Academia Minimest 2021
![](https://www.animest.ro/image/cache/catalog/afis_landscape_A4_academia_minimest_v2-3508x2480.png)
Academia Minimest este un proiect educativ care integrează filmul de animație în școală, oferindu-le profesorilor și părinților în mod gratuit resurse de calitate, prin care copiii de 6-12 ani să ia contact cu primele noțiuni de cultură cinematografică, dar și prin care să-și însușească mai ușor noțiuni la mai multe materii școlare, în mod transdisciplinar.
Proiectul promovează incluziunea, diversitatea și toleranța (temele și abordarea fiind alese pe trei categorii de vârstă, 6-8 ani, 8-10 ani, 10-12 ani), gândirea critică, democrația, educația incluzivă, învățarea activă. Filmele sunt selectate în funcție de temele abordate, cu accent pe valori precum prietenia, respectul față de cei altfel decât noi, non-violența, ecologia, dreptul la educație, relația cu familia, relația dintre generații, valorile europene.
În perioada 1 octombrie – 15 noiembrie 2021, pe platforma online.animest.ro Animest pune la dispoziție spre vizionare filme însoțite de sugestii de activități care se pot face cu clasa sau individual. Consultați mai jos oferta lista filmelor disponibile online. Pentru a primi acces la filme pentru grupul dvs. de elevi, așteptăm solicitările la adresa edu@animest.ro.
Academia Minimest include o serie de ateliere cu un număr limitat de copii, pornind de la unul dintre filmele din ofertă. Sunt deschise înscrierile pentru ateliere de creație și dezbatere susținute de scriitoarea Mihaela Coșescu online, în perioada 11 octombrie – 15 noiembrie. Cadrele didactice interesate sunt invitate să ne scrie pe adresa edu@animest.ro.
Datorită numărului mare de solicitări din partea cadrelor didactice și al interesului crescut față de proiectul Academia Minimest, prelungim perioada de vizionare a filmelor până la 30 noiembrie.
Academia Minimest este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și sprijinit de Institutul Cervantes.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.
Academia Minimest este un proiect susținut de Groupama.
Filme disponibile
Lungmetraj:
Scurtmetraje:
- Acasă / Otthon
- Băiatul și zmeul / O Papagaio e a Pipa
- Bâzdâbocul / Jabberwocky
- Bulit ascultă natura / Bulit escucha a la naturaleza
- Comorile Greciei / Griekijas Dargumi
- Cum mi-am învins frica față de oameni / Comment j’ai vaincu ma peur des humains
- Fetița care s-a oprit / A menina parada
- Fluturi în stomac / Des papillons dans le ventre
- Migranți / Migrants
- Mila
- Monkey Domino / Affendomino
- O piatră în pantof / Un caillou dans la chaussure
- Pași purtați de vânt / Footsteps on the Wind
- Patouille și semințele zburătoare / Patouille, des grains en parachute
- Toboganul negru / Black Slide
- Zâna Anotimpurilor / Dame Saisons
- Zmeul călător
Fritzi, povestea unei revoluții![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/Fritzi.jpg)
- regia: Ralf Kukula și Matthias Bruhn
- Germania, Luxemburg, Belgia, Cehia, 2019
- 80 min
- 8-12 ani
- Dialoguri în engleză, subtitrare în română
Germania de Est, 1989. Fritzi are 12 ani şi îl primeşte în grijă pe Sputnik, căţelul celei mai bune prietene, Sophie, plecată cu familia în vacanţă în Ungaria. Când Sophie nu se mai întoarce din vacanţă, Fritzi şi Sputnik nu ezită să pornească în căutarea ei. Povestea greu încercatului an 1989 văzută din perspectiva unui copil.
Filmul poate fi un bun punct de pornire pentru o lecție de istorie, un dialog între generații, discuții despre prietenie, despre simțul civic, despre relatarea unei întâmplări din perspectiva unui personaj.
Acasă / Otthon![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/acasa.jpg)
- regia: Kinga Rofusz
- Ungaria, 2020
- 7 min 43 sec
- 8-10 ani
- Fără dialoguri
Acasă nu este numai locul în care trăim. Este și un sentiment de încredere, care se transmite din generație în generație. Un băiat care trebuie să se mute se teme că nu se va simți acasă în noul loc. Un film despre ceea ce primim de la bunici fără să ne dăm seama că ne va modela mai târziu viziunea asupra vieții.
Filmul are un ritm liniștitor, cu o coloană sonoră caldă. Poate fi folosit pentru activități de lucru manual, oferind idei de desen în creion și decupaj. Discuții despre teama de schimbare și despre ce înseamnă să te simți ca acasă.
Băiatul și zmeul / O Papagaio e a Pipa![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/b%C4%83iatul%20%C8%99i%20zmeul_o%20papagaio%20e%20a%20pipa.jpg)
- regia: Tiago Mal
- Brazilia, 2021
- 7 min
- 6-10 ani
- Fără dialoguri
Un copil construiește un zmeu și reușește cu greu să-l înalțe. Pe cer, zmeul său face cunoștință cu un altul, dar pierd rapid legătura, așa că zmeul își caută noul prieten prin tot orașul.
Filmul poate fi folosit pentru a porni discuții despre prietenie (sau pierderea ei), dar și pentru activități practice, lucru manual sau chiar pentru a introduce noțiuni de bază de geometrie.
Bâzdâbocul / Jabberwocky![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/b%C3%A2zd%C3%A2bocul_jabberwocky.jpg)
- regia: Sjaak Rood
- Olanda, 2020
- 2 min 15 sec
- 8-12 ani
Un băiat curajos pornește să vâneze bâzdâbodul, în ciuda avertismentelor unui bătrân. Deși monstrul este răpus, tot pare că povestea se va sfârși rău.
Poem de Lewis Carroll într-o limbă inventată, în română în traducerea Ninei Cassian. Deși cuvintele nu înseamnă nimic, totuși, în mod miraculos, înțelegem foarte bine povestea.
Filmul este o ecranizare a unui poem și poate fi folosit pentru a discuta despre felul cum putem reda același lucru prin diverse mijloace (cuvinte și imagini), despre limitele imaginației (cum și-ar imagina copiii același poem), despre limbă (cuvinte inventate, cadența, sonoritatea în diverse limbi, dacă un cuvânt sună românește sau englezește, deși nu are nicio semnificație în acea limbă), despre ce definește o poezie.
Bulit ascultă natura / Bulit escucha a la naturaleza
- regia: Mikel Urmeneta, Juanjo Elordi
- Spania, 2021
- 9 min
- 8-12 ani
- Dialoguri în spaniolă, subtitrare în română
Bulit, un băiat de 8 ani cu autism, descoperă că Natura îi vorbește. Trei flori îi cer ajutorul, când se anunță o furtună care va distruge orașul și pădurea. Nimeni nu-l ia în seamă pe Bulit, cu excepția prietenilor săi. Ei pun la cale un plan, care va avea succes datorită darului nemaipomenit al lui Bulit.
Filmul este o ocazie de a vorbi despre natură, dar și despre diversitate, deschidere despre persoane cu alte moduri de exprimare sau cu alte nevoi decât ale noastre.
Comorile Greciei / Griekijas Dargumi![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/comorile%20greciei_greece%20treasures%20griekijas-dargumi7.jpg)
- regia: Jānis Cimmermanis
- Letonia, 2021
- 10 min 48 sec
- 6-8 ani
- Fără dialoguri
Un turist pensionar ajunge la Halkidiki. Pleacă la pescuit și, în loc de pești, scoate din apă o amforă, din care se desprinde o parte. Turistul cheamă în ajutor echipa de intervenție, care își aduce rapid echipamentul de scufundări.
Filmul poate oferi ocazia de a vorbi despre exploratori, despre Grecia Antică, arheologie, dar și pentru o lecție de geografie modernă. Celebrul „Sirtaki” cu care se termină filmul poate inspira o lecție de muzică și mișcare.
Cum mi-am învins frica față de oameni / Comment j’ai vaincu ma peur des humains![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/Cum%20mi-am%20%C3%AEnvins%20frica_comment-jai-vaincu-ma-peur-des-humains-300dpi-1.jpg)
- regia: Helene Ducrocq
- Franța, 2020
- 9 min
- 6-10 ani
- Dialoguri în franceză, subtitrare în română
Dedalia este un păianjen care se întreabă câte lucruri ar fi putut face și câți prieteni ar fi avut dacă nu s-ar fi temut de oameni toată viața sa.
Un film care descrie în culori suave o trăire asociată de obicei cu nuanțele mai sumbre. Poate fi folosit la o lecție despre emoții, despre lanțul trofic sau poate chiar să prilejuiască o călătorie virtuală la New York!
Fetița care s-a oprit / A menina parada![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/feti%C8%9Ba%20care%20s-a%20oprit_%20a%20menina%20parada_the%20girl%20who%20stood%20still.jpg)
- regia: Joana Toste
- Portugalia, 2021
- 9 min 30 sec
- 8-12 ani
- Dialoguri în portugheză, subtitrare în română
O poveste cu o fetiță și un polițist care oprește circulația și cucerește inima orașului.
Filmul poate fi folosit la lecții de educație civică și ca punct de pornire pentru a discuta despre ce înseamnă libertatea.
Fluturi în stomac / Des papillons dans le ventre![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/fluturi%20%C3%AEn%20stomac_DesPapillonsDansLeVentre_IMG_1_300DPI.png)
- regia: Miriam Lazrak
- Franța, 2020
- 7 min 9 sec
- 8-12 ani
- Fără dialoguri
Marius este un muncitor meticulos. Într-o zi, după întâlnirea cu Valentine, Marius începe să se simtă ciudat și nu se mai poate concentra la lucru. E greu să servești cafeaua când totul în jur e deodată roz și-ți ies fluturi din gură!
Un film despre emoții, care poate fi și un prilej de a planifica o lecție de limbă, despre expresii, sensul propriu și sensul figurat al cuvintelor.
Migranți / Migrants![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/migrants.jpg)
- regia: Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte și Zoé Devise
- Franța, 2020
- 8 min 17 sec
- 6-10 ani
- Fără dialoguri
Doi urși polari sunt forțați să plece în exil din cauza încălzirii globale. Pe drum se întâlnesc cu urșii bruni, cu care vor încerca să coabiteze.
Titlul se află pe lista lungă a filmelor ce concurează la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat.
Un film sugestiv care deschide ușor numeroase discuții cu elevi de vârste diferite. Poate fi ocazia unei lecții despre migrație, despre rasism și intoleranță, drepturile omului, habitat, încălzire globală.
Mila![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/mila%20003.png)
- regia: Cinzia Angelini
- Statele Unite, 2020
- 19 min 50 sec
- 8-12 ani
- Fără dialoguri
Povestea unei fetițe a cărei viață se schimbă brusc din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial. Inspirat de experiența de viață a mamei regizoarei, filmul spune povestea războiului din perspectiva unui copil.
Un film produs de-a lungul a zece ani de o echipă de peste 350 de artiști din 35 de țări.
Titlul se află pe lista lungă a filmelor ce concurează la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat.
Povestea dramatică spusă prin intermediul unui limbaj vizual bogat și expresiv, din unghiul unui copil, poate fi o lecție de istorie cu care elevii să rezoneze ușor.
Monkey Domino / Affendomino![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/monkey%20domino_Affendomino.jpg)
- regia: Ulf Grenzer
- Germania, 2021
- 4 min 7 sec
- 6-8 ani
- Scurt dialog în engleză, subtitrare în română
O maimuță își amintește de viața în junglă. De-abia când o cunoaște pe fiica directorului grădinii zoologice, cu care se distrează de minune, simte că viața sa în cușcă se poate schimba.
Filmul poate fi văzut pentru amuzament, dar discuțiile pe care le prilejuiește sunt mult mai importante. Ce legătură are cu noi distrugerea habitatului animalelor de la mii de kilometri distanță? Ce părere au copiii de azi despre protecția mediului înconjurător? Dar despre animalele care trăiesc la grădina zoologică?
O piatră în pantof / Un caillou dans la chaussure![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/O%20piatr%C4%83%20%C3%AEn%20pantof_un%20caillou%20dans%20la%20chaussure.png)
- regia: Eric Montchaud
- Franța, 2020
- 11 min 28 sec
- 8-12 ani
- Fără dialoguri
Este prima zi a unui elev într-o clasă nouă. El nu seamănă deloc cu ceilalți, e o broască într-o clasă de iepuri!
De la simpla discuție despre cum ar trebui să primim un coleg nou în coleciv, putem ajunge la o lecție despre diversitate, toleranță și prietenie sau chiar migrație.
Pași purtați de vânt / Footsteps on the Wind![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/pa%C8%99i%20purta%C8%9Bi%20de%20v%C3%A2nt_FootstepOnTheWind.jpg)
- regia: Maya Sanbar, Gustavo Leal și Faga Melo
- Statele Unite, 2021
- 7 min 5 sec
- 8-12 ani
- Fără dialoguri, cu excepția cartoanelor de final, care ancorează subiectul filmului în realitatea lumii de azi
Povestea lui Noor și a frățiorului ei Josef, care trebuie să plece departe de casă din cauza unui cutremur. În lume sunt azi peste 400.000 de copii refugiați neînsoțiți, care de cele mai multe ori evadează în propria imaginație pentru a trece mai ușor prin greutățile vieții.
Titlul se află pe lista lungă a filmelor ce concurează la Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj animat.
Subiecte: drepturile omului, drepturile copilului, refugiați, sănătate mintală. Filmul folosește drept coloană sonoră cântecul „Inshallah” interpretat de Sting.
Patouille și semințele zburătoare / Patouille, des grains en parachute![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/patouille%20%C8%99i%20semin%C8%9Bele.jpg)
- regia: Inès Bernard-Espina, Mélody Boulissière și Clémentine Campos
- Franța, 2021
- 6 min 10 sec
- 6-8 ani
- Dialoguri în franceză, subtitrare în română
Patouille este o creatură micuță care trăiește în armonie cu natura. Împreună cu prietenul său Momo va descoperi minunata lume a plantelor.
Filmul oferă ocazia de a vorbi despre floră, faună, despre natură în general, la o lecție de biologie despre părțile componente ale unei flori sau la una practică, despre creșterea plantelor.
Toboganul negru / Black Slide![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/toboganul_black%20slide%2004.png)
- regia: Uri Lotan
- Israel, 2021
- 11 min 12 sec
- 10-12 ani
- Dialoguri în ebraică, subtitrare în română
Eviah este un copil timid la vârsta pubertății, pe care prietenul său cel mai bun îl convinge să intre pe furiș în parcul de distracții Aqua Fun și să se dea pe toboganul negru, despre care auziseră povești înfricoșătoare. Eviah folosește experiența pentru a se pregăti pentru evenimentele deloc fericite care îl așteaptă acasă.
Un film despre emoții, prietenie, familie, dar și despre influența anturajului, despre modul în care putem spune nu atunci când ne este frică sau nu suntem siguri că ne dorim ceva. Poate fi exploatat la lecții de dezvoltare emoțională, mai ales pentru copii care trec sau au trecut de curând prin experiențe dure în familie.
Zâna Anotimpurilor / Dame Saisons![](https://www.animest.ro/image/catalog/evenimente/2021/Academia%20Minimest/z%C3%A2na%20anotimpurilor_DameSaison_2.png)
- regia: Celia Tisserant și Arnaud Demuynck
- Franța, 2020
- 30 min 22 sec
- 6-10 ani
- Dialoguri în franceză, subtitrare în română
Două fete și mama lor trăiesc retrase de sat, într-o casă de la marginea pădurii. Una dintre ele este o adolescență cam lipsită de entuziasm când e vorba să meargă după lemne în pădure. Călătoria lor devine una inițiatică, în care Zâna Anotimpurilor le conduce, asemenea lui Alice în Țara Minunilor, pe drumul cunoașterii de sine.
Un film care poate fi văzut ca o poveste clasică pentru copii de orice vârstă, cu trimiteri la basme cunoscute precum „Hansel și Gretel”, „Cenușăreasa” sau „Tom Degețel”, dar și ca punct de plecare pentru a vorbi despre maturizare, prietenie sau educație.
Zmeul călător / The Wandering Kite
- Europa Centrală și de Est, 2016-2020
- 34 min
- 4-9 ani
- Fără dialoguri
O colecție de 7 filme scurte însoțite de un ghid pentru profesori și părinți.
Este selecția rețelei de festivaluri europene CEE Animation Festival Network, din care face parte Animest, cofinanțată prin programul Europa Creativă MEDIA al Uniunii Europene.
Lista de filme:
Koyaa – hârtia jucăușă / Koyaa – Elusive Paper –Slovenia 2019, 2 min 45 sec, regia Kolja Saksida
Domnul Noapte are zi liberă / Mr. Night Has a Day Off – Lituania 2016, 2 min, regia Ignas Meilunas
Zmeul / The Kite – Cehia/ Slovacia/ Polonia, 2019, 13 min 5 sec, regia Martin Smatana
Cioc-cioc / Knock Knock – Croația 2018, 3 min 56 sec, regia Ivana Guljašević
Mitch-Match: Episodul 6 / Mitch-Match: Episode 6 – Ungaria 2020, 2 min 12 sec, regia Géza M. Tóth
Norul / Cloudy – Cehia 2018, 4 min 44 sec, regia Filip Diviak, Zuzana Čupová
Prințul Ki-Ki-Do: vânătoarea Prince Ki-Ki-Do: On the Run – Slovenia 2018, 5 min, regia Grega Mastnak
Fiecare film este însoțit de activități educative, pe care cadrele didactice le pot folosi pentru exploatarea filmului. Ghidul este alcătuit din întrebări și indicii care atrag atenția asupra elementelor individuale ale poveștii și asupra limbajului cinematografic al filmului, cu sugestii de activități creative individuale și cu clasa. Ghidul educațional poate fi copiat în format pdf de aici.
Filmele sunt oferite gratuit către instituțiile de învățământ din România și pot fi accesate online în perioada 1 octombrie - 15 noiembrie 2021 inclusiv. Dacă doriți să vizionați filmele, vă rugăm să ne contactați: edu@animest.ro
Datorită numărului mare de solicitări din partea cadrelor didactice și al interesului crescut față de proiectul Academia Minimest, prelungim perioada de vizionare a filmelor până la 30 noiembrie.