multor expoziţii de desene găzduite în săli de expoziţie europene, dar cel mai cunoscut este pentru scurtmetrajele sale animate multi-premiate Pui de somn (2014) şi Mamă, tată, am să vă spun ceva (2016). Scurtmetrajele sale au fost selecţionate la festivaluri din întreaga lume, iar Pui de somn a primit trofeul pentru Cel mai bun film românesc la Anim'est 2014. Noul lui scurtmetraj animat, CEVA, călătoreşte deja în festivaluri din toată lumea. În acest moment se concentrează pe diverse proiecte personale, în timp ce scrie la lucrarea de doctorat despre autobiografii inventive în animaţia 2D.

Highlight-uri Ziua 10 - 7 octombrie
Marnie’s World Marnie, o pisică răsfăţată, are o viaţă mai mult decât confortabilă, dar curând se va trezi pierdută în lumea p..
Citește mai mult
Highlight uri ziua 9 - 6 octombrie
Competition 7 & 8De la orele 14:00 și 16:00, la Cinema Elvire Popesco continuă competiția internațională de scurtmetraj, cea care decide câș..
Citește mai mult
Highlight-uri Ziua 8 - 5 octombrie
A Man Is Dead O poveste emoționantă despre grevele muncitorilor din Brest din 1950, adaptată după banda desenată a lui Kris și Etienne Davodeau, ..
Citește mai mult
Highlight-uri Ziua 7 - 4 octombrie
Anifilm Cehia -  Best of Czech Films Începând cu ora 16:00, la Cinema Elvire Popesco se proiectează filme&n..
Citește mai mult
Highlight-uri Ziua 6 - 3 octombrie
Making of ‘The Best Customer’ Începând cu ora 14:00, la CINETic, regizorul Serghei Chiviriga dezvăluie sec..
Citește mai mult
Highlight-uri Ziua 5 - 2 octombrie
Competiţie 3&4De la orele 18:30 și 20:30, la Cinemateca Eforie, începe competiția internațională de scurtmetraj, ce..
Citește mai mult
Highlight-uri Ziua 4 - 1 octombrie
North of Blue Cinema Elvire Popesco 14.00 Noi animaţii africane Cinema Elvire Popesco 18.00 Competiţie internaţională 1 & 2 Cinemateca E..
Citește mai mult
”Marnie’s World”, proiecție caritabilă pentru Asociația Dăruiește Viață
Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est vine în sprijinul Asociației Dăruiește Viață cu o proiecție caritabilă – Marni..
Citește mai mult
Anim’estul celor mici: proiecții, ateliere și activități interactive în cadrul secțiunii speciale Minimest
În fiecare an, Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est dedică o secțiune specială din programul său celui mai entuziast și f..
Citește mai mult
Romanian ReAnimation Night - Miercuri, 3 octombrie
Miercuri, 3 octombrie, de la 20.00, gazda festivalului devine Expirat, unde are loc Romanian ReAnimation Night — petrecerea care celebrează comp..
Citește mai mult
Live acoustic Adrian Despot și concert DayDay, la Animusic Night
Clubul Expirat este gazda uneia dintre cele mai îndrăgite nopți din agenda festivalului, Animusic Night, care va avea loc joi, 4 octombrie, de l..
Citește mai mult
Creepy Animation Night - Vineri, 5 octombrie
Al doilea weekend al festivalului aduce un alt eveniment consacrat din agenda Anim’est – Creepy Animation Night, aflat la a 10-a ediție, u..
Citește mai mult
Trippy Animation Night - Sâmbătă, 29 septembrie
Sâmbătă, 29 septembrie, de la 23.00, tot ce are animația mai straniu și avangardist, mai psihedelic și nonconformist de oferit se vede la Cinema..
Citește mai mult
Proiecţie ISLE OF DOGS la Anim’est 2018
Animații-hit și programe speciale în afara competițieiUnul dintre cele mai anticipate lungmetraje de animație ale anului, „Isle of dogs", ..
Citește mai mult
Competiția internațională la Anim’est 13
Cele mai relevante filme de animație lansate recent vor putea fi văzute în premieră în România pe ecranele de la Anim’est, &ic..
Citește mai mult
Căutăm voluntari pentru Anim'est 2018
O parte esențială din magia Anim’est – singurul festival din România dedicat exclusiv filmului de animație – sunt voluntarii n..
Citește mai mult
Anim’est 13, dedicat explorării limitelor în animație
Lungmetrajul ”Another Day of Life”, proiectat în deschiderea festivaluluiPentru a treisprezecea toamnă la rând, Festivalul Int..
Citește mai mult
Festivalul Anim’est revine la Brașov între 28 iunie și 1 iulie
Lungmetrajul nominalizat la Oscar ”Loving Vincent” deschide ediția de anul acesta Pentru a cincea oară consecutiv, Festivalul Interna..
Citește mai mult
Înscrieri la Animation Worksheep, ediția a 10-a
Animation Worksheep, atelierul intensiv de animație organizat de Anim’est, singurul festival autohton dedicat exclusiv filmului de animație, &ic..
Citește mai mult