editia a 19-a
4-13 octombrie 2024

Editia 14

9
ROBERT VALLEY
Categorie jurii 1

Robert a absolvit Universitatea de Arte şi Design Emily Carr în 1992, după care s-a mutat la San Franciscoşia lucrat la sezoanele târzii ale lui Aeon Flux. A fost apoi designer de personaje pentru Tron: Uprising, pentru care a fost recompensat cu un premiu Annie în 2013. În 2016 a lansat scurtmetrajul independent Pear Cider and Cigarettes, pe care l-a scris, ilustrat şi regizat singur. Filmul a primit o nominalizare la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat. În 2019 a regizat Zima Blue, un scurtmetraj inclus în lăudata antologie Netflix Love Death and Robots. Stilul său a influenţat mulţi scenografi şi continuă să influenţeze filme, cărţi de benzi desenate şi jocuri. Robert este tot mai popular printre animatorii independenţi şi este un avid susţinător al producţiei de film independente.

SARA KOPPEL
Categorie jurii 2

Regizoare şi animatoare multi-premiată, Sara are mai bine de trei decenii de experienţă în realizarea de lungmetraje şi scurtmetraje, reclame, design de personaje şi storyboard. În 2002 şi-a înfiinţat propriul studio de animaţie, Koppel Animation, unde realizează animaţii desenate de mână, cu deplină libertate creativă.

În ultimii ani a produs mai bine de 20 de animaţii independente, pe teme erotice, politice, ecologice şi despre egalitatea sexelor. În present, Sara lucrează la o animaţie de zece minute cu titlul 2nd Day & The End of the World. Poţi afla mai multe despre filmele ei pe site-ul nakedlovefilm.com.

RICHARD VAN DEN BOOM
Categorie jurii 3

După un doctorat în fizica moleculară, Richard şi-a fondat prima companie şi a început să producă computere de înaltă performanţă. Soţia sa Sarah Van Den Boom i-a făcut cunoştinţă cu minunata lume a animaţiei, iar apoi Richard i-a întâlnit pe viitorii fondatori ai companiei Papy3D pe un forum de internet pe nume Les Fous d'Anime (Nebuni după anime). A fost începutul unei prietenii care a culminat cu înfiinţarea companiei Papy3D Productions, unde Richard îşi pune şi azi la încercare cunoştinţele de management. Ca director de producţie a răspuns de trei proiecte în 2019 şi are în producţie sau în dezvoltare încă trei proiecte pentru anii următori.

JÜRGEN HAGLER

Cercetător şi curator, Jürgen activează la confluenţa dintre animaţie, jocuri şi arte media. A urmat cursuri de educaţia artei, design vizual experimental şi studii culturale la Universitatea de Arte şi Design din Linz. În prezent este profesor de Animaţie pe Computer şi Studii Media la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Hagenberg din Austria superioară. Din 2014 este copreşedintele grupului de cercetare Playful Interactive Environments. Din 1997 a avut diverse poziţii în echipa festivalului Ars Electronica Animation Festival, iar în 2017 a devenit directorul festivalului.

SARAH VAN DEN BOOM

Sarah a absolvit Şcoala de Scenografie şi Design Interior Penninghen şi apoi a partipat la atelierul de animaţie al Şcolii Superioare de Arte Decorative din Paris. A lucrat ca animator, asistent de animaţie şi designer de personaje. A regizat reclame pentru compania Acme Filmworks din Los Angeles şi a lucrat cu National Film Board la Montréal. În 2006 a devenit membru fondator al companiei de producţie Papy3D Productions. Raymonde ou l'évasion verticaleeste cel de-al patrulea scurtmetraj animat pe care îl regizează şi primul realizat cu animaţie de păpuşi.

KASPAR JANCIS

Kaspar s-a născut în 1975 în Tallinn. Încă din copilărie l-a fascinat să scrie poveşti pe care le ilustra singur, iar primele sale filme s-au născut pe colţul paginii în caietele de şcoală. A făcut parte din mai multe trupe rock, pentru care a scris versurile, a făcut aranjamente muzicale şi a compus cântece. În 1997 a început cursurile de animaţie la Şcoala de Arte şi Media din Turku, avându-l ca mentor pe Priit Pärn. 

După absolvire a realizat filme selectate şi premiate la festivaluri din întreaga lume. După o serie de scurtmetraje, în 2018 a debutat în lungmetraj cu filmul Captain Morten and the Spider Queen.

ALEXANDRU BURCEA | GOLAN (RO)

Alex s-a născut în Bucureşti şi apoi a trăit câţiva ani în Germania, unde a început studii de muzică clasică pe care le-a continuat în ţară la Universitatea Naţională de Muzică. Cântă la trompetă, flaut, clape şi tobe. Golan este o trupă electronic-acustică formată din Alex şi Mihai Ristea. Trupa este una din primele din România care au combinat muzica electronică şi instrumentele acustice, vocea şi sampling-ul într-un mod unic. Stilul lor îmbină influenţele de jazz şi muzică clasică ale lui Alex şi compoziţiile melodice ale lui Mihai cu muzica electronică şi pop-ul alternativ.

ARIA COVAMONAS (MX)

Aria s-a născut în 1979 pe Terra, o planetă apărută natural în sistemul solar. A învăţat de una singură regie, fotomontaj şi animaţie. Este mai cunoscută pentru filmele sale de animaţie consistent influenţate de fotomontajele lui Hannah Höch şi de opera marii doamne Margaret Dumont.

GILDA COMĂRZAN (RO)

Am terminat jurnalismul, sunt realizator şi producător al Guerrillei de Dimineaţă. Sunt jumătate din „Matilde”, sunt jumătate din directoratul muzical. Sunt fotograf. Respir muzică, merg la concerte şi festivaluri, susţin voluntariatul, bunul simţ, munca şi pasiunea. Sunt norocoasă pentru că fac exact ce mi-am dorit să fac.

GREGOR LADENHAUF (AU)

Gregor este artist multimedia şi cofondatorul proiectului Depart (1999), care lucrează cu text, imagine şi sunet combinate într-un suprarealism alternativ. Depart se află în spatele unui bogat portofoliu de instalaţii interactive, performance-uri live, fotografii, sculpturi, experienţe VR, scopul lor fiind mereu clar şi anume să lase impresii imediate şi inubliablile asupra publicului. Profund conectaţi la era digitală, ei explorează caracterul ritualic al algoritmilor şi nu ezită să cocheteze cu straniul, astfel creând momente unice în acelaşi timp tributare formalismului riguros şi esteticii profunde.

ŞTEFAN STAMATE (RO)

Ştefan este membru fondator al comunităţii Partipipal. În paralel, pasiunea pentru calculatoare şi aparatură îl aduce faţă în faţă cu o nouă provocare, Realitatea Virtuală. De la primele experimentări, în 2016, şi până în prezent, dezvoltă brandul Loop Virtual Reality Solutions, ca parte a Partipipal Events, ajungând astăzi să colaboreze numeroase agenţii şi parteneri pentru proiecte inedite în domeniu, unele dintre ele în premieră în România.

THOMAS BATTLE (UK)

Thomas este regizor, artist CGI şi profesor. A absolvit celebra școală franceză de animașie Supinfocom (acum intitulată Mopa) şi locuieşte în Londra. Este cofondatorul colectivului de artişti Bandits Collective, cunoscut pentru Egoşi Aujourd'hui. În prezent lucrează la scurtmetrajul VR The Little Things.

Acid Rain câștigă Trofeul Animest 2019
Acid Rain, o călătorie psihedelică poloneză în regia lui Tomek Popakul, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Int..
Citește mai mult
Animest.14 te invită să descoperi ce se întâmplă în culisele filmelor de animație
Te-ai întrebat vreodată cum arată procesul prin care o simplă idee se transformă într-un film de animație premiat în toată lumea? Ce..
Citește mai mult
Începe Animest.14
Iată care sunt principalele atracții în primul weekend de festival.Cea mai bogată ediție din istoria Animest e aici! Filme de Oscar, povești car..
Citește mai mult
Nume de referință în industrie, față în față cu iubitorii filmelor de animație.
Cine sunt invitații Animest.14?Sunt creatorii unor filme de animație premiate la cele mai mari festivaluri. Poveștile și personajele imaginate de ei a..
Citește mai mult
Programul Animest.14
Universul fantastic al filmelor de animație premiate recent la cele mai importante festivaluri din întreaga lume cucerește marile ecrane la cea ..
Citește mai mult
Ateliere de animaţie pentru copii în cadrul secţiunii Minimest a Festivalului Internaţional de Animaţie Animest
Festivalul Animest și partenerii săi organizează o serie de ateliere pentru copii, între 4 și 13 octombrie 2019. Mai jos, descrierea detali..
Citește mai mult
Trippy, Creepy, Animusic
Nopți albe și experiențe cinematografice intense la cea de-a 14-a ediție AnimestMai curajos ca niciodată și mai intens decât până acum, ma..
Citește mai mult
Aventura Minimest
Cel mai bogat program pentru copii de până acum.Vacanța s-a terminat, dar pentru cei mici adevărata aventură e pe cale să înceapă. Câ..
Citește mai mult
Cinematografia viitorului, în secțiunile tematice Animest.14
VR Experience & Yesterday Will Be TomorrowPersonajele bizare, realitățile paralele și peisajele post-apocaliptice invadează cea de-a 14-a ediție a..
Citește mai mult
Căutăm voluntari pentru Animest.14
O parte esențială din magia Animest – singurul festival din România dedicat exclusiv filmului de animație – sunt voluntarii noștri, ..
Citește mai mult
#UnitedSheep: Animest.14 anunță titlurile din Competiția Internațională
Ajunsă la vârsta adolescenței, oița Animest devine și mai îndrăzneață la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Anim..
Citește mai mult
Călătoria fantastică a Maronei deschide ANIMEST.14
O lecție de iubire necondiționată, oferită cu măiestrie și multă emoție, Călătoria fantastică a Maronei deschide cea de-a 14-a ediție a Festivalului I..
Citește mai mult
Înscrierile pentru selecția Animest 2019 s-au încheiat
Dragi prieteni din domeniul filmului de animație, Etapa de înscriere a filmelor pentru selecția la Animest 2019 s-a încheiat.Vă mulțu..
Citește mai mult
Realitatea virtuală cucerește cea de-a 14-a ediție ANIMEST
Realitatea virtuală nu mai este de multă vreme o noutate absolută, dar câți dintre cinefilii din România au avut până acum ocazia de..
Citește mai mult
Trofeul Anim’est 2018 - "This Magnificent Cake!"
Scurtmetrajul belgian „This Magnificent Cake!” a câștigat Trofeul Anim’est 2018 Scurtmetrajul belgian „This Magnifi..
Citește mai mult
PREMIILE CELEI DE-A 13-A EDIȚII A FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE FILM ANIM’EST
TROFEUL ANIM’EST 2018This Magnificent Cake!dir. Marc James Roels& Emma de Swaef (Belgium) CEL MAI BUN SCURTMETRAJRide, dir. Paul Bush (..
Citește mai mult