editia a 19-a
4-13 octombrie 2024
Meniu blog

Natura, un lait-motiv în proiectele finaliste la ediția a 6-a Pitch, please!

În luna august regizorii și producători de film de animație din România și Republica Moldova au fost provocați să dea glas ideilor încă nerealizate și să își înscrie proiectele în programul de dezvoltare Pitch, please!, ajuns deja la a 6-a ediție în cadrul Animest.

Workshop-ul, adresat proiectelor de scurtmetraj aflate în faza de pre-producție, este o inițiativă orientată spre stimularea și promovarea creativilor din domeniu, oferindu-le posibilitatea de a își rafina proiectele sub supravegherea unor profesioniști, pentru ca apoi să le prezinte în fața unui juriu și public profesionist.

Cinci cineaste ambițioase, aflate la început de drum, concurează pentru premiile Pitch, please! de anul acesta cu proiecte de o prospețime revigorantă și profund introspective. Toate proiectele par preocupate de prezervarea unui spațiu personal, unui univers intim, care este amenințat de forțe externe pe care trebuie să le înfrunte.”, a spus Andrei Voineag, coordonator Industry al Animest, despre proiectele finaliste.

 

Proiectele finaliste Pitch, please! 2024

  • I was born under this tree al Mihaelei Mîndru, participantă și la workshop-ul SYAA de anul acesta, documentează conexiunile intime și subiective dintre spațiul geografic și arhitectural și comunitatea care îl populează, reliefând felul în care poveștile ne influențează și informează percepția lumii înconjurătoare.

  • Death passing al Agatei Tabacu realizează o introspecție similară, sub forma unei ficțiuni, căutând felul în care ritualurile funerare ne tulbură și totodată ne ajută să facem față gândului că viața are un sfârșit.

  • Refugiul, proiectul Ioanei Nicoară, investighează cu acuarela limitele dintre universul subiectiv și cel exterior, întrebându-se dacă poate exista un echilibru între cele două.

  • Garden and a void, semnat de Ana Iuteș, este o altă metaforă a grădinii ca spațiu subiectiv, intim, pe care trebuie să-l îngrijim. Aici liniștea protagonistei și sănătatea plantelor sunt amenințate de invazia unor forțe străine, codate la masculin.

  • Pe balconul unei case, imaginat de Anna Florea, micul spațiu de exterior al unui apartament devine, pentru cei care trăiesc în mediul urban, ultimul refugiu care încă păstrează o conexiune cu natura.

 

Proiectele concurează pentru patru premii în acest an: participarea unui proiect la Rise&Shine animation pitching lab pentru tinere talente (Croația și Slovenia), două calificări automate cu costuri de transport și cazare acoperite la Black Sea Animation Workshop 2024 (Georgia) și servicii complete de postproducție audio oferite de Raza Studio unui proiect.

Câștigătorii vor fi desemnați de un juriu format din 3 profesioniști din domeniul animației: Clara Marquardt (Franța, producător la Les Valseurs), Ornela Čop (Croația, coordonatoarea festivalului Animafest Zagreb) și Sebastian Zsemlye (România, sound designer, foley artist și co-owner Raza Studio).


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!