editia a 19-a
4-13 octombrie 2024

Editia 3

Francis Gavelle

Din 1998, este producătorul unei emisiuni de literatură, muzică şi cinema pentru un post de radio independent (Radio Libertaire). Din septembrie 2000 pȃnă ȋn februarie 2008, a fost programatorul unei serii de scurt metraje (Le Goût du Court) ȋntr-un cinema parizian. Din 2001, este membru al comisiei de scurt metraje din cadrul “Semaine de la Critique du Festival de Cannes”, unde a prezentat cȃteva perle ale filmului animat, printre care Ryan (Christian Landreth), Printed rainbow (Gitanjali Rao), Imago (Cédric Babouche), Madame Tutli-Putli (Maciek Szczerbowski) şi, în mai 2008, Skhizein (Jérémy Clapin). Este membru al comisiei de scurt metraje a premiilor Cesar. În 2007 a făcut parte din juriul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), în cadrul celei de-a 31-a ediţii a Festivalului internaţional de film animat de la Annecy.

Juan Pablo Zaramella

A absolvit Institutul de Artă Cinematografică din Avellaneda, provincia Buenos Aires. Şi-a ȋnceput cariera de regizor de filme de animaţie, făcȃnd spoturi publicitare. În 1998 a debutat ca ilustrator şi grafician la publicaţia Clarin, lucrările sale fiind premiate de către SND (Society of New Designs). Din 2000 este creator independent de scurt metraje de animaţie, ȋmpreună cu soţia sa, Silvina Cornillon, iar filmele sale au primit zeci de premii la festivaluri din lumea întreagă. “Călătorie pe Marte” a cȃştigat peste 50 de premii. Ultima sa creaţie este “Lapsus” (2007), premiul publicului anul trecut la Anim’est.

Matei Branea

Face animaţie, benzi desenate şi ilustraţie. A ȋnceput să animeze ȋn facultate, făcȃnd ȋn paralel un film 2d clasic, desenat de mȋnă şi animaţii pentru web, la tabletă. Apoi a intrat ȋn televiziune. Cel mai important proiect a fost “Planeta Moldova”, difuzat pe postul naţional, săptămȃnal, timp de două sezoane. Creează mai ales pentru micul ecran şi pentru internet. “Îmi place să desenez. Asta fac, iar în ultima vreme am impresia că devin eu ȋnsumi un desen. Mare păcat că lumea lui Roger Rabbit nu e posibilă fizic… nu ȋncă”

Igor Prassel

Igor Prassel este licenţiat ȋn jurnalism al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Ljubljana şi, ȋn prezent, masterand în Studii Media. Este fondatorul (în 2004) şi directorul Festivalului Internaţional Animateka. Colaborează la programarea filmelor Cinematecii Slovene, unde a ȋnceput, ȋn ianuarie 2000, proiectul ANIMATEKA (proiecţii de filme de animaţie, cursuri şi dezbateri) A selectat filme şi a făcut parte din juriul mai multor festivaluri (Break 21 International Festival of Young Emerging Artists; Isola Cinema Film Festival; Dokma Film Festival; Sniff International Short Film Festival; I Castelli Animati; Acko festival; Fresh Film Fest, Monstra festival). Este jurnalist independent şi publică articole despre animaţie şi benzi desenate.

Viorica Bucur

Absolventă a IATC I.L. Caragiale, promoţia 1969, doctor ȋn film din 1980. Unul dintre cei mai cunoscuţi si apreciaţi realizatori/producători TV romȃni, semnatară, din 1970, a numeroase cicluri de emisiuni. O mare popularitate şi-a cȋştigat ȋn calitate de realizator şi prezentator a “Galei desenului animat”, difuzată pe TVR 1, neîntrerupt, în perioada 1974 – 1992. În calitate de critic de film, a colaborat la diferite reviste, fiind din anul 2000 şi pȃnă ȋn prezent titulara rubricii ‘Marele ecran’ din Timpul Liber (supliment al cotidianului Romania liberă). Este membră FIPRESCI şi al Uniunii Cineastilor din Romania. Este profesor titular la UNATC “I.L. Caragiale” Bucureşti. Are participari la manifestari naţionale şi internaţionale de gen (festivalurile de film de la Annecy, Locarno, Geneva, Karlovy Varry, Mons, Bruxelles, Salonic, Montpellier, Bologna, Costineşti, Dakino, Solothurn, Namur, Veneţia).

Georges Sifianos

Georges Sifianos s-a născut ȋn 1952 ȋn insula Creta. Mai tȃrziu s-a mutat la Atena unde, ȋn 1976, a obţinut o diploma ȋn domeniul Picturii si al Scenografiei la Scoala Naţională de Arte in 1976. În 1980 a plecat la Paris pentru a studia animaţia la binecunoscuta şcoală CFT Gobelins. A fost recompensat cu Premiul Întâi la Thessaloniki Film Festival pentru documentarul “Petrochimicele, catedralele deşertului” (“Petrochemicals, the cathedrals of the desert”) care i-a permis să ȋsi finalizeze studiile şi să continue cu o teză doctorală ȋn Paris la Universitatea Pantheon – Sorbonne. În acelaşi timp a scris o serie de articole ȋn domeniul animaţiei, ȋn publicaţii precum Banc-Titre, Othoni, CinémAction, Positif şi Animation Journal. Dupa absolvire a ȋnceput să lucreze ca animator pentru câteva filme şi chiar ca regizor ȋn cazul altor filme: „SMILE” (1974), ”SCENT OF CITY” (1994) and ”TUTU” (2001), la ultimul dintre acestea fiind co-regizor. Din 1996 până ȋn 2000 a lucrat ca director al studioului de animaţie Trans-Europe-Film.

Predă tehnici de animaţie ȋncepând cu anul 1992, mai ȋntâi la Universitatea Paris VIII şi la Scoala de Cinema FEMIS apoi la CFT Gobelins. Postul său de titular este la ENSAD (Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs – Scoala Naţională Superioară de Arte Decorative) unde predă ȋncepând cu anul 1995, fiind şi coordonator al Studiilor de Animaţie. A fost de asemenea implicat ȋn domeniul Artelor Vizuale cu diverse expoziţii şi a participat ȋn jurii de animaţie ȋn Franţa, Zagreb, China, Portugalia, Italia, Republica Cehă şi Japonia.

Este membru fondator al CARTOON (Asociaţia Europeană a Filmului de Animaţie) şi membru al boardului Festivalului Internaţional de Animaţie 10/10 şi al Festivalului Internaţional de Animaţie de la Annecy.

Mihai Dobre aka DJ Haute Culture

Absolvent al Facultăţii de Turism. Membru fondator Şuie Paparude ȋn 1994. Producător TV de emisiuni muzicale pentru postul Atomic TV, ȋntre 1998 şi 2002 şi producător al emisiunii Zero, pentru postul Pro TV, ȋntre 2002 şi 2004. A produs, de asemenea, emisiunea Romȃnia Underground, difuzată pe TVR2 ȋn 2007. Din 2002 este editor coordonator al Festivalului de Film Transilvania, iar ȋn ultimii doi ani a fost coordinator al premiilor Gopo.

Cristian Ştefănescu aka Electric Brother

Compozitor, muzician, dj, producător de reclame şi multimedia. Este cȃştigătorul Heineken Best Romanian DJ competition ȋn 2004. Realizează emisiunea “Retroelectro” la Radio Guerilla. Membru al trupelor NSK şi Aievea, a concertat ȋn cadrul a numeroase evenimente din Europa, printre care faimosul festival de la jazz din Montreux. A realizat coloana sonoră pentru teatru şi film (“Furia”, “Hârtia va fi albastră”, “911”, “Histories 2”).

Vasile Alboiu aka Black Moon

Este regizor şi lucrează mai ales ȋn animaţie stop motion, ȋn domenii diverse, de la spectacole cu păpuşi pȃnă la publicitate, clipuri muzicale şi grafică. Proiectele sale includ producţie publicitară, scurt metraje şi grafică pentru emisiuni de televiziune. Colaborează cu muzicianul şi sunetistul romȃn Yvat, combinȃnd animaţia stop motion cu muzica experimentală. În 2006 a apărut “Subliminal Crush”, o colecţie de sase scurt metraje/videoclipuri ȋn stop motion. În plus, bonusuri. Muzica: Yvat. Din 2006 este art director şi creative director la Ogilvy Romȃnia.