editia a 19-a
4-13 octombrie 2024

Editia 16

Špela Čadež (SI)
Scurtmetraj & Film Studențesc

Špela Čadež lucrează ca regizor și producător independent de animație din 2008. Interesată în principal de animația tradițională manuală, filmele sale au primit peste 100 de premii în întreaga lume. Boles (2013), un scurtmetraj cu păpuși, a obținut Marele Premiu la DOK Leipzig, premiul Golden Spike la Festivalul din Valladollid și a fost nominalizat la Cartoon d'Or, în timp ce animația cut-out Nighthawk (2016) a fost premiată la HAFF Olanda, Animafest Zagreb și a fost vizionată în selecții la festivaluri precum Clermont Ferrand, Annecy și Sundance. Špela Čadež este membră a Academiei Americane de Arte și Științe Cinematografice.

Agnès Patron (FR)
Scurtmetraj & Film Studențesc

După studii de animație la Ecole Supérieure des Arts Décoratifs, unde a regizat două scurtmetraje animate pictate, La Valse du pendu și La Veuve Caillou (selecție oficială la Clermont-Ferrand, Dresda, Stuttgart, Animafest și Annecy), Agnès Patron a lucrat la teaserul animat al lungmetrajului La Traversée de Florence Miailhe și la un documentar de Nadine Buss (D’origine allemande). A co-regizat multpremiatul Chulyen, histoire de corbeau cu Cerise Lopez. Cel mai recent film, L'Heure de l’ours, în competiția oficială de la Cannes 2020, a câștigat un César pentru cel mai bun scurtmetraj de animație în 2021. Agnès lucrează la un nou scurtmetraj, la un serial și la scenariul unui lungmetraj pictat.

Aneta Ozorek (PL/NL)
Scurtmetraj & Film Studențesc

Aneta Ozorek este director artistic al Festivalului de Animație Kaboom, curator de film și expert în educație. Are o vastă experiență în organizarea de evenimente de film, ateliere, expoziții și festivaluri europene. Conduce secțiunea de scurtmetraj a CEE Animation Pitching Forum și prezentarea pentru Europa Centrală și de Est, este membră a conducerii Festivalului de Film de Animație REX și Short Film Conference, organizație internațională care caută să unească comunitatea globală de scurtmetraje. Aneta este ambasador polonez pe lângă European Animation Award. Membră în jurii la Berlinale, Fantoche, Odense, Primanima, Anibar, Kineko și multe altele. A ilustrat șapte cărți pentru copii și două coperte de vinil. Nu poate trăi fără înghețată.

Joanna Quinn (UK)
Lungmetraj & Scurtmetraj românesc

Joanna a studiat design grafic la Universitatea Middlesex, unde a descoperit magia animației. Primul ei film, Girl’s Night Out (1986), a câștigat trei premii la Annecy, în 1987. Abilitățile de desen și umorul au făcut-o o figură foarte apreciată în animația mondială. A câștigat numeroase premii, inclusiv Emmy, Bafta și premii ale juriului la multe festivaluri de renume. Două dintre filmele sale, Famous Fred (1996) și The Wife of Bath (1998), au primit nominalizări la Oscar©. Joanna este conferențiar la Royal College of Art, Londra și la Universitatea din Newport și i s-a acordat titlul onorific de doctor de către univrsitățile Wolverhampton și Middlesex. Este membră a Academiei Americane de Film. Joanna lucrează cu scenaristul și producătorul partener Les Mills.

Izabela Plucińska (PL)
Lungmetraj & Scurtmetraj românesc

S-a născut în Polonia și trăiește în prezent în Germania. Are în jur de 30 de filme la activ. A făcut studii de artă și film și își combină strălucit talentele pentru a crea filme de animație. În 2005, scurtmetrajul Jam Session a câștigat Ursul de Argint la Berlin. Mediumetrajul politic și filosofic Esterhazy a fost proiectat în întreaga lume în 2009, inclusiv în Anglia, Franța, Finlanda, Ungaria și Mexic, câștigând mai multe premii. În 2015 a finalizat coproducția Sexy Laundry, la NFB Canada. Izabela lucrează în propria companie de producție, Clay Traces. Conduce ateliere și predă animație la diverse universități. Cel mai recent film al său este Portret Susanne, după o nuvelă de Roland Topor.

Mélody Boulissière (FR)
Lungmetraj & Scurtmetraj românesc

Mélody Boulissière are un master în animație la ENSAD, Paris și la La Poudrière, Valence. Filmul ei de absolvire (pictură pe sticlă) Somewhere a fost inspirat din călătoriile sale și a fost în peste 50 de selecții, inclusiv la Cinéfondation, la Cannes, în 2016. În 2018 a realizat Étourdis étourneaux, un scurtmetraj de animație după un poem de Claude Roy, pentru colecția Fresh Out of School, difuzat de France Télévisions. În 2020 dezvoltă, împreună cu alți regizori, un serial TV pentru copii, despre plante. Episodul-pilot Patouille and the Parachute Seeds a fost difuzat de France Télévisions și a fost selectat la OIAF Ottawa și la CICFF Chigaco.

Saša Bach (SI)
Pitch, please!

Graduated from Cultural Studies at University of Ljubljana in 2011. From 2014 she works as the festival producer at Animateka International Animated Film Festival and at StopTrik International Film Festival. She worked as a festival producer for the national Festival of Slovenian Film. In 2016, she became president of The Elephant – Association for Film Education, an organisation dedicated to promoting animated film and educating young audiences on the topic. In 2017, she became a board member of the Slovene Animated Film Association. She is involved with CEE Animation since 2018 and was the Project manager of the CEE Animation Forum 2020.

Ana Drăghici (RO)
Pitch, please!

Ana is a Bucharest based cinematographer with a BA and an MA in Cinematography at the National Film School, and is currently enrolled in a philosophy BA program at the University of Bucharest. Over the past few years she shot many shorts and several features along with directors like Paul Negoescu, Ruxandra Ghițescu and Bogdan Theodor Olteanu. She is currently in post-production with her sixth feature. She was also a camera operator at Cristi Puiu's feature film, “Aurora”. Besides cinematography, her interests and efforts go into social responsibility activities and community art projects. Since 2009 she is the president of Graphis 122 NGO, and in 2012 she won a scholarship for the Young Leaders Program at the Aspen Institute and since then she has been an Aspen Fellow. In 2016, she co-founded the FILM+ Program. Ana is also a member of the European Film Academy.

Anastasia Condruc (RO)
Minimest

Anastasia Condruc are 10 ani și este elevă în clasa a IV-a. Dintotdeauna a fost pasionată de activități prin care își poate exprima emoții, fiind o fire artistică cu sensibilitate pentru dans, muzică, desen. Are un entuziasm deosebit pentru domeniul producției de conținut pentru on-line, mai ales legat de călătorii, și învață, în prezent pe cont propriu, cum să construiască și să editeze astfel de materiale. Este foarte încântată să facă parte din juriul festivalului Minimest și așteaptă cu emoții această provocare.

Martin Vandas (CZ)
Pitch, please!

Producer of 5 feature animated films, 15 co-productions of short films, several documentaries and TV review programs. A member of: the European Film Academy, Association of the Czech Audio-visual producers, the Czech association of Animation film, teacher of Film and TV School of Academy of Performing Arts in Prague (FAMU). Expert of Czech film fund and Slovak audio-visual fund, runner, collector of posters and happy father of 3 Daughters + 1 as a short movie named ‘Daughter’, which won the Oscar for the Best Animated Short Film in 2020.

Matilda Baciu (RO)
Minimest

Mă numesc Matilda Baciu, am 11 ani și sunt elevă în clasa a V-a. Îmi place să desenez, să cos și să mă uit la filme, iar când vreau să mă relaxez ascult jazz. Din când în când fac animații în FlipaClip, iar fratele meu mă mai ajută cu idei și sunete. Am văzut aproape toate filmele lui Hayao Miyazaki și aproape toate Pixarurile, iar preferatul meu de anul ăsta este ‘Luca’.

Timon Nanau (RO)
Minimest

Timon Nanau, 12 ani, iubește fotografia, filmele, dansul și muzica, este pasionat de bijuterie. Timon iubește orașele, pe care le bate în lung și în lat, pe bicicletă sau pe skateboard. Timon adoră câinii. Lui Timon îi place să scrie povești. Timon este un freestyler.

Cinema Elvira Popescu
Capacitate: 183 de persoane
Bulevardul Dacia 77, Bucuresti
Institutul Cervantes
Capacitate: 112 de persoane
Bulevardul Regina Elisabeta 38, București
Cinema Virtual
Capacitate: 1000
Animest.16
Dragi creatori, distribuitori și iubitori de film de animație, Vă mulțumim pentru 10 zile memorabile! Cea de-a 16-a ediție Animest a ajuns la final..
Citește mai mult
Scurtmetrajul belgian Easter Eggs câștigă Trofeul Animest 2021
Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film..
Citește mai mult
It’s her time! Excelența feminină în industriile creative: Carolina (Tattoo artist)
Seria de discuții cu profesionistele din domeniile creative, inițiată de Animest în jurul temei ediției din acest an, se încheie astăzi, &..
Citește mai mult
Premiile Animest 2021
Trofeul Animest Easter Eggs, r. Nicolas Keppens (Belgia 2021, 14 min)   Premiul Publicului Affairs of the Art, r. Joanna Quinn (Marea..
Citește mai mult
It’s her time! Excelența feminină în industriile creative: Catinca Drăgănescu
Una dintre cele mai influente voci din lumea regiei de teatru și a dramaturgiei contemporane, Catinca Drăgănescu a debutat în domeniu în u..
Citește mai mult
Profesionistele din industria internațională a filmului de animație își dau întâlnire la București, la cea de-a 16-a ediție Animest
Omagiate la cea de-a 16-a Animest, artistele care au revoluționat lumea filmului de animație se pregătesc să-și întâlnească publicul din R..
Citește mai mult
It’s her time! Excelența feminină în industriile creative: Suzana Dan
Excelența feminină în animație, tema ediției din acest an a Festivalului Internațional de film Animest, aduce pe marile ecrane din București și ..
Citește mai mult
It’s her time! Excelența feminină în industriile creative: Andreea Borțun
La cea de-a 16-a ediție Animest, celebrăm excelența feminină în animație și te invităm să descoperi, printr-o amplă selecție de filme regizate d..
Citește mai mult
It’s her time! Excelența feminină în industriile creative: Teodora Vamvu
Teodora este omul care aduce veștile despre Animest în toată țara prin intermediul Radio Guerrilla, partenerul nostru media principal și prieten..
Citește mai mult
Animated Women – Expoziția care prinde viață prin intermediul realității augmentate
Practica tradițională a autoportretului întâlnește noua tehnologie a realității augmentate în cadrul expoziției Animated Women, iniț..
Citește mai mult
It’s her time! Excelența feminină în industriile creative: Livi Po
Livi Po este una dintre artistele care ne inspiră nu doar prin diversitatea formelor de expresie la care apelează, ci și prin curajul de a penetra&nbs..
Citește mai mult
It’s her time! Excelența feminină în industriile creative: Ioana Moldovan
La cea de-a 16-a ediție Animest, celebrăm excelența feminină în animație și te invităm să descoperi, printr-o amplă selecție de filme regizate d..
Citește mai mult
Începe Animest.16 – ediția hibrid disponibilă în cinema, dar și pe ecranele iubitorilor de film de animație din toată țara!
Cea mai așteptată ediție Animest e aici! Începând de astăzi și până pe 17 octombrie, Festivalul Internațional de Film de Animație se..
Citește mai mult
Trippy, Creepy, Animusic: Nopțile bizareriilor animate și o colecție de clipuri muzicale hipnotizante
Realitățile distopice, personajele stranii și experimentele muzicale animate se întorc la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de F..
Citește mai mult
Prietenia, grija față de natură și poveștile copilăriei, celebrate în sălile de cinema și online, în secțiunea Minimest
Imaginația nu cunoaște limite în poveștile animate care se pregătesc să-i întâlnească pe cei mici la cea de-a 16-a ediție a Festival..
Citește mai mult
Women in Animation - Excelența feminină în animație, celebrată la cea de-a 16-a ediție Animest
Regizoarele și producătoarele momentului, cele mai influente, dar și cele mai promițătoare voci feminine din lumea filmului de animație, vor fi celebr..
Citește mai mult
Belle - cea mai nouă creație a regizorului de Oscar Mamoru Hosoda, în deschiderea Animest 2021
Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va d..
Citește mai mult
Animest revine în această toamnă pe marile ecrane cu o porție dublă de film românesc
11 scurtmetraje realizate de artiști din toată țara concurează la cea de-a 16-a ediție Animest pentru premiul Competiției Românești. Puternice, ..
Citește mai mult
Two Hot Nights: Weekendul Animest dedicat exclusiv adulților
Erotica – The Night of Erotic Animation, selecția de filme provocatoare dedicate adulților, care s-a bucurat de un succes colosal în 2019,..
Citește mai mult
Căutam voluntari pentru Animest.16!
Animest caută din nou voluntari! Avem nevoie de tine, avem nevoie de timpul tău și de implicarea ta. Noi punem la bătaie multă voie bună, acces la ..
Citește mai mult
Lumi imaginare, personaje legendare, filme de Oscar și povești din toată lumea în selecția oficială Animest 2021
Filmele de animație recuceresc marele ecran la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Animație Animest (8-17 octombrie, București). Insp..
Citește mai mult
O nouă ediție Pitch, please!, concursul Animest dedicat scurtmetrajelor animate aflate în pre-producție
Drumul unui scurtmetraj de animație din faza de idee, și până la proiecția lui pe marele ecran, reprezintă o adevărată provocare pentru creatori..
Citește mai mult
47 de scurtmetraje sosite din întreaga lume concurează pentru Trofeul Animest 2021
Magia filmelor de animație revine în această toamnă în sălile de cinema și pe ecranele spectatorilor din toată țara. În perioada 8-1..
Citește mai mult
Filme de animație pentru publicul de toate vârstele și experiențe cinematografice intense, la prima ediție Animest Timișoara
În primul weekend de toamnă, Festivalul Internațional de Film de Animație Animest, cel mai amplu eveniment din România dedicat exclusiv ci..
Citește mai mult
12 cineaste selectate pentru participarea la Sisterhood of Young Animation Auteurs
Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), primul și cel mai amplu program de studiu din România dedicat creatoarelor din industria filmelor ..
Citește mai mult
Animated Women
Cel mai amplu proiect expozițional dedicat  femeilor din industia de animație, ajunge în România Practica tradițională a autoportr..
Citește mai mult