editia a 19-a
4-13 octombrie 2024

Editia 2

Dragoş Iuga

Dragoş Iuga a studiat la UNATC şi UTCB, pentru ca în 2001 să plece în SUA ca bursier pentru un masterat în arte vizuale la University of California San Diego, unde a şi predat timp de 2 ani. Dragoş Iuga a regizat şi produs scurt metraje prezentate şi premiate în festivaluri din Spania, Germania, Cehia, SUA, Irlanda.  In prezent are in lucru un scurt metraj de animaţie, HOMO MANIPULATUS , ce a fost premiat la concursul de proiecte ANNECY 2007.

Emilio De La Rosa

Emilio de la Rosa Paredes s-a născut în 1957 şi este licenţiat în Imagine. Este autor sau coautor a numeroase cărţi despre cinematografia spaniolă de animaţie şi este director al publicaţiei Muittu, dedicată filmului de animaţie, editată de ASIFA Euskadi. Scrie pentru revista Cinevideo 20, în calitate de corespondent la festivaluri de animaţie precum  Annecy (Franta), Espinho (Portugalia), Alcalá de Henares (Huelva, Spania). Selectează titluri pentru festivaluri de film din Spania, cel mai cunoscut fiind Animadrid, cu care colaborează din 2000. Din 1998, predă istoria cinematografiei animate, producţia şi coordonarea scurt-metrajelor la ESDIP, Escuela Superior de Dibujo Profesional.

Sébastien Laudenbach

Sébastien Laudenbach s-a născut în 1973. A urmat cursurile ENSAD Paris, absolvite cu filmul “Journal”, prezentat şi premiat la numeroase festivaluri. A colaborat la lung metraje precum “Du poil sous les roses” de Agnès Obadia şi Jean-Julien Chervier,

“Laissons Lucie Faire” de Emmanuel Mouret, înainte de a realiza “Des câlins dans les cuisines” (2004), apoi “Morceau“ (2006). Din 2001 lucrează la un lung metraj de animaţie, “La Jeune Fille, le Diable et le Moulin”, după piesa omonimă a lui Olivier Py,  şi predă animaţia la ENSAD.

Radu Igazsag

Radu Vasile Igazsag s-a născut în 1953. Este artist plastic, regizor de film, fotograf. A absolvit Institutul de Arte Plastice “on Andreescu” din Cluj, secţia pictură, şi a făcut cursuri post-universitare de regie de film de animaţie la UNATC. Predă la Academia de Arte Bucureşti şi este membru al membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România si al Uniunii Cineaştilor din România din 1990.

Mihai Bădică

Mihai Bădică s-a născut la Constanţa. A urmat cursuri de actorie, are pregătire de profesor de sport, de păpuşar, regizor de film şi realizator de decoruri. În 1969 a început să lucreze ca animator, realizator de decoruri şi regizor la Studiourile ANIMAFILM din Bucureşti. De atunci a făcut peste 30 de filme de animaţie realizate în tehnici diferite, însă s-a specializat destul de repede în animaţia cu păpuşi şi cu lut. Filmele sale au fost fost premiate în ţară şi în străinătate. În 1985 s-a mutat la Copenhaga, în Danemarca şi a lucrat ca animator pentru diferite proiecte de film şi reclamă. A regizat trei filme pentru televiziunea daneză. În 1990 a început să lucreze la “The Tinderbox”, film premiat la festivalul pentru copii Chicago Film Festival în 1993, la Nordic Panorama Festival în 1993, şi la Cairo Children Film Festival în1994. Tot în 1994 a primit Premiul naţional danez “Hans Christian Andersen”. Între 1993 şi 1996 a creat decorurile şi animaţia pentru filmul danez “Holger Danske”. În 1999 a terminat “Klods Hans” (“Hans cel prostănac”), un film de 21 de minute căruia i-a semnat regia. În prezent lucrează la un proiect de film de lung metraj pentru copii, după povestea de H.C.Andersen “Fetiţa cu chibrituri”, început ca proiect de cercetare la Şcoala Daneza de Design, instituţie la care predă cursuri de animaţie din 1986 şi unde a înfiinţat un departament de animaţie. Predă, de asemenea, în Norvegia, Suedia, Franţa şi Statele Unite. Lucrările sale au fost prezentate în expoziţii, o parte din filme sunt la Muzeul de Artă Modernă din New York şi au fost prezentate în programe retrospective la New York, Madrid, Copenhaga. Mihai Bădică este membru al Asociaţiei mondiale de animaţie, al Asociaţiei animatorilor danezi, al Asociaţiei regizorilor danezi de film şi al Societăţii de studii de animaţie.

Cristi Mărculescu (critic de film)