Editia 8
Ron Diamond este Membru în comitetul executiv al Academiei Americane de Film. Este fondator și producător executiv al companiei Acme Filmworks cu sediul la Hollywood. Din anul 1998, Diamond prezintă an de an selecții de animații din toată lumea în universități și în cele mai prestigioase studiouri de animație din lume. De-a lungul celor 13 ediții ale evenimentului The Animation Show of Shows, 23 dintre filmele selecționate și prezentate de Ron Diamond au fost nominalizate la Oscar, iar 7 dintre ele au primit chiar premiul. Ron Diamond organizează și prezintă AWN Oscar© Showcase Tour, eveniment menit să celebreze scurtmetrajele animate nominalizate la Oscar, iar mediul festival internaţional se bucură de prezentările sale ce dezvăluie secrete din culisele celor mai râvnite premii ale industriei cinematografice.
Născut în Kyustendil, Bulgaria, Theodore Ushev s-a făcut cunoscut ca realizator de postere în Bulgaria, înainte de a se stabili în Montreal, în 1999. În 2005, a început să lucreze la o trilogie despre schimbările de ideologii şi sensibilităţi artistice ale secolului XX: Tower Bawher (2006) şi Drux Flux (2008) s-au bucurat de mare succes. În 2012, scurtmetraj său inspirat de piesa Demoni a trupei bulgare Kottarashky a câştigat peste 10 premii, iar filmul a fost numit unul dintre cele mai bune videoclipuri din 2012. Filmele lui Ushev au câştigat peste 80 premii şi menţiuni şi au fost proiectate în retrospective precum cea din cadrul faimosului Festival de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand. Cel mai recent film al său, Gloria Victoria, a avut premiera la Annecy în 2013.
Ushev a predat workshop-uri în peste 20 de universităţi şi festivaluri din lume. În 2011, desenele lui Ushev au fost expuse la celebrul Barbican Centre din Londra.
S-a născut în Köln, a studiat Artele Vizuale în Comunicaţie la Liceul de Arte şi saxofonul la Academia de Muzică din Liège. Se implică în proiectele de educaţie muzicală ale organizaţiei Youth and Music International. Susţine ateliere şi conferinţe de animaţie în întreaga lume. A fost vice-preşedinte al ASIFA Workshop Group din 1994 până în 2000. A fost invitat ca membru al juriului de către festivaluri internaţionale de film precum Festivalul Goldfish de la Moscova, prestigiosul Festival de Film de Animaţie de la Annecy, Vidéo Jeunesse Festival Angers, PISAF Seul, BAF Leeds, Cinanima Espinho, Anifest Cehia, FIFEM Montréal, Caroussel International Rimouski, festivalul Premiers Plans d’Angers.
Din 1979, este fondator, producător şi director al studioului de animaţie Caméra-etc, studio cu o reputaţie solidă în educarea culturii cinematografice şi în promovarea talentelor aflate la început de drum din comunitatea belgiană francofonă.
Otto Alder este curator şi participă în jurii şi comitete de selecţie pentru festivaluri din toată lumea. A pornit în lumea animaţiei organizând Festivalul Internaţional de Animaţie Stuttgart (1987-1992), contribuind, apoi, ca director al programului de animaţie în cadrul Festivalului Leipzig (1992-2005). Alder este co-fondator şi a fost co-director al Festivalului Internaţional de Animaţie Fantoche (1994-2004). Mai mult, a coordonat programul de animaţie la Festivalul Black Night Film în Tallinn (1999-2002), precum şi Festivalul de Animaţie Tough Eye în Turcia (2001-2003). În 2009, a fost Preşedinte de Onoare la Festivalul Internaţional de Animaţie din Ottawa. Îşi creează propriile filme, fotografii şi aparatură, iar în 2002 a început sa predea istoria animaţiei ca profesor în departamentul de animaţie al Universităţii de Ştiinţe şi Arte Lucerne, al cărui co-director a fost din 2004 până în 2010. Este un membru al ASIFA din 1988 (director de comitet 1993-1998), Society of Animation Studies (din 2004) şi Groupement Suisse du Film d’animation (GSFA) din 2003. Alder este fondatorul şi directorul artistic al Academiei Internaţionale de Animaţie Lucerne 2009 (AIAL). În 2011 a devenit membru al Academiei de Film Elveţiene şi APSA (Asia Pacific Screen Academy).
Joni Männistö (1981, Nakkila) este un animator finlandez specializat în tehnici tradiţionale de animaţie. După absolvirea în 2011 a departamentului de animaţie în cadrul Academiei de Arte din Turku, Joni a făcut parte din colectivele Paperihattu şi Anikistit. În prezent locuieşte în Turku. Filmul său de absolvire Kuhina (Swarming, 2011) a fost proiectat la festivaluri din toată lumea şi a câştigat câteva premii (Cel mai bun film studenţesc, Anim’est 2012). În 2013 a lansat primul său film profesionist, Electric Soul.
Născută în 1973, Anja Struck a studiat Filmul Animat şi Experimental la Academia de Arte Media Cologne, Germania, absolvind în 2004 cu filmul de scurtmetraj "Allerleirauh". A regizat câteva filme animate de scurtmetraj care au fost proiectate internaţional şi au câştigat câteva premii. Predă animaţia la unele şcoli de filme şi a participat ca jurat pentru Festivalul de Scurtmetraj Clermont-Ferrand, Filmfest Dresden şi Festivalul Internaţional de Arte Animate Toronto.
Pe jumătate român, pe jumătate englez, Anton Groves lucrează şi locuieşte în Bucureşti de unsprezece ani. A câtigat experienţă în publicitate, lucrând cu o serie de agenţii de renume pentru o mulţime de clienţi importanţi, şi şi-a văzut filmele proiectate pe marile ecrane ale unor festivaluri precum Onedotzero @ BFI London, BBC LIVE London Olympics sau Cannes Romanian Short Waves. În 2007 a înfiinţat casa de producţie Studioset şi continuă să inoveze în film, în stilul său neconvenţional.
În 16 ani de advertising dintre care 12 petrecuți la Leo Burnett, Carmen a fost copywriter, director de creatie, om de concept, strateg, creative thinker. Și-a pus numele pe sute de campanii pentru branduri din toate categoriile, de la Muzeul Antipa, Academia Catavencu, Prigat, Bucovina, Tide, Doncafe până la Samsung, Altex, Petrom, Bergenbier, Ziua Barbatului Bergenbier, ideile ei fiind multipremiate în festivaluri din România și de afară. Carmen Tiderle este actualmente owner&creative la Papaya/Directia Creativă.
Dragoș Ștefan este producător și regizor pentru studioul DSG din București și trainer pentru Animation Worksheep. Interesat în egală măsură de abordările creative și de soluțiile tehnice, Dragoș are o experiență îndelungată în animație și visual effects pentru publicitate și film, la studiouri ca Framestore, The Mill, DSG. Proiectele diverse în care a fost implicat includ atât reclame importante pentru brand-uri majore (Pepsi, AXE, Coca-Cola, Kia, Peroni etc) cât și filme de animație (Crulic) și live-action.