Editia 4
Alex. Leo Şerban a absolvit Facultatea de limbi si literaturi straine – Universitatea din Bucuresti în 1983. Debutează în 1976 cu un poem în Chicago Review, iar din 1982 este prezent (cu eseuri, poezie, proza, traduceri) în majoritatea publicaţiilor culturale româneşti (Secolul 20, România literară, Luceafărul, Contrapunct, Litere, Arte & Idei, Lettre internationale, Idea etc.) şi în câteva străine (Cahiers du cinema, Cover Magazine, Film Comment).
Invitat în emisiunea Double Je a lui Bernard Pivot (2004). Realizator şi moderator al emisiunii Fotograme de pe TVR Cultural (2005-2006). Conferenţiar la Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt şi Pittsburgh. Membru în juriile mai multor festivaluri de film (FIPRESCI: Londra, Salonic; DaKINO, Alter/Native, Anonimul; preşedinte al juriului la Festivalul de film experimental de la Baia Mare etc.).
În ianuarie 2008 a fost ales – în urma unui sondaj pe site-ul cinematografic nr. 1 din România, www.cinemagia.ro – "Criticul de film preferat al cinefililor români". A primit Marele Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundatia "Timpul" (2008). A publicat mai multe volume: Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele (în colaborare cu Mihai Chirilov şi Ştefan Bălan - 2004), Premiul Asociaţiei criticilor de film din România; Dietetica lui Robinson (2006); De ce vedem filme. Et in Arcadia cinema (2006); şi 4 decenii, 3 ani şi 2 luni cu filmul românesc (2009).
S-a născut în 1944 la Renconvillier. Între 1960 şi 1965, a studiat la École des Beaux-Arts et des Arts Décoratifs, Geneva. În 1971 a fondat Studio GDS. Este producător, regizor de animaţie şi designer. Între 1982 şi 1995, creaţiile sale au fost apreciate în cadrul unor retrospective şi expoziţii la Nürnberg, Stuttgart, Tokyo, Osaka, Paris, New York. A realizat 14 filme de scurt metraj premiate la cele mai prestigioase festivaluri de gen din lume: Cannes, Annecy, Zagreb, Hiroshima, Stuttgart, Ottawa, Espinho. Două dintre filmele sale, ’78 R.P.M.’ (1985) şi ‘The Ride to the Abyss (1992) sunt pe lista celor mai influente o sută de filme de animaţie create vreodată, listă publicată în 2006 de Festivalul de film de animaţie de la Annecy.
După terminarea studiilor de cinema, Guilaine Bergeret a început să lucreze la studiourile de producţie Sacrebleu din Paris, în 2007. A fost producătorul executiv al videoclipului ‘Pretty Boy Floyd’ semnat de Olivier Chabalier şi al scurt-metrajului de animaţie ‘Madagascar, jurnal de călătorie’ semnat de Bastien Dubois.
Artist plastic, regizor de film de animaţie, scenograf, grafician, scenarist.
A absolvit Facultatea de Arte Plastice Bucureşti (1967) şi Institutul de Arte Frumoase ‘N. Grigorescu’ (1982). Între 1967 şi 1982, a fost regizor, scenarist şi scenograf la Studioul cinematografic Animafilm, şi-a continuat cariera la Studioul Dacodac Millimages, a fost coordinator artistic al coproducţiei franco-române de lung metraj ‘Caroline et ses amis’ şi a 20 de cărţi ilustrate publicate în Franţa. Membră a juriului Festivalului internaţional de film de animaţie Annecy (1998). Filmele sale, premiate de nenumărate ori atât în ţară cât şi în străinătate (Veneţia, Tomar Portugalia), au fost difuzate în cadrul unor retrospective organizate în Franţa şi România.
A urmat cursurile ENSAD, École nationale des Arts décoratifs de Paris şi a participat la primele experienţe pedagogice în Franţa în domeniul imaginii 3D. Până în 2000, a lucrat în producţia de imagine 3D, remarcabilă fiind activitatea de la Fantôme, prima societate franceză ce a produs seriale de televiziune în 3D. Din 1991, a îmbinat activitatea în producţie cu cea pedagogică, la ENSAD şi la ENSCI (Les Ateliers). Din 2000, se dedică exclusiv pedagogiei: a fost directoarea şcolii SUPINFOCOM-Arles de la crearea sa până în 2009, când i s-a alăturat lui Marie-Anne Fontenier la Valenciennes, în calitate de director adjunct al Grupului Supinfocom.
Licenţiată în Literaturi Moderne, engleză-germană şi Comunicare, a efectuat un stagiu în relaţii publice şi presă la Folioscope Bruxelles. În 1990, s-a alăturat echipei Folioscope şi festivalului de film de animaţie Anima Bruxelles. A făcut studii de analiză cinematografică la Muzeului Cinema-ului din Bruxelles. Publică articole despre animaţie, mai ales în La Gazette du Loup, devenită ulterior publicaţie electronică (www.animatv.be). În 2001 a lucrat alături de Philippe Moins şi Jacqueline Aubenas la cartea ‘Image par image, le cinéma d'animation Wallonie-Bruxelles’. Lucrează pentru diferite organizaţii culturale şi este critic literar.
Dani Macarie este unul dintre directorii de creatie de la Ogilvy. Face publicitate de mai mult de doisprezece ani dar inainte de asta a reusit
sa termine facultatea de filosofie si sa se joace un timp de-a fashion designul si de-a fotografia. Si cel mai important lucru este ca in toamna lui 1992 a lucrat exact o zi ca intermediarist intr-un studio de animatie.
Vocalist şi chitarist al trupei AB4, una dintre cele mai apreciate din rock-ul alternativ românesc, trupă ce şi-a început activitatea în 2000, an în care a înregistrat albumul de debut, “Toxic”. AB4 aveau să fie desemnaţi apoi “Best Romanian Act” la MTV Europe Music Awards 2003. Doru şi-a continuant activitatea profesională în Italia, dar trupa a avut şi apariţii în România, ca deschiderea pentru Placebo, in 2006, sau recitalurile la Coke Live si Peninsula, in 2007. De anul trecut, Doru activează în paralel cu o nouă trupă, The Mono Jacks, inspirată mai ales de sonorităţile indie recente.
Cu o vastă cultură muzicală, Gojira a făcut parte din echipa "Selectro" (la Activ FM), iar în materie de producţie, Gojira & Kosak apar deja pe mai multe compilaţii autohtone şi din străinătate. G & K au colaborări cu artişti şi producători autohtoni precum Timpuri Noi, Omul cu Sobolani, Da Hood. Ca Dj, Gojira cultivă diversitatea, îmbinând stilurile, de la breakbeat si electro până la techno, cu incursiuni în Hip-Hop sau Rock. A mixat alături de Rafik, Adam Freeland, DJ Quest sau Black Sun Empire, la “Vienna Days in Bucharest" în 2004 şi în deschiderea concertului Faithless de la Arenele Romane (2005). În vara 2007 a participat la DeltaMusicFest, cu Dj Food, Scratch Perverts, U.N.K.L.E. si Coldcut.