editia a 19-a
4-13 octombrie 2024

Editia 12

678
Nag Vladermerski (Marea Britanie)

Nag este fondatorul, directorul şi selecţionerul LIAF (London International Animation Festival) din Marea Britanie. De-a lungul a 14 ediţii, LIAF a devenit cel mai mare festival de animaţie britanic, proiectând anual peste 300 de filme din 30 de ţări, de-a lungul a zece zile şi în numeroase locaţii londoneze. În timpul anului festivalul oferă programe şi selecţii speciale altor evenimente de gen britanice, dar şi festivalurilor de animaţie internaţionale. Nag este şi codirectorul MIAF (Melbourne International Animation Festival) din Australia şi este frecvent invitat la alte festivaluri, şcoli şi instituţii din Marea Britanie şi de pe glob, unde ţine conferinţe şi prezentări despre diversele aspecte ale genului.

Hanna Hemilä (Finlanda)

Hanna este o producătoare şi regizoare finlandeză a cărei carieră a bifat câştigătorul Premiului Criticilor Internaţionali la cea de-a 64-a ediţie a festivalului de la Cannes, Le Havre de Aki Kaurismaki, filmul de familie multipremiat Pelicanman, în regia Liisei Helminen, mai multe documentare, coproducţii multinaţionale şi filme de animaţie, inclusiv Moomins on the Riviera, filmul de animaţie desenat de mână regizat de Xavier Picard, co-regizat de Hanna Hemila şi bazat pe popularele benzi desenate Moomin ale lui Tove Jansson. Se mai poate lăuda cu serialele stop motion Urpo & Turpo (1996) şi Tootletubs & Jyro (2001). În 2005 Hanna a fost nominalizată la premiile Jussi, Oscarurile finlandeze, pentru Pelicanman.

Ely Dagher (Liban)

Ely s-a născut şi a crescut în Beirut. Înainte de a se dedica cinema-ului, Ely a absolvit un master de Studii Artistice Contemporane la colegiul londonez Goldsmiths. Activ în diverse forme în lumea artistică, Ely a regizat atât filme de animaţie, cât şi producţii live action. În 2015, scurtmetrajul său Waves '98 a fost laureat cu prestigiosul trofeu Palme d'Or la cea de-a 68-a ediţie a festivalului de la Cannes. Scurtmetrajul a fost proiectat la numeroase alte festivaluri cunoscute, printre ele cele de la Sundance şi Toronto.

Bogdan Şerban (România)

Fac radio de peste 22 de ani, chiar dacă la bază sunt actor. La început m-am încăpăţânat să satisfac amândouă profesiile, actoria şi radioul, dar în timp radioul a acaparat organic tot spaţiul profesional. În toţi anii ăștia am apucat să "mă dau" pe/în toate sloturile grilei de programe: matinal, drive time, support show-uri, talk-show-uri nocturne. De 12 ani ocup, cu mici pauze, afternoon drive time-ul Radio Guerrilla: LogOut. De 7 ani moderez singurul radio-live-session de pe piaţa locală, GuerriLive. DJ-ul de radio este un "animal" special: este cel mai vocal şi compulsiv ascultător de muzică.

Luiz Stockler (Marea Britanie)

Luiz s-a născut în Brazilia şi a devenit un cunoscut regizor, animator, ilustrator şi designer în Londra. Este absolvent al Universităţii din Newport, Ţara Galilor, şi al Royal College of Art. Filmele sale au fost selectate şi premiate la festivaluri internaţionale precum Slamdance şi Pictoplasma sau cele de la Stuttgart şi Zagreb. A colaborat în diverse ocazii cu giganţi precum Red Bull, Google şi Harvard Business Review. A ţinut conferinţe, prezentări şi workshopuri la diverse festivaluri şi instituţii precum Universitatea de Arte din Bucureşti, festivalul de animaţie Anibar din Kosovo şi Academia de Arte Frumoase din Chişinău. A fost îndrumător la atelierul Animation Worksheep în Bucureşti. 

Răzvan Rădulescu (Hefe) (România)

Răzvan Rădulescu, alias Hefe, este membru al trupei Coma din anul 2000. Realizator de emisiuni radio şi TV, între care Domestika cu Hefe la Radio Guerrilla, a colaborat şi cu City FM, Green Channel TV, Atomic TV Klumea, UTV, Music Channel şi MTV Romania. În prezent, este realizator şi prezentator al emisiunii Alternative Hour la Music Channel. Hefe a fost DJ la mai multe festivaluri de sport extrem, printre care Red Bull Flugtag şi Moto Country Festival. S-a ocupat de DJ set în deschiderea concertului Korn. A primit Premiul Sunete pentru Jurnalism Muzical in 2014 şi premiul Metalhead pentru Best Rock Radio Show în 2017.

Dave Cooper (Canada)

Dave s-a născut în provincia canadiană Noua Scoţie în 1967. Şi-a început cariera în anii ’90, când realiza benzi desenate pentru editura Fantagraphics Books. Mai târziu a început să picteze în ulei, fiind invitat să expună în galerii din Los Angeles şi New York.

În 2008 Dave a devenit preocupat de animaţie şi a reuşit să primească undă verde pentru două seriale: Pig Goat Banana Cricket pentru Nickelodeon şi The Bagel and Becky Show pentru Teletoon/BBC. Scurtmetrajul său destinat publicului matur, The Absence of Eddy Table, a fost lansat în toamna lui 2016 şi a câştigat un număr de premii internaţionale.

În vara lui 2017 Dave s-a întors la pictură şi acum pregăteşte o expoziţie gigantică ce va fi găzduită de o galerie din Paris, în 2020. Prima dintre aceste picturi este "Raluca Descends on Bucharest", care a devenit şi vizualul Anim’est 2017!

Katariina Lillqvist (Finlanda)

Katariina s-a născut în Tampere şi timp de mai multe decenii a lucrat în strânsă colaborare cu diverse studiouri europene. Animaţiile ei stop-motion descriu aspecte ieşite din comun ale oraşului natal, dar explorează şi soarta copiilor din Sarajevo-ul cuprins de război, poziţia comunităţii rome într-o Europă în continuă schimbare, dar şi provocările fetelor şi femeilor în societăţile autoritare. A câştigat Ursul de Argint la Berlinala 1996 pentru filmul The Country Doctor, bazat pe scrierile lui Kafka şi mărturiile copiilor refugiaţi din fosta Iugoslavie. Acum dezvoltă un lungmetraj animat bazat pe “Maestrul şi Margareta”, de Mihail Bulgakov. Cea mai recentă animaţie a ei, Radio Dolores, a fost selectată în competiţia oficială la Annecy 2017.

Alexis Hunot (Franța)

La început este Cinema-ul. O adevărată pasiune. Dar apoi am descoperit că în timpul studiilor toată lumea mi-a ascuns această incredibilă parte a cinema-ului numită animaţie. Era clar că trebuia să o promovez. Prin urmare am devenit jurnalist, apoi mi-am făcut propriul site şi propria emisiune radio. Am fost profesor în diverse şcoli din Franţa (Éssat, Rubika, Gobelins). Am ţinut conferinţe peste tot în lume (Japonia, Egipt, Republica Moldova). Am colaborat cu festivaluri (Ficam din Maroc, Animafest Zagreb, Annecy) şi am fost artistic director la PIAFF, Festivalul Internaţional al Filmului de Animaţie din Paris. Am colaborat ca specialist cu diferse instituţii franceze (CNC, Premiile César). Încerc întotdeauna să fac mai mult loc pentru acest extraordinar mijloc de expresie al cinema-ului, mijloc adus de puterea realizării unui film cadru după cadru.

„Harun și Marea de povești” la Apollo111 Teatrul
Prima adaptare de teatru după un roman al lui Salman Rushdie în RomâniaÎn luna noiembrie, spectacolul de teatru multimedia „Ha..
Citește mai mult
Trofeul Anim’est 2017 - „Dead Horses”
Scurtmetrajul spaniol "Dead Horses" / ”Cai morți”,  în regia lui Marc Riba și Anna Solanas, a câștigat marele trofeu al c..
Citește mai mult
Harun și Marea de povești, în închiderea Anim’est 2017
Un spectacol de teatru multimedia adaptat după romanul omonim al lui Salman RushdieSâmbătă, 7 octombrie, de la 21.00, la Cinema Elvire Popesco, ..
Citește mai mult
Expoziții de bandă desenată la Anim’est 2017
Pisica Pătrată: Live Graffiti pe clădirea Centrului CINETicA douăsprezecea ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est: The Comics Editio..
Citește mai mult
Gopo ReAnimation Night, la Anim’est 2017
Aniversarea a 60 de ani de la premiul Palme d’Or primit de Ion Popescu-GopoAnul acesta se împlinesc 60 de ani de când Ion Popescu-Go..
Citește mai mult
Celebrul studio de animație Illumination Mac Guff, invitat la Anim’est 2017
Fanii animației au ocazia, la fiecare ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, să cunoască o serie de rockstaruri ale industriei anim..
Citește mai mult
Minimest îi invită pe cei mici la cinema
Cele mai bune și cele mai așteptate filme de animație pentru copii vin în fiecare an la Minimest, secțiunea specială dedicată celor mici a Festi..
Citește mai mult
Nopți de animații horror și bizare în cadrul Anim’est 2017
Creepy Animation Night, la a 9-a edițiePrimul weekend al celei de-a douăsprezecea ediții ale Festivalului Internațional de Film de Animație Anim&rsquo..
Citește mai mult
Doua scurtmetraje românești în competiția internațională la Anim’est
Cinci lungmetraje de animație prezente deja în competițiile și selecțiile oficiale ale unor festivaluri de prestigiu vor face parte din competiț..
Citește mai mult
Concert Coma, la Animusic Night
Una dintre cele mai îndrăgite nopți din agenda festivalului, Animusic Night, va aduna la Expirat - Halele Carol cele mai bune videoclipuri anima..
Citește mai mult
LOVING VINCENT deschide ediția din acest an a festivalului
Alături de selecția de titluri relevante pentru tema ediției din acest an, Anim’est aduce la București, în buna tradiție a festivalului, c..
Citește mai mult
Anim’est, la a 12-a ediție: The Comics Edition
Dave Cooper, invitat special la Anim’est 2017Toamna aceasta aduce o nouă ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est,..
Citește mai mult
Căutăm voluntari pentru Anim'est 2017
Cu siguranță ai fost fan al filmelor de animație, la un moment dat în viață.Ai acum șansa de a reactiva copilul din tine și de a ne ajuta să adu..
Citește mai mult
Anim’est intră pe lista festivalurilor care propun filme pentru Premiul Oscar®
În 2017, Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est intră în rândul festivalurilor internaționale ale căror filme c..
Citește mai mult
ANIM’EST DESCHIDE PERIOADA DE ÎNSCRIERI PENTRU EDIŢIA DIN 2017
Deschidem perioada de înscriere a filmelor pentru ediţia a 12-a a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, care va avea lo..
Citește mai mult