Expoziție 100 de Ani de Animație Românească

La aniversarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc de animație, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest a organizat la București o expoziție dedicată celor mai importante momente din istoria cinematografiei animate autohtone, găzduită de Rezidența BRD Scena9.
Dacă nu ați reușit să ne vizitați la Scena9, nu locuiți în București sau vreți să revedeți totul mai în detaliu, Animest aduce acum expoziția la voi acasă. Noua versiune digitală 3D explorează întregul spațiu și include o largă selecție de filme pe care le puteți viziona în cadrul turului virtual. Nici nu mai trebuie să vă schimbați din pijama. Vizită plăcută!
Povestea începe în anul 1920 când, la Cinematograful Militar din București, spectatorii urmăreau pentru prima dată în istorie un film românesc de animație: Păcală în lună. Filmul nu s-a păstrat în arhive, dar povestea lui va putea fi explorată în expoziție, în interpretarea unor artiști contemporani: Maria Bălan, Maria Surducan și Hybrid Lab. În expoziției se regăsește și o amplă colecție de postere ale filmelor animate lansate în ultima sută de ani.
Dana Duma, autoarea volumului „Istoria filmului românesc de animație”, apărut anul acesta, a curatoriat alături de boardul artistic Animest o selecție de scurtmetraje animate din Arhiva Națională de Filme, digitalizate cu sprijinul Groupama. Acestea au fost arătate în cadrul unei instalații video, expuse alături de schițe și recuzită. Printre titlurile incluse se numără scurtmetrajul Haplea, realizat în 1927 de Marin Iorda – primul film românesc de animație care s-a păstrat în arhive, dar și O scurtă istorie (1957), animația care l-a transformat pe Ion Popescu Gopo în primul artist român câștigător al unui premiu Palme d'Or la Cannes.
Pe lângă 100 de ani de la prima animație românească, în 2020 s-au împlinit și 15 ani de Animest. În încheierea expoziției prezentăm o retrospectivă a celor 15 ani de festival: o colecție de postere și trofee ale edițiilor anterioare, alături de o proiecție a celor mai bune scurtmetraje din competiția de animație românească a festivalului. Sunt expuse, de asemenea, produsele Animation Worksheep, un proiect născut în familia Animest, dezvoltat în timp într-o platformă educațională de formare a tinerilor animatori români și moldoveni.
Parteneri: Rezidența BRD Scena9, Dacin Sara, Arhiva Națională de Filme, Groupama, Goethe-Institut, Noaptea Muzeelor.