editia a 19-a
4-13 octombrie 2024
Meniu blog

Filme de Oscar și povești care au cucerit generații - în luna octombrie, la Animest

O sărbătoare dedicată filmului de animație și un eveniment care dizolvă barierele dintre generații, Animest este locul în care cele mai importante producții internaționale lansate în ultimul an au parte de o primă întâlnire cu publicul din România. Ediția din 2022 nu va face notă discordantă. Între 7 și 16 octombrie, peste 340 de titluri vor cuceri marile ecrane din București, parte din cea mai diversă selecție din istoria festivalului. Lista de filme #MustSee la Animest.17 include și cinci titluri care au atras atenția întregii industrii în ultimul an, remarcându-se în competițiile marilor evenimente cinematografice internaționale.

Flee, r. Jonas Poher Rasmussen

Trei nominalizări la Oscaruri, două Premii BAFTA, Cristalul Annecy, Marele Premiu al Juriului de la Sundance și nenumărate alte distincții obținute la marile festivaluri ale lumii – așa arată palmaresul documentarului animat Flee, care povestește fuga unui bărbat din Afganistan în Danemarca. O poveste despre apartenență și despre căutarea identității, construită în jurul unui secret ținut bine ascuns timp de mai bine 20 de ani.

Unicorn Wars, r. Alberto Vázquez

Armata ursuleților de pluș duce un război crâncen cu unicornii în cel mai recent film scris și regizat de artistul spaniol Alberto Vázquez. Totul se petrece într-o pădure fermecată - teritoriu ocupat de dușmanii vechi ai urșilor, pe care doi tineri recruți, îndoctrinați până la sânge, sunt trimiși să-l elibereze, luând parte la o misiune mult prea periculoasă pentru nivelul lor de pregătire. Nicio asemănare cu situația politică și militară globală nu este întâmplătoare în Unicorn Wars, fabula animată anti-război recent lansată în competiția de la Annecy.

Icarus, r. Carlo Vogele

Lungmetrajul de debut al faimosului animator Carlo Vogele, cunoscut pentru implicarea sa în dezvoltarea unora dintre cele mai populare personaje Pixar, revizitează legenda Minotaurului. Tânărul Icar duce o viață fericită în atelierul de sculptură al tatălui său, celebrul inventator Dedal. O prietenie tandră se naște între el și un băiețel cu cap de taur care trăiește ascuns în palatul regal din Cnossos. Când regele Minos îl întemnițează pe „Monstru” în labirintul secret construit de Dedal, Icar își pierde singurul prieten și, odată cu el, încrederea într-un tată mult iubit.

Where is Anne Frank, r. Ari Folman

Regizorul israelian Ari Folman, autorul multi-premiatului Waltz with Bashir, se întoarce la Animest cu Unde este Anne Frank - un film pentru întreaga familie care spune povestea lui Kitty, prietena imaginară a Annei Frank, căreia cea din urmă îi dedică jurnalul său, scris pe vremea când ea avea 13 ani, iar Olanda se afla sub ocupație nazistă. Filmul s-a bucurat de o premieră mondială la Cannes și s-a aflat printre nominalizații la Premiile Academiei Europene de Film.

Programul complet al ediției va fi disponibil în curând pe animest.ro, dar pentru a savura experiența completă de festival, iubitorii de film de animație își pot achiziționa deja abonamentele Animest.17 de pe https://eventbook.ro/festival/animest.

***

Festivalul Animest este un proiect al Asociației Animest, co-finanțat de Programul MEDIA al Uniunii Europene, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român și Groupama Asigurări, cu sprijinul Goethe Institut și Studioset.

Animest.17 is co-financed by the Municipality of Bucharest through ARCUB, as part of the ‘București afectiv’ 2022 program. For detailed information on the ARCUB funding programs, please access www.arcub.ro.

Parteneri media: Rock FM, Itsy Bitsy, Ziarul Metropolis, IQads, Smark, Zile și Nopți, Films in Frame, Observator Cultural, Film Menu, Movie News, LiterNet, Sunt Părinte, All About Romanian Cinema – aac.ro, AIVImedia.hub


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!