editia a 19-a
4-13 octombrie 2024

Editia 15

ABIGAIL ADDISON (UK)
Scurtmetraj & Film Studențesc

Abigail este producătoare, programatoare și directoarea Animate Projects. Animate este o agenție care activează la intersecția dintre film, artă și animație, și a produs numeroase filme premiate, inovatoare și experimentale. Abigail a produs Random Acts pentru Channel 4, un amplu proiect itinerant de artă și știință. A produs, de asemenea, Untold Tales, microanimații pentru Instagram. Este coproducătoarea, împreună cu National Film Board Canada, a filmului I’m OK de Elizabeth Hobbs, nominalizat la premiile BAFTA. Din 2017, Abigail este programatoarea secțiunii Female Figures din cadrul London International Animation Festival.

WOUTER JANSEN (NL)
Scurtmetraj & Film Studențesc

Wouter deține casa de distribuție de film Square Eyes. Timp de 10 ediții, a fost directorul de programare al Festivalului Internațional de Film Go Short. În 2013 a fondat Some Shorts, care a devenit Square Eyes în 2019, specializată în facilitarea recunoașterii valorii filmelor necomerciale și facilitarea drumului acestora către public. Este reprezentantul unor lungmetraje și scurtmetraje îndrăznețe, și colaborează îndeaproape cu regizorii pentru a construi strategii de vânzare și circuite festivaliere. Astfel, a adunat deja un catalog de filme care au avut premiera la festivaluri prestigioase și au fost premiate la Cannes, TIFF, Berlin, Locarno și Clermont-Ferrand.

CLAUDIU MITCU (RO)
Scurtmetraj & Film Studențesc

Claudiu este regizor, scenarist, producător și director de imagine. A absolvit Academia de Studii Economice din București și a fost editor la TVR timp de opt ani. În 2004 a înființat compania de producție We are basca. Este regizorul mai multor documentare, printre care Australia, produs de HBO și premiat în 2010, și Noi doi, ambele filme fiind onorate de Ambasada Franței cu Premiul Drepturile omului pentru documentar. Este producătorul filmelor de animație realizate de regizorul Ioan Ioachim Stroe, dintre care cel mai recent, Viață de clovn, este acum în lucru. Primul lungmetraj pe care l-a produs, Monștri, în regia lui Marius Olteanu, a avut premiera mondială la Berlinale în 2019.

WALTRAUD GRAUSGRUBER (AT)
Lungmetraj & Scurtmetraj românesc

Waltraud este directoarea și cofondatoarea festivalului Tricky Women/Tricky Realities din Vienna, primul și singurul festival de film animat dedicat exclusiv animației realizate de femei. Festivalul are loc constant din 2001. Waltraud are studii de teatru, film și media la Universitatea din Viena și turism la Universitatea de Studii Economice din Viena. Teza sa de masterat a fost un studiu despre cinematografia africană, iar cercetarea și-a făcut-o în Franța, Senegal și Burkina Faso. A conceput festivaluri de film și a curatoriat programe internaționale de film. Este autoarea unor cărți, printre care Tricky Women_Animations Film Kunst von Frauen / Women in Animation, ed. Schüren Verlag.

BASTIEN DUBOIS (FR)
Lungmetraj & Scurtmetraj românesc

Bastien a studiat CGI la celebra Supinfocom Valenciennes, Franța, pe care a absolvit-o în 2006. Combină talentul în regie și animație cu pasiunea pentru călătorii, pe care a transformat-o în jurnale animate. Primul său film independent, Madagascar, carnet de voyage, a fost inspirat de călătoria sa de un an pe Marea Insulă Roșie, un film cu un succes nemaipomenit în festivaluri, cu peste 200 de selecții, printre care Sundance, premiul Canal+ la Annecy și o nominalizare la Oscar în 2011. Anul următor, Bastien a regizat un program de televiziune bazat pe filmul anterior, Portraits de voyages, alcătuit din 20 de episoade animate, fiecare dedicat câte unei țări.

ALBERT 'T HOOFT (NL)
Lungmetraj & Scurtmetraj românesc

Albert este fondatorul și regizorul studioului de animație 2D Anikey, cu sediul în Olanda, la Haga. Studioul s-a dezvoltat rapid, a creat filme de animație independente și lucrări la comandă, dar și primul lor lungmetraj, Trippel Trappel. Anikey lucrează cu o mulțime de artiști olandezi și internaționali, care le împărtășesc pasiunea pentru animația realizată de mână. Au acum în lucru al doilea filmul de lungmetraj animat realizat în 2D, The King & Thief.

ANA COMAN (RO)
Videoclip

Ana Coman este din București. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, dar a ajuns să îmbine jurnalismul cu muzica. Din 2018, este producătoarea emisiunii Avanpost Radio Guerrilla. A început să cânte datorită rubricii Ana are cântec de la Radio Guerrilla. Între timp, a lansat albumul de debut 9 Missed Calls și a cântat la festivaluri din toată țara.

ADRIAN CÂRCIOVA (RO)
Videoclip

Adrian este artist multidisciplinar, cunoscut în lumea artei cu alias-ul Fose Cartoons, iar în cea muzicală, Tony Baboon. A absolvit un master la Universitatea Națională de Arte, București în 2010, an în care a înființat trupa Blue Nipple Boy. Din 2013 compune și cântă în proiectul muzical personal Tony Baboon, cu care a performat de două ori la Sziget, unul din cele mai mari festivaluri din Europa. A lucrat la diverse proiecte de artă vizuală: animații, videoclipuri muzicale, ilustrații, benzi desenate, jocuri video, design grafic. În prezent lucrează la compoziții muzicale, proiecte de jocuri video și la propriul serial de animație.

VALI PETRIDEAN (RO)
Videoclip

A absolvit Liceul de Arte din Brașov, apoi Universitatea de Arte din București, secția Sculptură, spre sfârșitul căreia a intrat în publicitate ca ilustrator, apoi ilustrator și grafic designer, apoi art-director, apoi Head of Art, apoi Group Creative Director, apoi, pentru ultimii opt ani, freelancer pe ilustrație, grafic design, fotografie și post-producție foto și art-direction, iar în ultimii patru ani, prin Trip Manilla, music band, cu vocea și la toate cele de bătut sau cu corzi.

TUDOR GHEORGHE (RO)
VR

Arhitect și dezvoltator de jocuri și aplicații imersive, pasionat de VR/AR și producție virtuală. A fondat în 2013 studioul Collider Visuals, care produce animații și aplicații pentru diverse industrii. Își împarte timpul între lumea virtuală și cea reală, experimentând cu metode noi de a le conecta și de a sparge al patrulea zid.

ANDREEA CENTEA (RO)
VR

Îndrăgostită de viață, muzică, evenimente și tehnologii imersive, Andreea este co-owner al Loop Virtual Reality Solutions și explorează universuri virtuale din 2016. Posibil să o fi întâlnit la câteva festivaluri muzicale sau evenimente tech, de fiecare dată din ce în ce mai entuziasmată să te teleporteze în lumi noi și să împărtășească posibilitățile infinite pe care realitatea virtuală le are de oferit. Organizator de evenimente, om de PR și mereu creând noi legături, visul ei este acela de a uni lumile minunate ale tehnologiei cu arta, știința și tot ce are viața de oferit pentru a crea și livra proiecte noi și inedite.

TAMMY LOVIN (RO)
VR

Designer multidisciplinar, Tammy este o one-woman show. Ea conduce Tammy Studio, care produce gadgeturi pentru companii de high tech, mobilă pentru firme renumite, instalații de artă și produse digitale care anticipează trendurile. Tammy folosește culori fluorescente și modelarea 3D pentru a da un aer futurist tuturor creațiilor sale.

MATIJA ŠTURM (SI)
Pitch, please!

Matija este organizator și producător în domeniul filmului, artelor performative și teatrului. Este președintele Asociației Filmului de Animație din Slovenia și director executiv al proiectelor internaționale CEE Animation Forum și CEE Animation Workshops. Este, de asemenea, membru în consiliul Federației Realizatorilor de Film din Slovenia.

KATARZYNA GROMADZKA (PL)
Pitch, please!

Katarzyna și-a început cariera ca director de producție și scenografie pentru reclame și videoclipuri, iar în paralel a lucrat la festivaluri de film. În 2010 a devenit coordonatoare de evenimente și asistent de producție la studioul Se-ma-for. Din 2012 până în 2015 a fost director de producție și producător de linie la Se-ma-for. Cofondatoare Momakin, în prezent este producător executiv și coordonează artiști stop-motion, colaborând cu producători din toată lumea. Este membră a Asociației Realizatorilor de Film din Polonia (SFP) și a Asociației Producătorilor de Animație din Polonia (SPPA).

PAUL NEGOESCU (RO)
Pitch, please!

Paul a studiat regia de film la UNATC. A regizat scurtmetraje premiate și selecționate în festivaluri internaționale precum Cannes, Berlin, Karlovy Vary sau Rotterdam. Două dintre scurtmetraje au fost nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film. Filmul său de debut, O lună în Thailanda a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția în 2012 și a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Sofia. Cel de-al doilea lungmetraj, Două lozuri a devenit unul dintre cele mai de succes filme românești la box office. A fondat Festivalul de Film Timishort și este lector universitar la catedra de regie a UNATC.

MAYA KOVACS (RO)
Minimest

Maya are 13 ani locuiește în Cluj-Napoca și este elevă la „Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea”. În septembrie 2018 a avut prima expozitie de pictură colectivă și lansarea fotoalbumului „Pisicartea”. În septembrie 2020 a fost parte din lansarea cărții „Olguța și operațiunea jaguarului” de Alex Moldovan și a luat o mențiune la concursul „Odissea micului artist art Safari 2020”. O pasionează arta, ascultă muzică, se uită la piese de teatru. Este o tânără cinefilă și îi place să vizioneze anime.

TUDOR OPRIȘAN (RO)
Minimest

Este posibil ca pe Tudor să îl recunoașteți dintr-unul din cele mai populare seriale românești ale momentului. Actor în toată puterea cuvântului, a filmat de la vârsta de 2 ani și jumătate, mai întâi în reclame și apoi în filme. Până acum a apărut în șapte scurtmetraje, patru filme de lungmetraj și trei seriale. Tudor este elev în Bucuresti, are o trupă de rock în care cântă cu prietenii lui („Fără autografe”) și, de curând, este foarte pasionat de echitație.

ELIZA MARIAN (MD/BE)
Minimest

Eliza are 9 ani, s-a născut în Republica Moldova, cu cinci săptămâni înaintea de Animest Chișinău și a fost cel mai tânăr membru al echipei de organizatori de acolo. Îi plac la nebunie pisicile, filmul Frozen și pastele cu ton. Citește câte două cărți pe săptămână. De două luni este elevă în Belgia și a adăugat limba neerlandeză în lista de plăceri. Cel mai mult pe lume o enervează când mama o roagă să închidă cartea și să vină la masă. Doar dacă nu se servesc paste. Cu ton. Job-ul de jurat este primul job serios din viața ei.

Sisterhood of Young Animation Auteurs
Programul Animest dedicat creatoarelor din  industria filmului de animație Nimic nu e imposibil în lumea filmelor de animație, dar stati..
Citește mai mult
Pe 1 iulie s-a încheiat perioada de înscriere a filmelor pentru Animest 2021.
Vă mulțumim tuturor pentru filmele trimise. Comitetul de selecție are de vizionat peste 1850 de filme, sosite din toată lumea. În luna august, &..
Citește mai mult
Încep înscrierile la cea de-a doua ediție a Incubatorului de animație – programul Animest dedicat liceenilor din România și Republica Moldova
Vacanța de vară e pe cale să-nceapă, și odată cu ea, cel mai amplu program educațional Animest, ajuns anul acest la cea de-a doua ediție. Încep&..
Citește mai mult
Start înscrierilor la cea de-a 16-a ediție Animest!
Ediția cu numărul 16 a unuia dintre cele mai îndrăgite evenimente cinematografice din București va avea loc în perioada 8-17 octombrie 202..
Citește mai mult
Animest Family Goodies - din 24 decembrie, pe platforma Animest
Cu toții l-am văzut în filmele animate de Sărbători și ne-am îndrăgostit de poveștile fermecătoare în care-și făcea simțită prezența..
Citește mai mult
În culisele Animest.15: din ce orașe s-au văzut filmele de animație ale anului?
București, orașul care a găzduit primele 14 ediții ale Festivalului Internațional de Film de Animație Animest, s-a aflat și în 2020 în top..
Citește mai mult
And Then the Bear câștigă Trofeul Animest 2020 la prima ediție online a festivalului
And Then the Bear, scurtmetrajul realizat de Agnès Patron, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional d..
Citește mai mult
Premiile Animest 2020
Trofeul Animest  And Then the Bear – Agnès Patron (Franța 2019, 13’52) Premiul Publicului He Can’t Live without Cos..
Citește mai mult
Începe Animest.15 - prima ediție a festivalului disponibilă online, în toată țara
#ScreeningHistory - cea de-a 15-a ediție Animest, dedicată aniversării celor 100 de ani de animație românească, își deschide porțile astăz..
Citește mai mult
Aaron Long, unul dintre regizorii BoJack Horseman, în dialog cu publicul Animest.15
Aaron Long, artistul canadian care a dat viață unuia dintre cele mai populare personaje animate ale tuturor timpurilor, BoJack Horseman, este invitatu..
Citește mai mult
Reanimating Nature: Petrecerea Animest.15 se transformă într-o amplă acțiune de plantare
Prima ediție Animest desfășurată în mediul online debutează cu o provocare offline lansată iubitorilor de film de animație din București. S&acir..
Citește mai mult
Trippy, Creepy, Animusic: Nopți albe cu filme animate dedicate amatorilor de senzații tari
Trei dintre cele mai populare secțiuni din programul Festivalului Internațional de Film de Animație Animest revin într-o nouă versiune, aduc&aci..
Citește mai mult
Programul și biletele la prima ediție Animest disponibilă spectatorilor din întreaga țară - de astăzi în mediul online, pe platforma festivalului
Biletele și abonamentele la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest au fost puse în vânzare și sunt ..
Citește mai mult
O călătorie la bordul mașinii timpului, prin istoria animației olandeze, la cea de-a 15-a ediție Animest
Seducătoare și revoluționară, în ultimii 100 de ani industria animației olandeze s-a dezvoltat într-un ritm impresionant, cucerind juriile..
Citește mai mult
Animest.15: Realitati paralele si povesti uimitoare in cea mai ampla selectie de filme romanesti de pana acum
Dezvoltarea și promovarea industriei de film de animație din România se numără printre principalele obiective Animest, iar festivalul celebrează..
Citește mai mult
Portie dubla de aventura pentru cei mici in doua weekenduri dedicate sectiunii Minimest
Cei mai tineri fani Animest vor avea parte, la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, de o dublă experiență Minimest. ..
Citește mai mult
Vestita invazie a ursilor în Sicilia deschide cea de-a 15-a editie Animest
O adaptare fermecătoare a nuvelei pentru copii scrise și ilustrate de artistul Italian Dino Buzatti în 1945, Vestita invazie a urșilor în ..
Citește mai mult
Competitia Animest.15: Din selectiile marilor festivaluri, pe ecranele din toata tara
Provocatoare și inovatoare, aplaudate și îndelung discutate, filmele incluse în Competiția celei de-a 15-a ediții a Festivalului Internați..
Citește mai mult
#ScreeningHistory - 100 de ani de animatie romaneasca, celebrati la Animest.15
La aniversarea a 100 de ani de la premiera pe marele ecran a primului film românesc de animație, Festivalul Internațional de Film de Animație An..
Citește mai mult
Pitch, please! Concursul de proiecte de scurtmetraje animate continua la Animest.15
Ajuns la ediția cu numărul 15, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest (9-15 noiembrie) invită regizorii și producătorii de film de anima..
Citește mai mult
Animest revine pe marile ecrane si-n casele iubitorilor de film de animatie din intreaga tara
Ajuns la ediția cu numărul 15, Festivalul internațional de Film de Animație Animest revine pe micile și marile ecrane, în perioada 9-15 noiembri..
Citește mai mult
UnitedShorts
În alte circumstanțe, în această perioadă oița Animest v-ar fi dat întâlnire pe la marile festivaluri, cu proiecții animate ca..
Citește mai mult
Pitch, please! Animest dă start înscrierilor la concursul de proiecte dedicat realizatorilor de film de animație
La cea de-a 14-a ediție, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest (4-13 octombrie, București) îi provoacă pe regizorii și producător..
Citește mai mult