editia a 16-a
8-17 octombrie 2021

Academia Minimest

Academia Minimest este un proiect educativ care integrează filmul de animație în școală, oferindu-le profesorilor și părinților în mod gratuit resurse de calitate, prin care copiii de 6-12 ani să ia contact cu primele noțiuni de cultură cinematografică, dar și prin care să-și însușească mai ușor noțiuni la mai multe materii școlare, în mod transdisciplinar.

Proiectul promovează incluziunea, diversitatea și toleranța (temele și abordarea fiind alese pe trei categorii de vârstă, 6-8 ani, 8-10 ani, 10-12 ani), gândirea critică, democrația, educația incluzivă, învățarea activă. Filmele sunt selectate în funcție de temele abordate, cu accent pe valori precum prietenia, respectul față de cei altfel decât noi, non-violența, ecologia, dreptul la educație, relația cu familia, relația dintre generații, valorile europene. 

În perioada 1 octombrie – 15 noiembrie 2021, pe platforma online.animest.ro Animest pune la dispoziție spre vizionare filme însoțite de sugestii de activități care se pot face cu clasa sau individual. Consultați mai jos oferta lista filmelor disponibile online. Pentru a primi acces la filme pentru grupul dvs. de elevi, așteptăm solicitările la adresa edu@animest.ro.

Academia Minimest include o serie de ateliere cu un număr limitat de copii, pornind de la unul dintre filmele din ofertă. Sunt deschise înscrierile pentru ateliere de creație și dezbatere susținute de scriitoarea Mihaela Coșescu online, în perioada 11 octombrie – 15 noiembrie. Cadrele didactice interesate sunt invitate să ne scrie pe adresa edu@animest.ro

În măsura în care situația sanitară o permite, organizăm proiecții de film și ateliere în format fizic, în sala Institutului Cervantes din București.

 

Academia Minimest este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Institutul Cervantes.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

 

 

 

Academia Minimest este un proiect susținut de Groupama.

 

 

 

Filme disponibile

 

Lungmetraj

 

Fritzi, povestea unei revoluții

 • regia: Ralf Kukula și Matthias Bruhn
 • Germania, Luxemburg, Belgia, Cehia, 2019
 • 80 min
 • 8-12 ani
 • Dialoguri în engleză, subtitrare în română

 

Germania de Est, 1989. Fritzi are 12 ani şi îl primeşte în grijă pe Sputnik, căţelul celei mai bune prietene, Sophie, plecată cu familia în vacanţă în Ungaria. Când Sophie nu se mai întoarce din vacanţă, Fritzi şi Sputnik nu ezită să pornească în căutarea ei. Povestea greu încercatului an 1989 văzută din perspectiva unui copil.

enlightened Filmul poate fi un bun punct de pornire pentru o lecție de istorie, un dialog între generații, discuții despre prietenie, despre simțul civic, despre relatarea unei întâmplări din perspectiva unui personaj.

 

Scurtmetraje

 

Acasă / Otthon

 • regia: Kinga Rofusz
 • Ungaria, 2020
 • 7 min 43 sec
 • Fără dialoguri

 

Acasă nu este numai locul în care trăim. Este și un sentiment de încredere, care se transmite din generație în generație. Un băiat care trebuie să se mute se teme că nu se va simți acasă în noul loc. Un film despre ceea ce primim de la bunici fără să ne dăm seama că ne va modela mai târziu viziunea asupra vieții.

enlightened Filmul are un ritm liniștitor, cu o coloană sonoră caldă. Poate fi folosit pentru activități de lucru manual, oferind idei de desen în creion și decupaj. Discuții despre teama de schimbare și despre ce înseamnă să te simți ca acasă. 

 

 

Băiatul și zmeul / O Papagaio e a Pipa – Brazilia 2021, 7 min, regia Tiago Mal

Bâzdâbocul / Jabberwocky – Olanda 2020, 2 min 15 sec, regia Sjaak Rood

Bulit ascultă natura / Bulit escucha a la naturaleza – Spainia 2021, 9 min, regi Mikel Urmeneta și Juanjo Elordi

Comorile Greciei / Greece treasures – Letonia 2021, 10 min 48sec, regia Jānis Cimmermanis

Cum mi-am învins frica față de oameni / Comment j’ai vaincu ma peur des humains – Franța 2020, 9 min, regia Helene Ducrocq

Fetița care s-a oprit / A menina parada – Portugalia 2021, 9 min 30 sec, regia Joana Toste

Migranți / Migrants – Franța 2020, 8 min 17 sec, regia Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte și Zoé Devise

Mila – Statele Unite 2020, 19 min 50 sec, regia Cinzia Angelini

Monkey Domino / Affendomino – Germania 2021, 4 min 07 sec, regia Ulf Grenzer

O piatră în pantof / Un caillou dans la chaussure Franța 2020, 11 min 28 sec, regia Eric Montchaud

Pași purtați de vânt / Footsteps on the Wind – Statele Unite 2021, 7 min 05 sec, regia Maya Sanbar, Gustavo Leal și Faga Melo

 

 

Zmeul călător / The Wandering Kite

 • 34 min
 • 4-9 ani
 • Fără dialoguri

 

O colecție de 7 filme scurte însoțite de un ghid pentru profesori și părinți. 

Este selecția rețelei de festivaluri europene CEE Animation Festival Network, din care face parte Animest, cofinanțată prin programul Europa Creativă MEDIA al Uniunii Europene.

Lista de filme:

Koyaa – hârtia jucăușă / Koyaa – Elusive Paper –Slovenia 2019, 2 min 45 sec, regia Kolja Saksida

Domnul Noapte are zi liberă / Mr. Night Has a Day Off – Lituania 2016, 2 min, regia Ignas Meilunas 

Zmeul / The Kite – Cehia/ Slovacia/ Polonia, 2019, 13 min 5 sec, regia Martin Smatana 

Cioc-cioc / Knock Knock – Croația 2018, 3 min 56 sec, regia Ivana Guljašević

Mitch-Match: Episodul 6 / Mitch-Match: Episode 6 – Ungaria 2020, 2 min 12 sec, regia Géza M. Tóth

Norul / Cloudy – Cehia 2018, 4 min 44 sec, regia Filip Diviak, Zuzana Čupová 

Prințul Ki-Ki-Do: vânătoarea Prince Ki-Ki-Do: On the Run – Slovenia 2018, 5 min, regia Grega Mastnak 

enlightened Fiecare film este însoțit de activități educative, pe care cadrele didactice le pot folosi pentru exploatarea filmului. Ghidul este alcătuit din întrebări și indicii care atrag atenția asupra elementelor individuale ale poveștii și asupra limbajului cinematografic al filmului, cu sugestii de activități creative individuale și cu clasa. Ghidul educațional poate fi copiat în format pdf de aici.

 

 

Filmele sunt oferite gratuit către instituțiile de învățământ din România și pot fi accesate online în perioada 1 octombrie - 15 noiembrie 2021 inclusiv. Dacă doriți să vizionați filmele, vă rugăm să ne contactați: edu@animest.ro