editia a 19-a
4-13 octombrie 2024

Editia 11

14
Anthony Farquhar Smith (Marea Britanie)

Anthony Farquhar Smith, regizor de filme stop motion, este cunoscut pentru abilitățile lui de povestitor și stilul original de animație. Fie că lucrează cu regizori precum Wes Anderson sau Tim Burton, fie că regizează reclame și programe TV, capacitatea lui de a aduce la viață obiecte și de a le înzestra cu personalitate și sentimente este remarcabilă.

Din punct de vedere tehnic, Anthony folosește atât metode tradiționale de stop motion, cât și unelte digitale moderne. A lucrat la nivel internațional atât în Danemarca, Elveția, SUA, cât și în studiouri din Marea Britanie. A fost animatorul principal pentru filmul lui Tim Burton, „Mireasa moartă”, și pentru filmul lui Wes Anderson, „Fantasticul domn Fox”.

Recent, Anthony a început să lucreze la propriile lui scurtmetraje. Primul dintre ele, „Stick Out” („Ieşi din tipare”) a fost foarte bine primit de publicul festivalurilor de film. Următorul lui film, „Drawer” („Sertarul”) este acum în producție.  

Carolina López Caballero (ES)

Directorul festivalului Animac Lleida (Catalonia) și Xcentric, cinematograful Centrului de Cultură Contemporană Barcelona (CCCB), Carolina a absolvit Arte Plastice la Universitate din Barcelona și a studia animația în Anglia, unde a absolvit cu filmul „Cântec de lebădă” (1992). După ce a lucrat ca animator freelance în Barcelona, s-a mutat în Miami ca să lucreze pentru MTV și Locomotion. În 1993, a fondat Anima’t, secțiunea de animație a Festivalului Sitges, pe care a condus-o 10 ani. A fost curator de expoziții pentru Muzeul de Artă Contemporană din Barcelona, Muzeul Guggenheim din Bilbao şi pentru expoziția de artă și animație „Metamorfoză, viziunea fantastică al lui Starewitch, Svankmajer și a fraților Quay” organizată de CCCB și La Casa Encedida Madrid. 

Martin Vandas (CZ)

Martin Vandas este directorul companiei de producţie Maur Film Ltd. A absolvit studiile de specialitate în 2000, în cadrul Departamentului de Științe Cinematografice a Universității Carol din Praga. Și-a continuat studiile la Departamentul de Film și Producție TV al prestigioasei Școli de Film și Televiziune FAMU din Praga. De atunci, a lucrat ca producător pentru numeroase proiecte, printre care şi lungmetrajul românesc „O vară foarte instabilă” regizat de Anca Damian, (2014) și „La Traversee,” în regia lui Florence Miailhe. Din 2006, Martin este membru al Academiei Europene de Film. El este, de asemenea, unul dintre membrii fondatori  și președinte al Asociației Filmului de Animație din Cehia. Martin coordonează Forumul de Animație Visegrad, din partea Cehiei. 

Carter Pilcher (SUA)

Carter a fondat Shorts International în anul 2000, între timp devenită una dintre cele mai prestigioase companii de producţie şi distribuţie de scurtmetraje din lume. Compania este ancorată de o rețea globală de televiziune, ShortsTV, distribuitor mondial al scurtmetrajelor nominalizate la Oscar, încă din 2006, azi o adevărată tradiţie. Carter este membru al Academiei Americane de Film și Științe (AMPAS) și al Academiei de Film și Televiziune Britanice (BAFTA). Succesul demersului său de datorează şi formării sale din domeniul ingineriei, juridic şi al investiţiilor bancare. Originar din Terre Haute, Indiana, Carter a absolvit Academia Forţelor Aeriene, a studiat dreptul la Universitatea Georgetown, este membru al Baroului din New York şi a absolvit celebra London Business School. 

Shelley Page (Marea Britanie)

Shelley s-a format ca ilustrator în Marea Britanie și face lungmetraje de animație din 1986. A fost în primul grupu de artiști care au fondat DreamWorks Animation în Los Angeles, în 1995. Numele ei apare în peste 30 de lungmetraje, printre care Shrek 1-4, Povestea unui rechin, Madagascar 1-3, Kung Fu Panda, și Cum să îți dresezi dragonul 1-2. În prezent, responsabilităție ei la DreamWorks Animation sunt să formeze relații noi cu școli și evenimente din toată lumea și să descopere noi talente. Este membră a comisiilor de examinare a unor școli și festivaluri de animație prestigioase. Este lector universitar şi predă cursuri de master pentru departamentele de animație din Central Saint Martins Londra, Universitatea din Teesside, CUC Beijing și Academia de Film din Beijing, China.

 

 

Gabriel Harel (FR)

Gabriel a crescut la poalele Alpilor Maritimi, în Provenţa, în zona Marsiliei. La Școala Suprioară de Artă din Épinal, și-a descoperit pasiunea pentru desen, bandă desenată și cinema. După absolvire, a lucrat la o serie de filmări, în timp ce regiza propriile filme scurte, care combinau filmări live-action cu desenul. La scurt timp a fost admis la celebra şcoală franceză de animaţie La Poudrière.

Yùl și şarpele este primul său film de animație, după o poveste inspirată din copilăria sa, prietenii pe care îi avea atunci și atașamentul lui față de aceştia. Și, în parte, inspirat și din coșmarurile pe care le-a avut mai târziu. Animația se bazează pe filmări live action, intenţia regizorului fiind aceea de a crea cinema prin intermediul desenelor. 

Alexandru Ciubotariu (RO)

Este artist, trăieşte şi lucrează în Bucureşti. Este cunoscut pentru creația de bandă desenată, dar și pentru proiectul Muzeul Benzii Desenate. Creația de street-art a l-a făcut cunoscut ca Pisica Pătrată. Albumul „Pisic apăt rată”este primul album de street-art din România, Editura Vellant, 2010. A avut mai mult de 100 de expoziții și intervenții în spații expoziționale în țară, dar și in multe ţări din Europa, în SUA şi Maroc. A publicat în peste 60 de publicații din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Serbia și ilustrații pentru mai multe cărți și albume de benzi desenate, iar albumul personal „Povestea despre eu” a apărut în Ungaria, Germania și Finlanda. A primit mai multe premii naționale, majoritatea pentru ilustrație și banda desenata.

Andrei “Robin” Proca (RO)

Andrei este Robin din Robin and the Backstabbers. Adică frontman vocal, chitarist și compozitor al uneia dintre cele mai de succes formații de rock din România. Totodată a absolvit secția de Regie de film a UNATC în 2007.   

Ciprian Muntele (RO)

Ciprian Muntele face radio din 2003, a pornit ca reporter de teren, a continuat ca prezentator de știri și a ajuns în prezent să fie realizatorul unei emisiuni de dimineață. În toți anii aceştia a trecut pe la Radio Fun, Radio Guerrilla, Clandestino.fm, iar acum este gazdă în matinalul Tanănana. A lăsat în urmă o jumătate de facultate de jurnalism și o facultate de comunicare.

Trofeul Anim’est 2016 merge în Rusia
A 11-a ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 7 și 16 octombrie, și-a anunțat câștigătorii: Trofeul..
Citește mai mult
Highlights 16 octombrie
De la 14.00, la Cinema Eforie, publicul e invitat să revadă, pe marele ecran, Pisicile aristocrate, celebrul lungmetraj din 1970 regizat de Wolfgang R..
Citește mai mult
Highlights 15 octombrie
De la 10.00, micuții sunt așteptați la Cinema Eforie: începe Minimest 2, al doilea calup de scurtmetraje delicioase pentru prichindei dintre car..
Citește mai mult
Highlights 14 octombrie
De la 18.00, la Cinema Eforie, va fi proiectat lungmetrajul nominalizat la Oscar anul acesta, în regia lui Charlie Kaufman și Duke Johnson: Anom..
Citește mai mult
Highlights 13 octombrie
De la 16.30, la CinemaPRO, publicul e invitat să vizioneze o selecție de scurtmetraje produse în cadrul școlii La Cambre, una dintre cele mai im..
Citește mai mult
Highlights of the 11th edition
Cinema lovers, animation aficionados and avid consumers of entertainment are awaited at CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco and Cinemateca..
Citește mai mult
Highlights 12 octombrie
De la 18.00, la Cinema Elvira Popescu, poate fi văzută o selecție de scurtmetraje prezentate de Animac, Festivalul Internațional de Film de Animație d..
Citește mai mult
Highlights 11 octombrie
De la 14.30 și de la 16.30, la CinemaPRO, publicul Anim’est e invitat să vizioneze două calupuri de scurtmetraje ale căror protagoniste sunt pis..
Citește mai mult
Highlights 10 octombrie
De la 18.30 și de la 20.30, la CinemaPRO, vor fi proiectate două calupuri de scurtmetraje din competiția internațională. Cele mai recente producţii de..
Citește mai mult
Animusic Night: muzică și animații la Anim’est 2016
Premiera unui videoclip Subcarpați, produs de Animation WorksheepCele mai bune videoclipuri animate lansate recent fac deliciul unei nopți speciale &i..
Citește mai mult
Cum iau naștere animațiile: o privire în culisele DreamWorks și Fantastic Mr. Fox, la Anim’est 2016
O serie de animatori consacrați pe plan internațional sau activi în industria autohtonă vor fi prezenți la cea de-a 11-a ediție a Festivalului I..
Citește mai mult
Maratonul animațiilor horror & neconvenționale la Anim’est 2016
A 11-a ediție a Festivalului Anim’est pregătește, toamna aceasta, două nopți tematice care vor convinge încă o dată publicul că filmele de..
Citește mai mult
Animație pentru cei mici - Minimest 2016
Fiecare ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est aduce, pe ecranele cinematografelor bucureștene, o selecție de filme de animație la f..
Citește mai mult
Anim’est 2016 anunţă filmele în competiţie
Cele mai recente producţii de pe cinci continente, filme premiate la marile festivaluri de film, premiere naţionale şi mondiale, pe ecranele bucureşte..
Citește mai mult
Festivalul Anim’est pregătește a 11-a ediție
Pisicile, în centrul atenției în acest anCinefili, entuziaști ai animației și consumatori avizi de entertainment sunt așteptați din n..
Citește mai mult
Căutăm voluntari pentru Anim'est 2016
Cu siguranță ai fost fan al filmelor de animație, la un moment dat în viață. Ai acum șansa de a reactiva copilul din tine și de a ne ajuta să ad..
Citește mai mult
Înscrierile pentru Anim'est 2016 s-au încheiat
Perioada de înscrieri pentru Anim’est 2016 s-a încheiat. Am primit peste 1000 de filme, a căror selecţie se va face în săptăm&..
Citește mai mult
Anim'est Brașov revine
Un nou val de evenimente artistice va anima Brașovul în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional al Filmului de Animație Anim..
Citește mai mult
Program Anim'est Brașov 2016
Programul celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional al Filmului de Animație Anim’est la Brașov:   JOI 30 IUNIE Piața Sfatului 21..
Citește mai mult
Anim’est 2016 aşteaptă filme noi pentru competiţie!
S-a deschis perioada de înscrieri pentru secţiunile din competiţie ale Festivalului Anim’est, ediţia a 11-a, care va avea loc la Bucureşti..
Citește mai mult
Înscrie-ţi proiectul la Annecy 2016!
Până pe 12 februarie, se primesc înscrieri de proiecte pentru MIFA PITCHES 2016, concursul de proiecte organizat de cel mai mare festival ..
Citește mai mult
Înscrie-ţi proiectul de film de animaţie la Visegrad Animation Forum 2016!
Visegrad Animation Forum va avea loc în perioada 3-5 mai 2016, în cadrul Festivalului Filmului de Animaţie Anifilm, organizat la Trebon, &..
Citește mai mult